Nava cargo rusească Ursa Major, care transporta echipamente pentru construcția spărgătoarelor de gheață nucleare, s-a scufundat în Marea Mediterană, în largul coastelor Algeriei, iar doi dintre membrii echipajului său sunt daţi dispăruţi, scrie ziarul spaniol La Verdad.
Nava s-a scufundat după o explozie în sala maşinilor şi 14 dintre cei 16 membri ai echipajului au fost salvaţi şi aduşi în Spania, a anunţat ministerul rus de externe într-un comunicat.
Nave de salvare au fost trimise la fața locului și au salvat 14 membri ai echipajului. Soarta a doi marinari ruși rămâne necunoscută.
La Verdad susține că nava se îndrepta spre portul Tartus din Siria, probabil pentru a evacua echipamente militare rusești. Cu toate acestea, analistul Evghenii Istrebin susține că destinația finală a navei Ursa Major era Vladivostok.
Potrivit acestuia, la bord se aflau două macarale mobile Liebherr 420 pentru portul Vladivostok, care suferă deja de o lipsă de astfel de echipamente. În plus, încărcătura includea două trape de 45 de tone destinate construcției unui nou spărgător nuclear de gheață, proiectul 10510.
Analistul notează că pierderea încărcăturii va avea consecințe grave pentru Rusia. Lipsa macaralelor din portul Vladivostok va întârzia încărcarea și descărcarea navelor, ceea ce va înrăutăți situația logistică din regiune. În același timp, pierderea trapele va încetini semnificativ construcția spărgătorului de gheață nuclear Project 10510, care este strategic pentru asigurarea navigației pe tot parcursul anului de-a lungul rutei maritime nordice.
Spărgătoarele de gheață nucleare din cadrul proiectului 10510 sunt concepute pentru a opera pe ruta maritimă nordică, ceea ce ar putea oferi Rusiei beneficii economice semnificative. O întârziere în punerea în aplicare a acestui proiect ar putea afecta planurile strategice ale Kremlinului pentru utilizarea resurselor arctice.
Pe 15 decembrie, două petroliere rusești s-au prăbușit în strâmtoarea Kerci. Până la 8 000 de tone de păcură s-au vărsat în mare. Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a declarat că dezastrul nu a fost cauzat de furtună, așa cum susțin rușii, ci de „neglijența și încălcarea regulilor de operare” ale navelor.
ziare.com
Citește și: VIDEO/Ilie Bolojan: Crin Antonescu va fi desemnat candidatul coaliției la funcţia de preşedinte al României