Parisul devine tot mai insistent în poziția sa critică la adresa miliardarului Elon Musk, despre care spune că se amestecă în afacerile interne ale statelor europene, scrie Reuters.
Comisia Europeană trebuie să folosească legislația existentă într-o manieră mult mai dură, a declarat miercuri ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, cu referire la Elon Musk.
„Ori Comisia Europeană aplică cu cea mai mare fermitate legile existente pentru a proteja spațiul nostru unic, ori nu o face și, în acest caz, ar trebui să se gândească să redea capacitatea de a face acest lucru statelor membre ale Uniunii Europene, Franței”, a spus șeful diplomației franceze.
Nu este prima ocazie în care Franța adoptă o poziție critică la adresa lui Musk. Iar declarații similare au venit și din alte colțuri ale Europei, în primul rând Germania, dar și Polonia sau Norvegia.
Atacurile lui Musk i-au vizat în mod special pe cancelarul german Olaf Scholz și pe premierul britanic Keir Starmer. Musk a postat pe contul său de X un sondaj în care întreba dacă nu cumva SUA ar trebui să „elibereze” Marea Britanie.
Decizia lui Elon Musk de a o invita pe Alice Weidel, lidera partidului extremist german AfD, la un interviu LIVE pe platforma sa, X, este cea care a stârnit furia politicienilor Uniunii Europene, care au îndemnat luni Bruxelles-ul să își folosească întreaga forță juridică pentru a-l ține în frâu pe miliardar.
Musk a inflamat opinia publică din Europa și cu alte declarații pe care criticii le-au considerat a fi un amestec în politica internă a statelor membre.
Sub presiune, Comisia Europeană a declarat că fondatorul SpaceX, apropiat al lui Donald Trump și membru de rang înalt al viitoarei administrații americane, ar putea intra într-adevăr în conflict juridic cu termenii noului regulament digital al UE. Asta în condițiile în care interviul de joi ar putea fi considerat o favorizare incorectă a lui Weidel în fața rivalilor, înainte de alegerile din 23 februarie din Germania.
Luni, președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe miliardar că a mers prea departe în sprijinul său vocal pentru AfD.
„În urmă cu zece ani, cine și-ar fi putut imagina că proprietarul uneia dintre cele mai mari rețele sociale din lume va sprijini o nouă mișcare reacționară internațională și va interveni direct în alegeri, inclusiv în Germania”, a declarat el într-un discurs susținut la Palatul Elysée.
Comisia Europeană, scrie Politico, este acum presată să reacționeze, având în vedere că este responsabilă de aplicarea Legii europene privind serviciile digitale (DSA), care reglementează platformele de social media, inclusiv X, și amenință cu amenzi usturătoare de până la 6% din cifra de afaceri globală sau chiar cu blocări temporare, în caz de încălcare.
Principala problemă cu care Musk s-ar confrunta din punct de vedere juridic în temeiul DSA nu se referă atât la conținut, cât la măsura în care expunerea pe o platformă atât de mare precum X ar oferi AfD un avantaj public incorect față de rivalii săi înainte de vot.
Thierry Breton, fost responsabil al UE în domeniul digital, a declarat sâmbătă că Weidel va beneficia de un „avantaj semnificativ și valoros” față de concurenții săi și i-a reamintit lui Musk să respecte obligațiile care îi revin în temeiul legislației UE privind rețelele sociale.
O eventuală acțiune în justiție împotriva lui Musk ar fi destul de complicată, dar durerile de cap ale UE sunt exacerbate de faptul că, peste 13 zile, Musk va face parte din administrația Statelor Unite în calitate de șef al Departamentului pentru eficiență guvernamentală.
„Musk trebuie văzut ca reprezentând președintele SUA atunci când pariază împotriva conducerii unor state europene cheie, aliați până acum”, a observat fosta membră a Parlamentului European, Marietje Schaake.
Pur și simplu, amenințând cu anchete sau chiar cu o amendă, UE riscă acum o confruntare majoră cu administrația de la Washington, scrie Politico.
Ministrul de externe al Poloniei Radosław Sikorski s-a alăturat marți vocilor critice la adresa lui Musk, avertizând că interferența străină în alegerile poloneze este ilegală.
Întrebat în Franța dacă Musk ar putea încerca să influențeze rezultatul alegerilor din Polonia – în care principalii candidați sunt un liberal centrist susținut de partidul lui Sikorski și un rival conservator susținut de opoziție – ministrul de externe a spus că aceasta este o întrebare pentru Musk însuși.
„Se pare că el încearcă deja să facă acest lucru (să influențeze politica) în Marea Britanie”, a declarat Sikorski, citat de Agenția poloneză de presă (PAP). „Și în Polonia, influențarea alegerilor poloneze din străinătate este ilegală”, a spus el.
„Trebuie să ne pregătim să ne protejăm procesul democratic, astfel încât polonezii, nu străinii, să ne aleagă președintele”, a adăugat ministrul de externe.
Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere s-a declarat luni îngrijorat de faptul că miliardarul se implică în problemele politice ale altor țări.
„Mi se pare îngrijorător că un om cu acces enorm la social media și cu resurse economice uriașe se implică atât de direct în afacerile interne ale altor țări”, a declarat Stoere pentru radiodifuzorul public norvegian NRK.
„Acesta nu este modul în care ar trebui să funcționeze lucrurile între democrații și între aliați”, a adăugat el.
Dacă Musk s-ar implica în politica norvegiană, politicienii țării ar trebui să se distanțeze colectiv de astfel de eforturi, a declarat Stoere.