Ai 1.000 de lei puși deoparte și nu vrei să te atingi de ei cel puțin un an? Ce oferă Statul și băncile în noiembrie 2024 - HotNews.ro

Ai 1.000 de lei puși deoparte și nu vrei să te atingi de ei cel puțin un an? Ce oferă Statul și băncile în noiembrie 202
📅 2024-11-12

Persoanele care economisesc și nu vor să-și țină banii în conturi curente ori “la saltea”, ca să nu-i „mănânce inflația”, se uită către bănci ori la oferta Statului în privința plasării banilor, dacă nu au un apetit ceva mai ridicat pentru risc.

BNR estimează pentru finalul anului viitor (2025) o inflație de 3,5% (conform noului raport), cu un interval de incertitudine de 2,3 puncte procentuale. Așadar, dacă o persoană ar avea 1.000 de lei puși deoparte ar trebui să câștige cel puțin 35 de lei pentru a acoperi inflația, fără a lua în calcul intervalul de incertitudine.

Această estimare e făcută pe actuala legislație. Nu știm ce măsuri fiscale va lua noul Guvern după alegeri (ne referim la creșteri de impozite și taxe), iar asta va schimba estimările BNR.

Băncile și Ministerul Finanțelor se bat în oferte pentru a lua banii românilor.

*Informațiile privind dobânzile bancare sunt extrase din comparatorul Conso.ro.

Cum arată ofertele la bănci și la Stat

Băncile oferă dobânzi între 5,3 – 7% pe un an, ceea ce se traduce într-un câștig de 48 – 63 lei, după plata comisioanelor și a impozitului pe venit.

Statul, prin programul Tezaur, oferă o dobândă de 5,95%, însemnând că la 1.000 de lei investiți câștigul este de 59,5 lei. Precizăm că titlurile de Stat nu sunt taxate.

În schimb, dacă ne uităm pe un orizont mai lung, respectiv pe 3 ani, cele mai bune oferte la depozitele bancare ne arată dobânzi de 3,8 – 5,95%, ceea ce ar însemna că vei primi, în total, 103-161 lei.

La Tezaur dobânda este de 6,7%/an la oferta pe 3 ani, ceea ce înseamnă un câștig de 201 lei (cumulat), adică 67 lei/an.

La bănci nu sunt depozite bancare pe un orizont mai mare (de exemplu pe 5 ani), ci conturi de economii care au dobânzi foarte mici. Totuși, Ministerul Finanțelor oferă 7,1%/an, adică 355 lei în total (71 lei/an).

Nu avem și emisiuni Fidelis în noiembrie. Vor fi în decembrie, conform declarațiilor oficiale de la Minister. Pentru cei care au un apetit mai ridicat pentru risc există piața de capital și fondurile de investiții. Dar înainte de a face pasul trebuie să înțelegi cum funcționează.

Care sunt diferențele dintre Fidelis și Tezaur

La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1.000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană. Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.

În schimb, la Tezaur nu există o sumă minimă. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.

Cei care se îndreaptă către Fidelis se gândesc că, la un moment dat, vor dori să vândă (dacă au nevoie de bani), obținând repede banii, fără a pierde dobânda încasată. Evident, în funcție de prețul pieței pot avea o mică pierdere sau poate un câștig (nimeni nu știe viitorul).

În schimb, la Tezaur poți face răscumpărare, dar pierzi dobânda dacă ai investit pe 3 ani, de exemplu, iar după un an ai decis să-ți scoți banii pentru că ai nevoie de ei pentru o anumită urgență.

O altă diferență este dată de modul de achiziție. Dacă la Fidelis se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital partners, BCR, BRD ori prin contul deschis la un broker, la Tezaur se poate face asta prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.

Cei care au un apetit mai ridicat pentru risc se îndreaptă spre alte instrumente financiare, de exemplu spre fonduri de investiții (pe diverse clase de risc) sau direct pe piața de capital (acțiuni, obligațiuni etc.).

Sursă foto: Dreamstime.com

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Pensii reduse pentru foștii oficiali comuniști și crescute pentru disidenți în Cehia. „O reconciliere simbolică cu trecutul”

Guvernul ceh a calificat marţi drept „o reconciliere simbolică” schimbarea introdusă în sistemul de pensii prin care se reduc pensiile celor care au colaborat cu aparatul comunist în timpul regimului anterior (1948-1989) şi se măresc…

SuperLiga: Dinamo a anunțat cât va lipsi portarul Adnan Golubovic, după accidentarea din meciul cu CFR Cluj

Adnan Golubovic (29 de ani) s-a accidentat în prelungirile primei reprize a meciului cu CFR Cluj, iar Dinamo a anunțat cât va lipsi portarul sloven. În minutul 45+2 al partidei de pe Stadionul „Arcul de…

[P] Continental Hotels anunță o cifră de afaceri de peste 170 de milioane de lei în 2023 și o creștere pentru 2024

Continental Hotels își menține poziția în industria ospitalității din România, raportând pentru 2023 o cifră de afaceri de peste 170 de milioane de lei, o creștere semnificativă de 18% față de 2019. Pentru 2024, lanțul…

Silviu Prigoană a murit. Omul de afaceri avea 60 de ani

Omul de afaceri Silviu Prigoană, în vârstă de 60 de ani, a murit marți, 12 noiembrie, într-un restaurant din Brașov, anunță mai multe posturi de televiziune, printre care Antena 3 și Digi24. Contactați de HotNews.ro,…

Copil sensibil, energic sau anxios? Cum ar trebui să reacționeze părinții pentru o comunicare eficientă, în funcție de temperamentul celui mic

Fiecare copil se naște cu propriul său mod de a aborda lumea. Acesta este temperamentul sau felul lui de a fi, stilul emoțional al fiecărui om și cât de ușor se adaptează la situații. Unii copii…

O broşă din aur în valoare de 30.000 de euro, din patrimoniul cultural, a fost pusă la vânzare pe internet. Polițiștii au recuperat-o

Poliţiştii din Hunedoara au recuperat o broşă din aur, despre care se crede că face parte din patrimoniul naţional cultural. Broşa, a cărei valoare este estimată la circa 30.000 de euro, fusese scoasă la vânzare…

Trei companii aeriene își suspendă zborurile către Haiti după ce avioane de linie au fost lovite cu focuri de armă deasupra țării

Trei companii aeriene din Statele Unite, printre care și American Airlines, au anunțat că își vor suspenda zborurile către Haiti ca urmare a violențelor scăpate de sub control din această țară și soldate cu lovirea…

Incident de securitate cu date personale la BNR. Timp de o oră, datele unor cumpărători de monede aniversare au fost publicate pe site-ul băncii centrale

Persoane aflate cu date personale în baza de date a Băncii Naționale au primit un mesaj din partea instituției prin care sunt anunțate că dintr-o eroare de procesare, pe site-ul BNR au fost publicate vreme…

Guvernatoarea din Dakota de Sud, care a provocat revoltă după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele, aleasă de Trump la șefia departamentului de securitate internă

Președintele ales Donald Trump a ales-o pe guvernatoarea din Dakota de Sud, Kristi Noem, pentru a fi următorul secretar al Departamentului de Securitate Internă, a relatat marți CNN, citând două surse. Noem, văzută cândva ca…

LIVE Roxana Mînzatu, audiată pentru funcția din Comisia Europeană: „Europenii se vor confrunta cu multe schimbări în viitor” / A dat explicații pe tema cuvintelor lipsă din titlul postului / Ce spune despre AI și drepturile angajaților

Europarlamentara Roxana Mînzatu răspunde azi întrebărilor formulate de colegii din comisiile parlamentare pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) şi pentru cultură şi educaţie (CULT), într-o audiere de aproximativ trei ore. Eurodeputata de…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.