Ce este Paradoxul lui Peto și ce animale sunt cele mai predispuse la cancer. Specia cu incidența de peste 60% - HotNews.ro

Ce este Paradoxul lui Peto și ce animale sunt cele mai predispuse la cancer. Specia cu incidența de peste 60% - HotNews.
📅 2024-11-12

Un grup de oameni de știință din SUA, Franța, Marea Britanie și Ungaria a încercat să răspundă, în cel mai amplu studiu de acest gen realizat vreodată, care animale sunt cele mai predispuse la cancer și, mai ales, de ce.

Nu mai puțin de 16.049 de necropsii realizate pe animale din 292 de specii, totul pe o durată de zece ani. Acestea sunt datele pe care grupul de cercetători le-a folosit pentru a elabora un studiu fără precedent și pentru a găsi o rezolvare la așa numitul Paradox al lui Peto.

Ce este Paradoxul lui Peto

În anul 1977, un epidemiolog și statistician britanic, Richard Peto, lansa în premieră o serie de observații care au rămas în lumea științei sub denumirea paradoxului care îi poartă numele.

Savantul englez remarca atunci că incidența cancerului nu este corelată cu numărul de celule dintr-un organism. Mai exact, cu cât un animal este mai masiv, cu atât mai mare ar fi trebuit să fie incidența cazurilor de cancer.

Teoretic, carcinogeneza ar fi trebuit să fie constantă la nivelul celulelor. Însă situația era cu totul alta. Spre exemplu, cazurile de cancer aveau o prevalență mult mai mare la oameni decât la elefanți sau balene.

Iar dacă la nivel de specii situația era atât de bizară, în cadrul aceleiași specii, lucrurile păreau să fie exact pe dos și să respecte presupunerile teoretice. Spre exemplu, atât la oameni, cât și la câini, incidența cazurilor de cancer creștea în rândul indivizilor mai masivi.

Ce animale sunt cele mai predispuse la cancer?

Așa cum se observase în cadrul studiilor anterioare, prevalența cancerului creștea la indivizi cu o masă corporală mai mare, însă nu suficient de pronunțat pentru a nega paradoxul lui Peto, afirmă autorii studiului recent publicat în revista Cancer Discovery.

În același timp, alte studii indicau faptul că animalele care au gestație prelungită tind să fie mai puțin afectate de cancer.

Datele colectate de oamenii de știință în ultimii zece arată însă că animalele de talie mare au dezvoltat mecanisme care să le protejeze pe termen lung. Elefanții, ca un exemplu, au nu mai puțin de 20 de copii ale genei P53, care suprimă tumorile canceroase.

De aici și numărul rar de cazuri de cancer la astfel de mamifere. Practic, fiecare specie și-a creat propriul mecanism de apărare. Iar de aici și diferența dintre riscurile pe care le reprezintă fiecare specie în parte.

Statistic, dihorii sunt animalele cele mai predispuse să dezvolte tumori canceroase, cu o incidență de 63%. Opossumii reprezintă o altă specie cu risc ridicat de cancer, cu 56%, în timp ce aricii africani prezintă o incidență de 45%.

La polul opus se află pingunii, cu cea mai scăzută rată a cazurilor de cancer (0,4%), urmați de marsuini (1.3%) și vulpile zburătoare (1,6%).

Nimeni nu este complet protejat

La nivel taxonomic, mamifere sunt cele mai predispuse la cancer, urmate de reptile, păsări și amfibieni. Practic, nimeni nu este complet protejat, subliniază autorii studiului.

Studiul în cauză subliniază faptul că relația dintre longevitate, masa corporală, durata perioadei în care un animal poate fi fertil, precum și rezistența la cancer, sunt aspecte cu mult mai profunde decât și-ar fi imaginat cineva.

Paradoxul lui Peto nu a fost rezolvat însă, așa cum subliniază grupul de oameni de știință, un astfel de studiu ne poate ajuta nu doar să înțelegem de ce unele organisme sub mai bine protejate decât altele, ci și să descoperim strategii pentru a-l combate în rândul propriei noastre specii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Pensii reduse pentru foștii oficiali comuniști și crescute pentru disidenți în Cehia. „O reconciliere simbolică cu trecutul”

Guvernul ceh a calificat marţi drept „o reconciliere simbolică” schimbarea introdusă în sistemul de pensii prin care se reduc pensiile celor care au colaborat cu aparatul comunist în timpul regimului anterior (1948-1989) şi se măresc…

SuperLiga: Dinamo a anunțat cât va lipsi portarul Adnan Golubovic, după accidentarea din meciul cu CFR Cluj

Adnan Golubovic (29 de ani) s-a accidentat în prelungirile primei reprize a meciului cu CFR Cluj, iar Dinamo a anunțat cât va lipsi portarul sloven. În minutul 45+2 al partidei de pe Stadionul „Arcul de…

[P] Continental Hotels anunță o cifră de afaceri de peste 170 de milioane de lei în 2023 și o creștere pentru 2024

Continental Hotels își menține poziția în industria ospitalității din România, raportând pentru 2023 o cifră de afaceri de peste 170 de milioane de lei, o creștere semnificativă de 18% față de 2019. Pentru 2024, lanțul…

Silviu Prigoană a murit. Omul de afaceri avea 60 de ani

Omul de afaceri Silviu Prigoană, în vârstă de 60 de ani, a murit marți, 12 noiembrie, într-un restaurant din Brașov, anunță mai multe posturi de televiziune, printre care Antena 3 și Digi24. Contactați de HotNews.ro,…

Copil sensibil, energic sau anxios? Cum ar trebui să reacționeze părinții pentru o comunicare eficientă, în funcție de temperamentul celui mic

Fiecare copil se naște cu propriul său mod de a aborda lumea. Acesta este temperamentul sau felul lui de a fi, stilul emoțional al fiecărui om și cât de ușor se adaptează la situații. Unii copii…

O broşă din aur în valoare de 30.000 de euro, din patrimoniul cultural, a fost pusă la vânzare pe internet. Polițiștii au recuperat-o

Poliţiştii din Hunedoara au recuperat o broşă din aur, despre care se crede că face parte din patrimoniul naţional cultural. Broşa, a cărei valoare este estimată la circa 30.000 de euro, fusese scoasă la vânzare…

Trei companii aeriene își suspendă zborurile către Haiti după ce avioane de linie au fost lovite cu focuri de armă deasupra țării

Trei companii aeriene din Statele Unite, printre care și American Airlines, au anunțat că își vor suspenda zborurile către Haiti ca urmare a violențelor scăpate de sub control din această țară și soldate cu lovirea…

Incident de securitate cu date personale la BNR. Timp de o oră, datele unor cumpărători de monede aniversare au fost publicate pe site-ul băncii centrale

Persoane aflate cu date personale în baza de date a Băncii Naționale au primit un mesaj din partea instituției prin care sunt anunțate că dintr-o eroare de procesare, pe site-ul BNR au fost publicate vreme…

Guvernatoarea din Dakota de Sud, care a provocat revoltă după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele, aleasă de Trump la șefia departamentului de securitate internă

Președintele ales Donald Trump a ales-o pe guvernatoarea din Dakota de Sud, Kristi Noem, pentru a fi următorul secretar al Departamentului de Securitate Internă, a relatat marți CNN, citând două surse. Noem, văzută cândva ca…

LIVE Roxana Mînzatu, audiată pentru funcția din Comisia Europeană: „Europenii se vor confrunta cu multe schimbări în viitor” / A dat explicații pe tema cuvintelor lipsă din titlul postului / Ce spune despre AI și drepturile angajaților

Europarlamentara Roxana Mînzatu răspunde azi întrebărilor formulate de colegii din comisiile parlamentare pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) şi pentru cultură şi educaţie (CULT), într-o audiere de aproximativ trei ore. Eurodeputata de…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.