Vicepremierul ungar la Cluj: Universitatea Sapientia reprezintă dăinuirea maghiarilor

Vicepremierul ungar la Cluj: Universitatea Sapientia reprezintă dăinuirea maghiarilor
📅 2024-05-25

Universitatea Sapientia este un factor hotărâtor pentru dăinuirea maghiarilor, iar renovarea şi revitalizarea noii clădiri din Cluj-Napoca reprezintă o energie vitală nu doar în Transilvania, ci şi în patria mamă, un exemplu şi o forţă vitală pentru celelalte părţi ale naţiunii – a declarat vineri, la Cluj-Napoca, viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjén.

Politicianul a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii universităţii private transilvănene din piaţa Unirii, care oferă spaţiul în care se desfăşoară cursurile de dans popular ale Universităţii Sapientia şi este totodată sediul Fundaţiei Casa Tradiţiilor Transilvane. Clădirea a fost achiziţionată şi renovată de Fundaţia Sapientia, susţinătoarea universităţii, cu sprijinul guvernului ungar.

În discursul său, Zsolt Semjén a exprimat felicitările şi mulţumirile guvernului ungar pentru efortul depus. El a subliniat: felicitările se cuvin pentru ingeniozitatea cu care clădirea a devenit „din nou a noastră”, dar şi pentru lucrările de construcţie efectuate şi pentru revitalizarea clădirii. Iar mulţumirile se cuvin din partea guvernului ungar „pentru că toate acestea reprezintă un exemplu şi o forţă vitală pentru celelalte părţi ale naţiunii” – a spus el, referindu-se la clădirea renovată a fostului Hotel Central (ulterior Melody).

El a subliniat: Sapientia este unul dintre numeroasele proiecte de succes ale guvernului ungar şi se detaşează dintre acestea „ca o forţă de coeziune naţională”. Pe de o parte, ea reprezintă o reţea geografică: este prezentă în zonele locuite de maghiari, din Ţinutul Secuiesc până la Cluj-Napoca, „dă viaţă acestor locuri” şi „adună toată Transilvania”. Aspiraţia la plenitudine este evidentă şi la nivelul disciplinelor, care acoperă un spectru larg al domeniilor ştiinţifice – a spus el.

„Cred că Universitatea Sapientia este un factor hotărâtor pentru dăinuirea maghiarilor, din trei puncte de vedere” – a afirmat Semjén, continuând: ea oferă cunoştinţe competitive şi, astfel, un mijloc de trai pentru maghiarii din Transilvania, dar totodată este o universitate de ştiinţe şi este important – şi pentru unificarea naţiunii – ca în Bazinul Carpatic să existe o limbă maghiară ştiinţifică unitară.

De asemenea, universitatea serveşte scopurilor politicii naţionale, în timp ce grădiniţa de limbă maghiară este „baza piramidei educaţionale”, Sapientia este „vârful acestei piramide”. În Transilvania există întreaga „piramidă educaţională” în limba maghiară, ceea ce înseamnă dăinuirea naţiunii maghiare – a declarat vicepremierul.

Episcopul reformat al Transilvaniei, Béla Kató, preşedintele consiliului de administraţie al Fundaţiei Sapientia, a comparat inaugurarea cu o sărbătoare a recoltei, subliniind: comunitatea este datoare să mulţumească pentru roadele recoltei. El a amintit că imobilul a fost luat de autorităţile române de la biserica romano-catolică, iar faptul că statul ungar l-a cumpărat şi a finanţat renovarea lui, este un miracol pe care cu siguranţă nu numai oamenii şi l-au dorit.

Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, a calificat această inaugurare şi restituirea clădirii emblematice comunităţii maghiare drept un moment istoric, o ocupare simbolică a spaţiului.

El a evocat prima sa vizită în clădire, în restaurantul Melody, ca student în primul an de facultate, în 1987, când un român moldovean, adus la Cluj-Napoca de autorităţile comuniste, căruia i s-a oferit un loc de muncă şi o locuinţă, l-a invitat la o bere pentru a sărbători prima zi de salariu.

„Era în acea lungă perioadă a anilor ’80, când totul era orientat spre schimbarea raportului etnic a populaţiei şi sfărâmarea comunităţii noastre” – a reamintit politicianul.

El a considerat ca cea mai importantă realizare a celor 34 de ani de la schimbarea regimului faptul că comunitatea maghiară a reuşit să păstreze vie speranţa, să îşi modeleze propriul destin şi să îşi construiască comunitatea în ciuda tuturor dificultăţilor, greutăţilor şi obstacolelor externe. Referindu-se la anul electoral 2024, el a spus: trebuie să arătăm şi de această dată că „suntem o comunitate puternică”.

Rectorul Márton Tonk a vorbit despre „planurile strategice” ale Universităţii Sapientia, aidoma Clujului medieval, ea deschide, cu cele patru clădiri ale sale, porţi către toate punctele cardinale.

Clădirea a fost renovată în interior şi în exterior, de la subsol până la acoperiş, precum şi în curtea interioară. Ea a primit noi funcţiuni, oferă spaţii pentru casa dansului popular şi pentru evenimente în subsol, conţine un studio de dans, o sală de conferinţe şi camere de oaspeţi. Valoarea totală a investiţiei, fără TVA, a fost de aproximativ 6 milioane de lei.

Clădirea cu două etaje a fost construită în 1830 pe colţul nord-estic al pieţei, lângă Palatul Bánffy. La început a găzduit o bancă şi magazine, apoi a fost transformată în hotel, unde au poposit printre alţii scriitorul Mór Jókai, Johannes Brahms şi Ferenc Liszt.

📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri flux 24

EXCLUSIV/Integral Ordonanța DNA in scandalul Coldea-Dumbravă: Una din țintele de stors bani „Fonduri suverane aparținând unor state potente financiar”

O R D O N A N Ț Ă Anul 2024 luna mai ziua 22 Moraru – Iorga Mihaiela, procurorșef secție în cadrulDirecției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, Examinând actele de urmărire penală din dosarul cu numărul de mai sus, C O N S T A T: I.ASPECTE PRIVIND SESIZAREA La data [&#...

8 țări europene acuză multinaționalele care se joacă cu prețurile

Opt țări membre UE au cerut Comisiei Europene să ia măsuri împotriva multinaționalelor care limitează, în mod ilegal, comerțul în interiorul pieței unice pentru a umfla prețurile în detrimentul consumatorilor, informează AFP conform Profit.ro. Costul vieții este un subiect fierbinte în apropierea...

Caracatița Coldea-Dumbravă: Cum se spălau banii din trafic de influență. Bani ajungeau și la celebra Anaconda, care a fost șefa SRI a acoperiților din presă, ANAF și Interne

Pe 23 noiembrie 2023, procurorii DNA arată că omul de afaceri Cătălin Hideg – care a depus denunţul la DNA – ar fi făcut o primă plată de 20.000 de euro către societatea de avocatură a lui Doru Trăilă. După 4 zile, pe 27 noiembrie 2023, şi firma lui Cătălin Hideg – Sanimed Internaţional Imp...

Bode: La Argeş, noi ne batem cu PSD. Dispreţ faţă de cetăţeni, faţă de cheltuirea banului public, zero proiecte, acoperite din când în când de afaceri dubioase

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat vineri că la Argeş, liberalii se bat cu PSD, pentru că obiceiurile proaste nu dispar peste noapte. ”Dispreţ faţă de cetăţeni, faţă de cheltuirea banului public, zero proiecte, multă delăsare şi aroganţă care sunt acoperite din când în când de afa...

Gabriel Ștețco, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Maramureș: Am început o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea județului nostru, pe care le continuăm împreună și punem bunăstarea maramureșenilor pe primul loc

Județul Maramureș a stat prea mult într-un con de umbră, la mijlocul sau chiar coada clasamentelor economice. Echipa liberală a demonstrat că știe cum să aducă bani europeni în Maramureș și să demareze proiecte, care timp de mai bine de 30 de ani au fost ignorate, din lipsă de interes, de viziune...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..