Sondaj INSCOP: Ziua națională și mândria de a fi român

Sondaj INSCOP: Ziua națională și mândria de a fi român
📅 2024-07-26

Sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnificativ în ultimul deceniu pentru toate categoriile socio-demografice, relevă un sondaj realizat de INSCOP. Ponderea cetățenilor care se declară mândri că sunt români a crescut în ultimii 10 ani cu 12%, ponderea celor care declară că arborează tricolorul de ziua națională a crescut cu 23%, iar atașamentul față de data de 1 decembrie rămâne solid în condițiile în care doar 26% ar dori mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros (cu trei procente mai puțin decât în urmă 10 ani). Pentru marea majoritate a românilor (peste 90%), a fi român presupune să vorbești limba română și să ai cetățenie română”.

Mândria de a fi român

95% dintre românii declară că se simt mândri că sunt români (față de 83% în 2013), în timp ce 4,3% afirmă contrariul (comparativ cu 12,8% în 2013). 0,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 4,2% în 2013).

Analiza socio-demografică: Nu se înregistrează diferențe semnificative pe categorii socio-demografice între respondenții care declară că se simt mândri că sunt români

Arborarea tricolorului de ziua națională

49,7% dintre români obișnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua națională (față de 26,3% în 2013), în timp ce 49,9% declară că nu au acest obicei (față de 71,5% în 2013). 0,5% nu știu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 2,2% în 2013).

Analiza socio-demografică: Persoanele cu studii primare, locuitorii regiunilor Sud Muntenia și Centru obișnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua națională într-un procent mai ridicat decât alte categorii socio-demografice. Persoanele cu studii superioare și locuitorii din regiunea Sud Vest Oltenia declară că nu au un asemenea obicei într-o proporție semnificativ  mai ridicată decât media.

Mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros

26,4% dintre români ar fi de acord cu mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros (față de 29.6% în 2013). 69,7% nu ar fi de acord (față de 55.3% în 2013), iar 3,9 nu știu sau nu răspund (comparativ cu 15,1% în 2013).

Analiza socio-demografică: Persoanele cu studii primare și locuitorii regiunii Nord Vest ar fi de acord cu mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros într-o proporție semnificativ mai ridicată decât media. Persoanele cu studii superioare, gulerele gri și persoanele cu venituri ridicate sunt categoriile socio-demografice în rândul cărora se înregistrează procentele cele mai ridicate de opozanți ai unei astfel de mutări.

Ce înseamnă a fi român?

În opinia 93,6% dintre respondenți, a fi român presupune să vorbești limba română, în timp ce 5,7% resping o asemenea idee iar 0,7% nu știu sau nu răspund. A fi român înseamnă pentru 90,6%  dintre respondenți  să ai cetățenie română, în timp ce 8,7% sunt în dezacord cu afirmația prezentată iar 0,7% nu știu sau nu răspund. Să ai o familie cu rădăcini românești este o condiție pentru a fi a român pentru 77,2% dintre participanții la sondaj, în timp ce 21,5% își exprimă dezacordul cu această idee, iar 1,3% nu știu sau nu răspund. Pentru 64% dintre respondenți a fi român presupune să fii creștin ortodox. Resping o astfel de idee 34,8% iar 1,2% nu știu sau nu răspund la întrebare.

Analiza socio-demografică: Persoanele cu studii primare, gulerele albastre și locuitorii din regiunea Sud Est sunt de părere într-o proporție mai mare decât restul populației că a fi român presupune să vorbești limba română. Persoanele cu studii primare, locuitorii din regiunea Nord Est și persoanele cu venituri foarte mici sunt de părere că a fi român presupune să ai o familie cu rădăcini românești într-un procent semnificativ mai ridicat decât alte categorii socio-demografice. Proporții semnificativ mai ridicate decât media ale celor care consideră că a fi român înseamnă a fi creștin ortodox se înregistrează în rândul persoanelor cu studii primare, ale inactivilor pasivi și ale persoanelor cu venituri foarte reduse. Persoanele cu studii primare, locuitorii din regiunea Sud Muntenia și care locuiesc în urbanul mic sunt de părere mai mult decât alte categorii socio-demografice că a fi român înseamnă să ai cetățenie română.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gazeta de bistrita

Întâlnire în trei: Ciolacu, Orban și Kelemen

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul Ungariei Viktor Orban pentru a discuta mai multe subiecte de interes pentru ambele țări, precum aderarea României în spațiul Schengen și linia de tren de la București la Budapesta. Conform Curs de Guvernare, la această discuție care a...

Un profesor de la un colegiu de top a fost reţinut pentru agresiune sexuală asupra unui minor

Un profesorul de Economie de la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti  a fost acuzat de viol și reținut pentru 24 de ore cu propunere de arestare preventivă. Profesorul este şi  autor al cărții Homosexualitatea Normal sau Patologic.  Profesorul din capitală este cercetat pentru ...

Rotația anvelopelor, pregătirea pentruiarna următoare

Rotația anvelopelor pe mașină nu este un mit. Această operațiune trebuie făcută periodic, iarunul dintre cele mai bune momente să o faceți este la fiecare schimbare de anvelope de sezon. Chiar dacă este deseori ignorată, rotația anvelopelor este una dintre cele mai necostisitoareoperațiuni care p...

Ioan Mate, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, reținut de DGA! Îi țin de urât viceprimarul și secretarul comunei

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, a fost reținut de polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție (DGA). Acesta ar fi încercat să influențeze votul din data de 9 iunie, prin eliberarea in fals a mai multor adeverințe care atestau că anumite persoane locuiesc pe raza unității admi...

ANUNŢ PUBLIC 

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ LECHINȚA titular al proiectului: “Împădurire teren agricol“ anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul: “Împă...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..