Expoziție la Casa Argintarului: Farmacii și farmaciști în județul Bistrița-Năsăud (secolele XVI-XX)

Expoziție la Casa Argintarului: Farmacii și farmaciști în județul Bistrița-Năsăud (secolele XVI-XX)
📅 2024-06-18

Complexul Muzeal Bistrița–Năsăud în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Muzeul de Istorie Sighișoara și Arhivele Statului Bistrița-Năsăud, are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției temporare „Farmacii și farmaciști în județul Bistrița-Năsăud (secolele XVI-XX)”. Evenimentul se va desfășura în centrul orașului Bistrița, la Casa Argintarului, str. Dornei nr. 5, în data de 23 noiembrie 2023, de la ora 14:00.

Cu toate că vechiul burg medieval al Bistriței are cel mai vechi spital medieval atestat din Transilvania, de la sfârșitul secolului al XIII-lea, după unele surse încă de la 1285 și una dintre cele mai vechi farmacii, a treia din Transilvania, de la 1516, în mod paradoxal acestea nu au constituit argumente suficiente care să trezească, până în prezent, interesul pentru organizarea unei expoziții cu tematică medicală și farmaceutică.

„Așadar, această expoziția reprezintă un demers inedit având ca temă un subiect complet nou, neabordat până în prezent într-o expoziție de tip muzeal care să vizeze aspecte legate de tradiția și istoricul activității farmaceutice din nord-estul Transilvaniei. Expoziție dorește să ofere o imagine unitară asupra activității medico-farmaceutice din cele mai vechi timpuri și până la sfârșitul secolului al XX-lea, pe teritoriul actual al județului Bistrița-Năsăud.

Bolile au însoțit istoria omenirii din cele mai vechi timpuri, preocuparea oamenilor pentru o sănătate cât mai bună și măsurile necesare pentru recuperarea sănătății pierdute sau deteriorate au constituit preocupări permanente, regăsite încă din zorii istoriei, în toate culturile și civilizațiile. În mod asemănător, spațiul din nord-estul Transilvaniei nu a făcut excepție existând și în această zonă dovezi arheologice relevante legate de medicină și farmacie încă din preistorie și antichitate, mărturii pe care publicul le va putea regăsi în vitrinele expoziției.

În cadrul expoziției vizitatorul va putea afla istoricul și principalele informații legate de primele farmacii și farmaciștii care au activat în cadrul lor, începând de la prima farmacie a orașului Bistrița din secolul al XVI-lea, continuând cu cele apărute ulterior în secolele XVIII-XIX, atât la Bistrița cât și la Năsăud, ulterior cele de la Sângeorz-Băi și Beclean, primele farmacii din mediul rural de la Teaca, Lechința, Prundu Bârgăului, Șieu, Rodna și Reteag. De asemenea, se vor regăsi informații legate de perioada interbelică, cu apariția unor noi farmacii atât la Bistrița cât și în alte localități din județ unde anterior nu existau astfel de unități, totul culminând cu zbuciumații ani de război și naționalizarea farmaciilor, din 1949.

Demersul expozițional continuă cu istoricul farmaciilor și pentru perioada comunistă, amintind pe cele care în această perioadă s-au desființat sau transformat, pe cele noi apărute cu denumirile și noile lor locații, dar și farmaciștii care au lucrat. Întreaga prezentare se încheie la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul noului mileniu, când se revine la inițiativa privată și reapariția unor farmacii particulare.

Publicul va putea descoperiri în vitrinele expoziției alături de vestigii arheologice și o gamă variată de ustensile și recipiente provenite din farmaciile din județul Bistrița-Năsăud, unele din patrimoniul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, altele ajunse prin donații și împrumuturi ale unor farmaciști și colecționari. Pentru ilustrarea unei imagini cât mai complete asupra produselor farmaceutice care existau în farmacii în secolul al XIX-lea, în cadrul expoziției se vor regăsi și o serie de piese de farmacie și medicamente de epocă împrumutate de la Muzeul de Istorie din Sighișoara, oraș cu mare tradiție farmaceutică, care a avut a șasea farmacie din Transilvania”, transmite Complexul Muzeal Bistrța-Năsăud.

Potrivit sursei citate, un alt subiect abordat în cadrul expoziției, strâns legat de farmacie, este cel al plantelor medicinale. Prin intermediul expoziției publicul va putea afla informații legate de principalele plante medicinale și efectele lor benefice, dar și date despre cei mai importanți botaniști, proveniți de pe meleaguri bistrițene, care au activat în secolele XIX-XX. O serie de plante medicinale din ierbarele lui Florian Porcius și Rudolf Rösler își vor ocupa și ele locul pe simezele expoziției.

Expoziția va fi deschisă în perioada 23 noiembrie 2023 – 30 aprilie 2024 și poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 9-17.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gazeta de bistrita

Primarul ales al municipiului Bistrița și cei 21 consilieri locali și-au primit certificatele doveditoare

Gabriel Lazany, noul primar al municipiului Bistrița, şi cei 21 de consilieri locali aleşi în 9 iunie au primit marți, certificatele doveditoare ale alegerii lor ca reprezentanți ai cetățenilor în Primăria și Consiliul Local Bistrița, în noul mandat 2024-2028. Preşedintele Biroului Electoral Muni...

Căianu Mic, în sărbătoare de Rusalii

De Rusalii, Primăria şi Consiliul Local al Comunei Căianu Mic organizează cea de a XVII-a ediție a Zilelor comunei. Locuitorii Văii Ţibleşului sunt invitați cu mic cu mare de primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, să se bucure împreună de două zile de sărbătoare. Duminică, 23 iunie 2024 Ora ...

COD GALBEN de caniculă în Bistrița-Năsăud

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi coduri galben și portocaliu de caniculă. Miercuri, maximele pot ajunge și până la 37 de grade Celsius și vor fi nopți tropicale. Județul Bistrița-Năsăud se află sub avertizare cod galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, valul de căldur...

Daniel Suciu, pe meleagurile locuite de aromânii din Albania

Daniel Suciu, vicepreședintele Camerei Deputaților, a efectuat recent o vizită în Albania, alături de Alin Stoica, deputatul minorității albaneze. „Est hăros ca suntu în Korcea! Atât de binevenită a fost pauza de spiritualitate după o perioadă agitată, alături de Baba Mondi, liderul mondial...

Bogdan Ivan: Într-un an am reușit să trecem digitalizarea României la următorul nivel

La împlinirea unui an în fruntea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ministrul Bogdan Ivan a făcut public, luni, un scurt bilanț al activității sale. „Într-un an am reușit, împreună cu o echipă senzațională căreia îi mulțumesc pentru toată munca și pentru toate ideile și sol...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..