Previziunile lui Ruchir Sharma, şeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's

Previziunile lui Ruchir Sharma, şeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's
📅 2025-01-08

Ruchir Sharma, şeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management’s, şi-a prezentat predicţiile pentru anul 2025 într-un articol de opinie publicat de FT si prezentat de zf.ro.

Reîntoarcerea contestatarilor

    Istoria ne arată că economia globală se desfăşoară în cicluri, investitorii contestatari (contrarian investors) lucrează bine în acest sistem. În trecut companiile îşi schimbau poziiţiile în clasament o dată la câţiva ani. Acum 7 din 10 cele mai valoroase companii sunt în top încă din anii 2010’.

    Investitorii care călăresc valul

      Aceşti investitori sunt opusul celor contestatari, considerând că învigătorii şi pierzătorii ultimelor luni vor rămâne aceeaşi şi în continuare.

      Scăderea deficitelor

        Sub administraţia Donald Trump deficitele vor continua să crească, iar deficitul bugetar din SUA este în prezent la 6%. În acest timp, în ultimii ani investitorii au penalizat guvernele Marii Britanii şi ale Braziliei pentru creşterea deficitelor. Mulţi sunt de părere că SUA este imună la această presiune, însă finanţele tot mai precare ar putea spulbera această certitudine.

        Mai puţin excepţionalism

          Zgomotul despre „excepţionalismul american” ignoră sprijinul pe care SUA îl primeşte din sprijinul guvernamental. După pandemie, cheltuielile guvernamentale au crescut considerabil ca procent din PIB. Peste 20% dintre noile locuri de muncă din SUA sunt acum create de stat, în creştere de la 1% în anii 2010.

          Noile vedete

            Multe ţări se află acum în umbră. Amintiţi-vă că, acum un deceniu, investitorii considerau mare parte din sudul Europei ca fiind fără speranţă, până când criza i-a obligat să adopte reforme. Naţiunile odinioară etichetate ca fără speranţă sunt acum unele dintre luminile continentului, conduse de Portugalia, Grecia şi Spania.

            Cheltuirea judicioasă a banului public ajută la explicarea motivului pentru care agenţiile de rating de credit sunt acum mai optimiste în privinţa naţiunilor în curs de dezvoltare, numărul îmbunătăţirilor de rating depăşindu-l pe cel al retrogradărilor într-un mod nemaivăzut de ani de zile. Acest trend pozitiv include chiar şi cazuri recente problematice, cum ar fi Argentina şi Turcia.

            China

              Argumentele pesimiste sunt greu de combătut. Nicio ţară cu o populaţie în scădere şi o povară mare a datoriei nu a reuşit vreodată să crească la o rată chiar şi pe jumătate din ţinta de 5% stabilită de Beijing. Totuşi, orice investitor contestatar ar trebui să fie curios cu privire la o piaţă pe care majoritatea investitorilor globali o resping acum ca fiind „neinvestibilă”, deşi este a doua cea mai mare economie a lumii.

              Inteligenţa artificială distruge industria tehnologiei

                Profiturile imense ale companiilor din Big Tech au reprezentat un magnet pentru investitori. Însă acest avantaj se diminuează rapid. Apple, Microsoft, Google, Meta şi Tesla, împreună, sunt pe cale să investească aproape 280 de miliarde de dolari în inteligenţa artificială anul acesta, în creştere de la 80 de miliarde de dolari acum cinci ani.

                Mania legată de AI ar putea să fi luat-o înaintea realităţii. Mai puţin de unul din 20 de angajaţi declară că foloseşte AI zilnic. Mai puţin de una din 10 companii din SUA au integrat AI în operaţiunile lor. Acest lucru nu înseamnă că nu o vor face, ci doar că este departe de a fi clar cum va fi aplicată această tehnologie. Puţine firme consacrate, dacă nu chiar niciuna, nu a ieşit câştigătoare din revoluţia internetului.

                Comerţul mondial fără SUA

                  Speriate de utilizarea sancţiunilor de către SUA pentru a exclude rivalii din sistemul financiar internaţional bazat pe dolar, multe ţări încheie acorduri pentru a promova comerţul cu vecinii regionali sau fără utilizarea dolarului. India are acorduri cu 22 de ţări pentru a desfăşura comerţ în rupii; 90% din comerţul India-Rusia se desfăşoară în monede locale. De asemenea, statele petroliere, inclusiv Arabia Saudită, au încheiat acorduri pentru a vinde petrol în alte valute decât dolarul.

                  În ultimii ani, comerţul global s-a schimbat, iar astăzi cele mai mari canale comerciale se află în lumea în curs de dezvoltare. Cu cât SUA ameninţă mai mult cu tarife şi utilizează dolarul ca armă economică, cu atât mai mult foştii săi parteneri vor lucra pentru a promova comerţul fără implicarea Americii.

                  Pieţele de investiţii private

                    Din anul 2000, numărul companiilor publice din SUA a scăzut aproape la jumătate, ajungând la aproximativ 4.000, în timp ce numărul celor private a crescut de aproape cinci ori, ajungând la circa 10.000.

                    Pieţele private devin prima opţiune pentru companiile care încearcă să strângă capital. Împrumuturile private cresc de două ori mai repede decât cele oferite de bănci. Volumul de capital strâns pe pieţele private a depăşit recent volumul pieţelor publice la nivel global.

                     Nu există injecţie magică

                    Americanii sunt excepţionali într-un alt mod, cu o rată a obezităţii la adulţi de 44%, cea mai mare din lumea dezvoltată. Aşadar, nu este o surpriză că televiziunea americană este plină de reclame pentru clasa relativ nouă de medicamente pentru slăbit „GLP-1”, sugerând că acestea oferă o cale uşoară şi promiţătoare către pierderea în greutate.

                    Fără îndoială, aceste medicamente au anumite beneficii. Cu toate acestea, ei ştiu că ceea ce sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil că este. Şi, ca o soluţie rapidă pentru obezitate, aceasta ar putea fi doar o altă modă trecătoare în materie de diete.

                    Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
                    📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

                    Ultimele stiri flux 24

                    Unchiul și povestea revoltei de la Flosofie din comunism. Cum mama și tata au fost bătuți de agenții comuniști, episod povestit de un fost șef al SRI CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

                    30 noiembrie 1975, Sfântul Andrei și ziua de naștere a tatălui meu. Făceam o mică petrecere cu prietenii din copilărie. La un moment dat sună telefonul, răspund eu înfierbântat de party si aud: „Sunt Bunica, tatăl tău a murit!”.Mi-a căzut ca un bolovan in cap, cu tata avusesem multe p...

                    Ce știe Institutul Rus pentru Economie Mondială și Relații Internaționale? „În a doua jumătate a lui 2025 este posibil scenariul unei escaladări rapide a conflictului din jurul Ucrainei, care ar putea duce la o criză politico-militară internațională”

                    În a doua jumătate a anului 2025, este posibil scenariul unei escaladări rapide a conflictului din jurul Ucrainei, care ar putea duce la o criză politico-militară internațională și va impune căutarea de noi soluții de securitate în Europa, reiese dintr-un raport al Institutului pentru Economie Mo...

                    Șeful Ciadului despre Macron: Dispreț

                    Președintele Ciadului, Mahamat Idriss Deby Itno, și-a exprimat resentimentele față de comentariile președintelui francez Emmanuel Macron despre țările africane care au fost cândva colonii franceze, a raportat site-ul de știri din Ciad Alwihda. „Am vrut să-mi exprim indignarea față de remarcile re...

                    Jerusalem Post: Israelul trebuie să se pregătească de război cu Turcia

                    Israelul trebuie să fie pregătit pentru confruntarea directă cu Turcia, deoarece încearcă să restaureze Imperiul Otoman, scrie The Jerusalem Post, citând raportul Comitetului Nagel (o comisie creată de guvernul israelian în august 2024 pentru a analiza bugetul de apărare și strategia de securitat...

                    Trump nu mai încheie războiul din Ucraina in 24 ore, ci în 6 luni

                    Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat speranța că va putea opri conflictul din Ucraina în termen de șase luni. El a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă la reședința sa Mar-a-Lago (Florida), difuzată de Fox News . Întrebat de jurnalişti cât va dura până la sfârş...

                    OMV dă gaze Germaniei din Marea Neagră

                    OMV Petrom, care deține 50% din drepturile aferente concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep, cea mai mare din Marea Neagră românească, unde producția va începe în 2027, și este totodată operator al acesteia, a încheiat un acord privind livrarea de gaze din perimetru cu compania energeti...

                    Trump: Nu exclud posibilitatea de a folosi forța militară în Groenlanda și Canalul Panama

                    Președintele ales Donald Trump a declarat astăzi că nu poate exclude folosirea forței militare sau constrângerea economică, inclusiv creșterea tarifelor, atunci când vine vorba de preluarea controlului asupra Groenlandei și a Canalului Panama. Întrebat de reporteri în timpul unei adrese la reședi...

                    Biden l-a pus pe lista neagră pe șeful de cabinet al lui Viktor Orbán

                    Departamentul de Finanțe al SUA a anunțat astăzi că a impus sancțiuni șefului de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán, Antal Rogan, din cauza suspiciunii că este implicat în corupție în Ungaria. Departamentul de Trezorerie al SUA l-a acuzat pe Rogan că și-a folosit poziția pentru a-și asigur...

                    Rușii au cale liberă spre Nipru și Dnepropetrovsk

                    Armata rusă a eliberat Kurahovo, cea mai mare localitate din partea de sud-vest a Donbass-ului. A fost nu doar o importantă zonă fortificată a Forțelor Armate ale Ucrainei, dar și cel mai semnificativ centru logistic. „Eliberarea orașului Kurahovo înseamnă că artileria nu va mai teroriza Donețkul...

                    Primarul PSD al Buzăului: O parte din cei de sus din PSD vor să scape de Ciolacu impingându-l la o nouă candidatură la prezidențiale

                    Primarul PSD al Buzăului, Constantin Toma, a declarat marţi că în opinia sa nu ar fi bine ca Marcel Ciolacu să candideze la prezidenţiale, arătând că probabil o parte din colegi de acolo, de sus, încearcă să-l arunce din nou în luptă, poate scapă de el. ”Practic, ne-am îndrepta spre alegeri antic...

                    Amulete Aurite

                    Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.