Dacă cineva ar citi Ordonanța Trenuleț, publicată în Monitorul oficial, nu ar înțelege dacă facilitățile din construcții, agricultură și industria alimentară sunt eliminate sau nu. Mă refer aici la scutirea de la impozitul pe venit (chestiunea Pilonului II a fost abrogată).
Varianta finală a Trenulețului a fost modificată în ședința de Guvern, iar acum include și salariile minime care se vor aplica în construcții, agricultură și industria alimentară.
Problema este că la articolul referitor la stabilirea salariilor se mai află câte un paragraf care spune că neaplicarea lor „atrage anularea acordării facilităţilor fiscale”.
Care facilități fiscale?
Acelea au fost abrogate la câteva articole mai sus.
Practic, în grabă, s-a dat copy/paste din OUG 93/2023, uitând că au abrogat facilitățile.
O altă problemă care apare este legată de suma de 300 lei care nu se taxează la salariul minim. Dacă la agricultură și industria alimentară salariul minim va fi precum cel general de 4.050 lei, deci vor putea beneficia, lucrurile nu stau așa la construcții.
În acel sector rămâne salariul minim brut de 4.582 lei, dar cei 300 lei nu se pot acorda. Problema este legată de un alt paragraf din Ordonanța Trenuleț care spune că suma netaxată se acordă la „venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor în limita a 4.300 lei (de unde sunt excluse bonurile de masă, voucherele de vacanță și indemnizația de hrană).
Așadar, având în vedere eliminarea facilității de la 1 ianuarie 2025 și a faptului că salariul minim rămâne similar 4.582 lei, ei vor primi în mână 2.739 lei, deci va fi o scădere de 457 lei.
Guvernul trebuie să vină cu unele clarificări în ianuarie 2025, având în vedere preverile actuale.