Ziua Națională a Culturii Românești trebuia să poarte un nume. Și s-a numit Mihai Eminescu. Marele poet a oferit românilor o identitate și o valoare universală. Noi, cei contemporani, i-am dăruit o zi națională pentru a-i pomeni numele, secole de-a rândul.
A fost o viață de geniu trăită-n românism și în esența poporului nostru. De atunci, ne-am găsit drumul spre cultura europeană și ne-am integrat în spiritul vechiului continent . Uniți în jurul marelui Mihai Eminescu, ne-am regăsit sudoarea a sute de secole de luptă pentru apărarea națională. Eminescu a creat o epocă de redescoperire a propriilor valori și a inspirat o moștenire culturală, care a dăinuit până în zilele noastre. Geniul său cultural a relevat fibra națională și i-a dat conținut și consistență.
De aceea, avem o datorie de onoare față de înaintașii noștri să dezvoltăm România și redăm gloria culturii naționale, de altă dată. Din păcate, oamenii de cultură au dispărut, în ultimii ani, din spațiul public, consecință a politizării excesive din societatea românească. O țară nu poate da glas identității sale fără ca intelectualii să participe la viața cetății.
De Ziua Națională a Culturii Românești, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu ( 15 ianuarie 1850), facem apel la oamenii de cultură să se implice activ în repararea greșelilor și a metehnelor românești. Fără un prezent național, nu putem construi un viitor, copiilor noștri.