- Care sunt principalele elemente care au caracterizat piata profilelor din aluminiu pentru tamplarie termoizolanta in 2024, in contextul situatiei speciale in care se afla atat sectorul cladirilor de birouri, cat si cel al constructiilor rezidentiale?
- Piata profilelor din aluminiu a evoluat intr-un context mixt, caracterizat de un declin al volumelor livrate in sectorul cladirilor de birouri, precum si de un interes constant pentru operatiunile de renovare, respectiv pentru implementarea masurilor de sustenabilitate. In acelasi timp, in sectorul rezidential am observat o cerere crescuta pentru solutii performante, cum ar fi sistemele din seriile CS 77 si MasterLine 8, care ofera un nivel excelent de termoizolare si beneficiaza, in acelasi timp, de un design foarte adaptabil. Clientii au solicitat in mod tot mai frecvent solutii premium, in special in cazul acelor proiecte in cadrul carora eficienta energetica si amprenta de carbon reprezinta criterii-cheie.
- Cum ati gestionat problematica crizelor actuale si ce prognoze aveti pe termen scurt cu privire la modul in care acestea vor influenta afacerile din Romania?
- Prin diversificarea portofoliului si printr-o concentrare constanta pe inovatie, am reusit sa mentinem stabilitatea companiei in fata provocarilor economice multiple care s-au manifestat in ultima perioada. De exemplu, introducerea sistemelor din otel Forster, din categoria carora fac parte Forster Presto si Forster Fuego Light, ne-a permis sa venim in intampinarea cerintelor pietei pentru siguranta si design unic, in special atunci cand este vorba despre cladiri publice. Pe termen scurt, ne asteptam la o stabilizare a cererii, in vreme ce sectorul renovarilor este de asteptat sa devina tot mai important pentru industria in care activam.
- In ce stadiu va aflati in ceea ce priveste digitalizarea, respectiv adaptarea la exigentele noii revolutii industriale?
- Putem afirma ca ne aflam deja intr-o etapa avansata a procesului de transformare digitala. Platformele noastre, precum configuratorul online Reynaers Aluminium Toolbox si suportul BIM, faciliteaza lucrul colaborativ, la care iau parte arhitecti, proiectati si executanti de tamplarie termoizolanta si fatade cortina. In plus, ne extindem prezenta digitala pentru a oferi partenerilor nostri un acces rapid la informatii si resurse tehnice. In acest fel ne aducem o contributie semnificativa la reducerea timpului necesar pentru proiectare si executie.
- Care sunt principalele noutati adaugate in portofoliul de produse si cum se adapteaza acestea cerintelor actuale de eficienta energetica, economie circulara, amprenta incorporata de carbon etc.?
- Am lansat recent noi solutii, precum MasterLine 10, care respecta cele mai inalte standarde de eficienta energetica pentru cladirile NZEB (Near Zero Energy Building), precum si SlimLine 38 reprezentand un sistem ideal pentru renovarile cladirilor istorice, care combina estetica minimalista cu performante ridicate de termoizolare. De asemenea, ne mandrim cu faptul ca peste 40% din materialele care intra in componenta profilelor noastre provin din surse reciclabile si astfel contribuie in mod activ la economia circulara.
- Cum decurg relatiile de afaceri ale Reynaers cu partenerii din Romania? Care sunt cei mai importanti dintre acestia? S-a adaugat vreun nume nou la lista clientilor in acest an?
- Relatiile cu partenerii nostri sunt bazate pe colaborare stransa si pe sprijin reciproc. Printre clientii nostri se numara companii importante din domeniul peretilor cortina, precum Reflex Fatade, Alusystem, Al-Promt etc. Aceste colaborari reflecta increderea in solutiile noastre deosebit de performante, precum HiFinity - un sistem dedicat proiectelor exclusiviste, si CW 50, utilizat la realizarea fatade vitrate spectaculoase.
- Ce evolutie a inregistrat compania din punct de vedere financiar in ultima perioada?
- Cifra de afaceri din 2023 a inregistrat o crestere de aproximativ 7% fata de exercitiul financiar precedent, sustinuta de diversificarea portofoliului si consolidarea relatiilor cu partenerii. Primele noua luni ale lui 2024, pentru care sunt disponibile date consolidate, au aratat o crestere moderata, reflectand adaptabilitatea noastra intr-o piata provocatoare. Proiectele de pe segmentul premium, care includ utilizarea sistemelor precum CS77 si Masterline 8, au avut o contributie semnificativa la aceste rezultate.
- Ce strategii va propuneti sa implementati pentru consolidarea pozitiei detinute actualmente pe piata locala a profilelor arhitecturale din aluminiu?
- Politicile noastre au un spectru larg si includ extinderea portofoliului cu solutii inovatoare, precum Reynaers Aluminium Photovoltaic Integration, la care se adauga intensificarea eforturilor de a educa piata cu privire la beneficiile arhitecturale si sustenabile ale solutiilor promovate de Reynaers. De asemenea, planificam noi parteneriate strategice si ne propunem sa avem o prezenta mai accentuata la evenimentele de comunicare care au legatura cu piata de profil, precum Share Architects, n-ZEB Expo etc.