NATO este cu mult superioară Rusiei în aproape toți parametrii militari cheie, afirmă un studiu realizat pentru organizația Greenpeace Germania de cercetătorii Herbert Wulf și Christopher Steinmetz.
Până și statele europene din NATO sunt în fața Rusiei în ceea ce privește bugetul apărării, numărul de militari și principalele sisteme de armament, potrivit autorilor studiului, care subliniază că retorica actuală privind înarmarea din Germania nu corespunde raporturilor reale privind puterea militară.
„Invazia rusă din Ucraina a declanșat în Germania un apel reflex pentru alocarea de mai mulți bani pentru Bundeswehr, chiar dacă NATO este net superioară din punct de vedere militar. În loc să continue să stârnească temeri, ministrul Apărării Pistorius ar trebui să abordeze problemele structurale ale Bundeswehr-ului”, a spus Alexander Lurz, expert în pace și dezarmare la Greenpeace.
Conform studiului, statele NATO investesc de aproximativ zece ori mai mult în apărarea lor – 1.190 de miliarde de dolari, față de doar 127 de miliarde de dolari în Rusia.
În domenii-cheie precum tehnologia armamentului și efectivele de luptă, superioritatea NATO este clară afirmă sursa citată: NATO are sisteme mai moderne și o pregătire operațională mai mare în ceea ce privește avioanele de luptă și tancurile.
NATO dispune de 5.406 avioane de luptă, în timp ce Rusia are doar 1.026. Doar membrii europeni ai NATO au aproape de două ori mai multe avioane de luptă decât Rusia – 2.073 de avioane.
În timp ce NATO are mai mult de trei milioane de soldați activi, Rusia poate mobiliza doar 1,33 milioane – un număr care se reduce și mai mult din cauza pierderilor din războiul din Ucraina și a scăderii numărului de recrutări.
„Încercările Rusiei de a ține pasul cu evoluțiile tehnice ale NATO sunt grav limitate de blocaje economice și tehnologice semnificative. În schimb, NATO dispune de o industrie de apărare solidă și inovatoare, care permite modernizarea continuă a capacităților sale militare”, se spune în document.
Deși NATO este superioară în ceea ce privește forțele armate convenționale, potențialul nuclear al ambelor părți rămâne aproape același. Ambele părți dispun de suficiente arme nucleare pentru a distruge cealaltă parte, adaugă sursa citată.
Greenpeace avertizează că superioritatea NATO în ceea ce privește armamentul și consolidarea continuă a acestuia nu creează o securitate reală. În schimb, este necesară o regândire fundamentală a strategiei de securitate.
Dacă pacea ar putea fi câștigată prin superioritate militară, Germania și NATO ar fi creat pacea cu mult timp în urmă, notează autorii studiului.
„Chiar și după victoria electorală a lui Donald Trump, o retragere a SUA din NATO pare puțin probabilă. În ciuda poziției critice a lui Trump față de alianță, NATO rămâne importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar majoritatea politicienilor și a societății americane continuă să sprijine parteneriatul transatlantic”, se mai spune în studiu.