Municipalitatea vrea să demareze procedura de evaluare și inițiere a achiziționării imobilului, construcții și teren aferent situat pe str. Mihai Eminescu nr. 1-4. Întregul imobil acoperă o suprafață de teren de 4.659 mp, format din două corpuri C1 și C2, cu mai multe spații înscrise în cărți funciare diferite, cu destinații atât comerciale și prestări servicii, cât și sedii ale unor instituții publice.
„Amplasamentul care cuprinde imobilele din zona delimitată de strada Gării, Bulevardul Decebal, strada Mihai Eminescu și Bulevardul Republicii, care cuprinde și construcția din Piața Mihai Eminescu nr.1-4, fosta casă de cultură a sindicatelor, urmează a fi studiate printr-un proiect în vederea dezvoltării și regenerării urbane a zonei.
Este un proiect ambițios care propune regândirea întregii zone și care propune construirea unei parcări supraetajate pe 3 nivele, care va oferi aprox.900 de locuri de parcare însemnând rezolvarea a unui sfert din cele 4000 de locuri de parcare care urmează a fi desființate prin proiectele de mobilitate implementate. De asemenea se propune și amenajarea unui parc gândit cu toate facilitățile, care va oferi bistrițenilor petrecerea timpului liber într-un cadru plăcut. În momentul de față, criza locurilor de parcare din această zonă este amplificată de prezența în această zonă a multor instituții publice: de învățământ, policlinică, poliție, trezorerie”, se arată în proiectul de hotărâre suspus aprobării consilierilor locali.
Totodată, municipalitatea demarează procedura de evaluare și inițiere a achiziționării imobilelor, construcții și teren aferente Stadionului ”Jean Pădureanu”, situat pe str. Parcului nr. 3. Zona stadionului împreună cu parcul municipal și malul drept al Râului Bistrița urmează să fie studiată printr-un proiect care vizezează regenerarea urbană, inclusiv pentru amenajarea unor accese către Râul Bistrița și a unei zone de promenadă pe malul râului.
„Amplasamentul stadionului în vecinătatea parcului municipal ar putea crea o mulțime de facilități pentru cetățenii Bistriței, prin încorporarea acestuia în parcul municipal. Aceasta nu implică neapărat o extindere a parcului în sensul de a planta copaci și de a crea alei de acces sau piste de biciclete, ci ar putea rămâne în forma în care există, dacă structura de rezistență permite acest lucru doar că necesită modernizat și transformat ca și destinație. Deschiderea acestei baze pentru publicul larg ar permite la mii de bistrițeni să folosească pistele de alergat existente, acest lucru putând deveni un sport în masă. Pe terenul de fotbal s-ar putea organiza competiții și campionate de fotbal de către liceele din municipiul Bistrița sau chiar din județ, așa cum se întâmplă în alte state din Europa. De asemenea, s-ar putea organiza concerte și spectacole în aer liber, în care oamenii să folosească tribuna existentă, nu să stea în picioare, așa cum se întâmplă la astfel de manifestări”, se arată în documente.
Municipalitatea declară de utilitate publică locală proiectele ”Regenerare urbană a zonei delimitată de strada Gării, Bulevardul Decebal, strada Mihai Eminescu și Bulevardul Republicii” (modernizare și extindere parc și construire parcare supraetajată), ”Regenerare urbană a zonei formată din parcul municipal ”Regele Mihai I”, Stadionul ”Jean Pădureanu” și malul drept al Râului Bistrița” (regenerare urbană a zonei, inclusiv pentru amenajarea unor accese către Râul Bistrița și a unei zone de promenadă pe malul râului) și ”Regenerare urbană a zonei aferente fostei centrale de producere a energiei termice situată în Bistrița, strada Zefirului nr. 1”. Potrivit legii, lucrările de reconversie funcţională pentru proiecte de dezvoltare şi regenerare urbană trebuie să fie declarate de utilitate publică.