20 de colegi și 2,4 cvintilioane de posibilități: Statisticile uimitoare ale unui obicei de Crăciun care ne dă bătăi de cap - HotNews.ro

20 de colegi și 2,4 cvintilioane de posibilități: Statisticile uimitoare ale unui obicei de Crăciun care ne dă bătăi de
📅 2024-12-22

Ni se spune că Crăciunul este cea mai frumoasă perioadă a anului. Însă pentru tot mai mulți dintre noi el este precedat de „Secret Santa”, obiceiul prin care angajații sunt de acord să cumpere un cadou pentru un coleg ales la întâmplare, iar asta nu e tot timpul neapărat minunat, scrie revista The Conversation.

Publicația ne sugerează ca, în timp ce ne privim colegii desfăcându-și cadourile – de multe ori nepotrivite și alese uneori de un coleg pe care abia îl cunosc – să ne gândim la improbabilitatea statistică pură a ceea ce vedem.

Șansele ca o astfel de combinație de cadouri – de la rame de fotografii, lumânări parfumate sau seturi de cosmetică – să fie distribuite la birou sunt, într-un fel, cu adevărat un miracol de Crăciun.

Pentru a calcula câte perechi posibile de cumpărători și destinatari de cadouri există, trebuie să aflăm numărul de permutări pentru persoanele implicate.

Permutări la birou cu Secret Santa

Să luăm în considerare întâi un birou mic, cu doar 4 angajați. Dacă nu există o regulă care să împiedice oamenii să-și extragă propriul nume, există 4 persoane care pot fi alese pentru a cumpăra cadoul primului coleg.

După ce prima persoană este stabilită, rămân 3 opțiuni pentru a doua persoană, apoi două opțiuni pentru a treia persoană și, în cele din urmă, rămâne un singur nume pentru ultimul Moș Crăciun al biroului.

Asta înseamnă că există 4 × 3 × 2 × 1 = 24 permutări posibile. Matematicienii scriu aceasta ca 4!, care se citește „patru factorial”, după cum își vor aminti probabil cu groază cei cărora nu le-a prea plăcut matematica în liceu.

O oroare și mai mare e că factoriale scapă rapid de sub control când crește numărul de persoane implicate. Ne putem gândi chiar la bietul Moș Crăciun. Cu 9 reni, există 9! = 362.880 modalități în care aceștia ar putea fi aranjați să tragă sania în Ajunul Crăciunului.

Revenind la birou, odată ce numărul colegilor urcă până la 20, există peste de 2,4 cvintilioane de permutări posibile. Pentru a pune această cifră amețitoare în context, 20! este de peste 3 ori mai mare decât numărul de boabe de nisip de pe Pământ.

Vom cumpăra totuși un cadou pentru altcineva

Desigur, dacă organizăm „Secret Santa”, e de dorit să nu ne extragem propriul nume. Ceea ce obiceiul ce a ajuns prezent în mai toate companiile de la noi își dorește cu adevărat nu este o permutare a tuturor angajaților, ci ceea ce matematicienii numesc un deranjament. Acesta este o permutare în care niciun element nu rămâne în poziția inițială. În limbaj simplu, asta înseamnă că niciun angajat nu trebuie să-și cumpere propriul cadou.

Dar calculul este departe de a fi simplu. Numărul modurilor în care n angajați pot fi repartizați altor colegi unici se numește numărul n de Montmort.

Uimitor este că acest număr este egal cu n!/e, rotunjit la cel mai apropiat număr întreg. E este unul dintre cele mai faimoase numere din matematică, numărul lui Euler, aproximativ egal cu 2,71828 și spaima oricui a avut tabele cu logaritmi în școală.

Din cele 24 de permutări posibile pentru exemplul cu 4 colegi, există 9 deranjamente, ceea ce este egal cu 24/e, rotunjit la cel mai apropiat număr întreg. Pentru numere mari, aproximativ 63,2% dintre permutările posibile nu sunt deranjamente și, prin urmare, sunt excluse.

În cazul biroului cu 20 de angajați, acest număr reduce cele peste 2,4 cvintilioane de permutări la „doar” aproximativ 895 cvadrilioane. Aceasta este totuși de peste 100 de milioane de ori mai mare decât populația actuală a lumii.

Care e probabilitatea să fim propriul Moș Crăciun?

Dacă lăsăm la o parte deranjamentele, o caracteristică surprinzătoare a „Secret Santa” rezultă din numărul de persoane care, în medie, își vor trage propriul nume într-o extragere aleatorie. Nu contează dacă ai o singură persoană (deși acela este un „Secret Santa” deloc secret și extrem de trist) sau un miliard de oameni, numărul mediu de persoane cărora li se va aloca să își cumpere propriul cadou rămâne același: o singură persoană.

O demonstrație completă este ceva mai complicată, dar gândește-te ce se întâmplă dacă dublezi numărul angajaților. Cu de două ori mai multe cadouri de cumpărat, șansele fiecăruia de a-și alege propriul nume se înjumătățesc. De două ori mai multe persoane, fiecare cu șanse înjumătățite de a-și extrage numele, oferă același rezultat în medie.

De exemplu, în cazul cu 4 colegi și 24 de permutări posibile, una implică 4 extrageri ale propriului nume (adică fiecare coleg își extrage numele său), niciuna nu include 3 autoextrageri, 6 includ două autoextrageri și 8 includ o singură autoextragere. În total, avem 24 de autoextrageri în cele 24 de permutări posibile, adică o medie de una pentru fiecare.

Poate că ar fi mai bine totuși să lăsăm matematica la o parte și să ne aplecăm asupra îndemnului din cântecul celebru al lui Mariah Carey.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

VIDEO Kelemen Hunor anunță oficial că Tanczos Barna și Cseke Attila vor conduce două „ministere-cheie” din noul guvern

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat duminică seară că formaţiunea politică pe care o conduce îşi va asuma responsabilitatea unor „ministere-cheie”, anume Finanţele şi Dezvoltarea, care vor fi preluate de Tanczos Barna, respectiv Cseke Attila,…

VIDEO Ilie Bolojan anunță oficial că PNL își asumă 6 ministere în noul guvern. Partidul insistă pe ideea de „continuitate” / Cine sunt propunerile

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat duminică seară la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul guvern negociat în ultimele zile cu PSD și UDMR.…

Cum răspunde Sorin Grindeanu la întrebarea dacă PSD „a pasat responsabilitatea” către UDMR prin cedarea Ministerului Finanțelor în noul guvern

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, care ar urma să continue în viitorul guvern în calitate de ministrul al Transporturilor, a declarat duminică seară, la sediul din Kieseleff al social-democraților, că nu s-a pus problema ca partidul…

Cum explică Ilie Bolojan faptul că Marcel Ciolacu este propunerea de premier a coaliției

După ce în urmă cu câteva zile, spunea într-un interviu la HotNews că Marcel Ciolacu ar trebui să se gândească dacă mai are „rezerva de credibilitate” care să-i permită să continue în funcția de premier,…

Cine este Radu Marinescu, propunerea-surpriză la conducerea Ministerului Justiției. Marcel Ciolacu: „Este parlamentar PSD, nu trebuie să fie recomandat”

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat duminică seară că portofoliul Justiției va reveni PSD, în noul guvern negociat cu PNL și UDMR în ultimele zile, și că propunerea de ministru este Radu Marinescu. Deputat social-democrat de…

ANALIZĂ În Europa se vând cu 3 milioane de mașini mai puțin față de 2019, din cauza prețurilor mărite. „Dacă nu reduc prețul, riscă să dispară!”

Creșterea masivă a prețurilor automobilelor este principala cauză a scăderii vânzărilor auto în Europa, potrivit unei analize pe baza evaluării prețurilor și vânzărilor din ultimii cinci ani, pe cele mai importante mărci din piață. Din…

LIVE. Dinamo – Rapid, ultimul derby din 2024 se joacă ACUM! Atmosferă incendiară pe Arena Națională

Dinamo o întâlneşte pe Rapid în runda 21 din Liga 1, astăzi, 22 decembrie, de la ora 20:00 Dinamo, aflată pe locul 3 cu 35 de puncte, se pregătește să încheie anul cu un meci…

Robert Fico a ajuns deja la Moscova: Vladimir Putin „se întreţine în acest moment la Kremlin cu premierul slovac”

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit duminică, la Kremlin, pe premierul slovac Robert Fico, unul dintre puţinii lideri europeni de care a rămas apropiat, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusă de stat, scrie AFP. „Putin…

Și dacă nu mergem pe vârfuri, ce se întâmplă?

Spațiul public a fost confiscat de amenințări, de un discurs violent, de ultimatumuri. Ei, bine, uite că nu cedăm. În dimineața zilei de 22 decembrie 1989, devreme, metroul a anunțat că nu va opri la…

Marcel Ciolacu, „ferm convins” că România va avea un guvern pe 4 ani / Ce spune despre surpriza de la Justiție, Radu Marinescu, dar și despre varianta Crin Antonescu candidat la prezidențiale

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seară, la sediul PSD, după întrunirea Consiliului Politic Național al formațiunii în care s-a discutat componența noului cabinet, alcătuit după negocierile PSD-PNL-UDMR, că este „ferm convins” că „vom avea…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.