Sâmbătă, 11 ianuarie, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) (acelaşi ONG care a descoperit şi “Azilul Groazei” din Bărdeşti) a dat publicităţii un comunicat de presă referitor la situaţia copiilor cu dizabilităţi instituţionalizaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş. Intitulat “Strigătul copiilor cu dizabilităţi – instituţionalizaţi ilegal de către DGASPC Mureş”, comunicatul de presă relevă o serie de nereguli descoperite de inspectorii CRJ în județul nostru.
Autorităţile locale şi naţionale s-au grăbit să reacţioneze. De la Instituţia Prefectului, la Consiliul Judeţean şi până la Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului de la Bucureşti, toată lumea a format echipe de control.
Reprezentanţii DGASPC Mureş au transmis luni dimineaţă că aşteaptă Corpul de Control, iar în ceea ce priveşte condiţiile „mizere” din centre aceştia au declarat că starea acestora a fost exagerată.
„În aceste momente aşteptăm corpul de control al ANPPDCA, pe de altă parte continuă controalele efectuate de echipele mixte formate din instituţiile desemnate prin ordinul Prefectului şi am înţeles că va fi şi o comisie de la Consiliul Judeţean Mureş. Noi opinăm că acele condiţii care sunt nu sunt atât de drastice, de dure pe cât s-a prezentat în material. Nu pot să susţin faptul că sunt condiţii mizere, aceasta mi se pare o exagerare”, a spus luni dimineaţă purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureş, Doru Constantin.
Până la finalul zilei se pare că acest prim control s-a lăsat cu două amenzi de câte 5000 de lei.
Peter Ferenc i-a apărarea DGASPC Mureş
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că pacienţii îngrijiţi în cele patru centre pentru copii cu dizabilităţi din Târgu Mureş, în care inspectorii Consiliului de Monitorizare şi de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice susţin că ar fi găsit nereguli grave, se află într-un mediu sănătos, în care pot să primească îngrijirile adecvate la toate nivelurile.
“Acești copii cu dizabilități, cu diferite grade de dizabilități (…) erau într-un mediu, care, după părerea mea, le dădea o siguranță (…). Nu sunt nici medic, nu sunt nici asistent ca să pot să îmi dau seama la ce nivel sunt procedurile în acest serviciu, dar copiii aceștia erau veseli, se putea discuta cu ei, am vorbit cu personalul, personalul mi-a relatat cu ce probleme se confruntă. Pot să spun direct că într-adevăr aceste centre sunt supraaglomerate, dar nu sunt supraaglomerate, pentru că așa doresc angajații din cadrul direcției (…). Ceea ce am văzut eu m-a asigurat că acest mediu este un mediu sănătos, un mediu în care copiii pot să primească îngrijirile adecvate la toate nivelurile”, a declarat preşedintele CJ Mureş.
Peter Ferenc a arătat că, întrucât informațiile oferite de CRJ şi de angajaţii DGASPC Mureş erau atât de diferite, a mers în vizită la centrele respective, pentru a se convinge.
reşedintele CJ Mureş a cerut DGASPC să colaboreze cu toate instituțiile, cu toate comisiile de anchetă și că, dacă există suspiciuni, deşi el nu crede că ar putea fi vorba despre infracţiuni, Ancheta să decidă.
“Am făcut investiții și facem în continuare, pentru a ne adapta la noile reglementări europene, să reducem numărul de internați în diferite cămine de adulți. Am cumpărat mai multe case, le refacem, încercăm să oferim standardele cele mai bune care pot fi oferite în acest domeniu”, a spus Peter.
Preşedintele CJ Mureş s-a arătat deranjat de faptul că în presă au apărut fotografii cu o pacientă de 19 ani, care de la naştere este hrănită cu seringa de către personalul unui centru incriminate.
“Bineînțeles că este vorba de oameni bolnavi și trebuie să ne gândim în așa fel. Şi ceea ce mă deranjează este că în presă apar niște fotografii care, după părerea mea, n-ar fi avut voie să apară. Să te folosești de persoane cu dizabilități atât de grave (…) de parcă aici ar fi oameni care nu sunt hrăniţi sau oameni de care cineva își bate joc. Nu, doamnelor și domnilor, acești oameni sunt oameni foarte grav bolnavi (…) Fata care a apărut și în fotografie, o fată de 19 ani care stă în acest centru de când s-a născut, este hrănită cu seringa, de 19 ani este acolo. Dacă n-ar fi avut grijă acest personal de această fată de 19 ani, atunci cum ar fi rezistat? Ca să nu mai vorbim de altele”, a susţinut Peter Ferenc.
Uite protocolul, nu e protocolul
Important este de menţionat faptul că între DGASPC Mureş şi Centrul pentru Resurse Juridice a existat anul trecut un protocol de colaborare în baza căruia au fost achiziţionate nişte echipamente şi s-a oferit consultanţă şi tratament pentru copii din centre. Directorul DGASPC Mureş a explicat că au fost realizate două din cele trei puncte ale protocolului şi instituţia pe care o reprezintă a decis denunţarea protocolului la finalul anului trecut, exprimându-şi disponibilitatea de a încheia un nou protocol anul acesta.
Situaţia de la Târgu Mureş era aşadar binecunoscută de reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice, dar, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, până luni, 13 ianuarie, nu a fost înregistrată nicio sesizare la autoritatea publică în subordinea căreia se află DGASPC Mureş.
Situaţia rămâne controversată şi complicată, dar vă vom prezenta toate noutăţile în ediţiile viitoare.
Cei de la CRJ au efectuat acest control sâmbătă între orele 05.30 și 07.00. Din câte știm, conform legii nici măcar perchezițiile și arestările nu se fac înainte de ora 06.00.
Reprezentanții presei locale au fost invitați să viziteze centrele aflate în grija DGASPC Mureș.
Sanda Viţelar