20 decembrie – Sfântul Ignatie Teoforul. Tăierea porcului, străveche datină românească - Cuvântul Liber

20 decembrie – Sfântul Ignatie Teoforul. Tăierea porcului, străveche datină românească - Cuvântul Liber
📅 2024-12-20

Motto: „Să nu munceşti în ziua de Ignat, că-ţi rup porcii bulendrele de pe gard” (Artur Gorovei – „Credinţi”)

În ziua de 20 decembrie, Biserica creştină îl sărbătoreşte pe Ignatie Teoforul (35 – 117), episcop de Antiohia, martirizat în timpul împăratului roman Traian. A fost arestat, împreună cu alţi creştini şi pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare, în amfiteatrul de la Roma. Sărbătorirea lui în preajma solstiţiului de iarnă are două motivaţii: una etimologică: „ignis” („foc”) şi una simbolică – sfântul a fost devorat de lei, animale care simbolizau Soarele.
În mod tradiţional, la 20 decembrie, românii sacrifică porcul de Crăciun, ziua fiind cunoscută sub numele de „Ignatul porcilor”.
În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la solstiţiul de iarnă. După sacrificarea porcilor, ziua începea să crească şi Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii şi a vieţii.
Ritualul prezintă o legătură evidentă între mitologia greacă, cea romană şi religia populară românească, prin credinţa că sângele scurs cu acest prilej, prin puterea sa purificatoare, putea spăla crimele sau nelegiuirile oamenilor, cât de mari ar fi fost ele. În calendarul popular românesc, Ignat este considerat patronul acestui animal, fiind cunoscut şi în calitate de zeu al focului terestru şi al luminii solare.

Folcloristul Petru Caraman (sursa – azm.gov.ro) consideră că „obiceiul tăierii porcului din ziua de Ignat îşi află rădăcinile în tradiţiile antichităţii romane, acest sacrificiu fiind practicat la Saturnalii, între 17 şi 30 decembrie, consacrându-l lui Saturn, la origine zeu al semănăturilor. Porcul însuşi era socotit ca întruchipare a acestei divinităţi, a cărei moarte şi reînviere se consumă la cumpăna dintre ani.
Există, la români, superstiţia ca în ziua de Ignat trebuie să vezi, ba chiar să te mânjeşti cu sânge. De asemenea, sângele scurs după sacrificiu nu trebuie risipit. Mai cu seamă dacă porcul era negru, tot sângele i se strângea într-o strachină, amestecat cu mei, pentru a fi folosit în restul anului la descântat.
Astfel, potrivit religiozităţii populare, sângele porcului – adică tocmai ceea ce, în timpul postului, se crede că ne spurcă -, în timpul acestei sărbători ne purifică”. Este paradoxul purificării prin post şi sânge al poporului nostru, fenomen foarte rar de sincretism religios, explică etnologii.
Sărbătoarea din 20 decembrie, închinată Sfântului Ignatie a creat, în timp, numeroase obiceiuri, credinţe şi superstiţii, unele fiind respectate şi în zilele noastre.

Se crede că în noaptea de Ignat, porcii visează că vor fi tăiaţi: „Porcul care nu a fost tăiat de Ignat, de aici încoace nu se mai îngraşă, nu mai pune carne pe el şi nu mai mănancă, căci în ziua de Ignat şi-a visat cuţitul”, scrie etnologul şi folcloristul Tudor Pamfile în cartea sa „Duşmani şi prieteni”. Singura activitate permisă în această zi era tăierea porcului. Femeile însărcinate, de teama de a nu naşte copii cu infirmităţi, respectau cu stricteţe interdicţia de a lucra.
În lucrarea „Sărbătorile”, acelaşi autor vorbeşte şi de o altă superstiţie: „Chiar dacă n-ai tăia un porc, taie cel puţin o pasăre-găină, raţă, gâscă; ori la vreme, de-ai înţepa creasta la o găină neagră ca să dea sângele, că aşa e bine: să vezi sânge în ziua de Ignat, că atunci vei fi ferit de boale”.
Superstiţiile nu se opresc, însă, aici: „Când se aduce în casă porcul tăiat, mai întâi se aduce căpăţâna cu râtul înainte, ca să fie un noroc. Cu ocazia tăierii porcului se obişnuieşte să se dea de pomană o strachină de făină şi o mână de sare, ca să nu piară porcii de boală. Sângele care curge de la porc (mai ales de la un porc negru) se strânge in strachină, în care este pus mei. După ce se usucă sângele amestecat cu mei, se macină şi se păstrează, fiind bun de a afuma copiii de guturai, de spaimă şi de nălucă”.
La tăierea porcului nu trebuie să stea nimeni prin apropiere, dintre cei care sunt miloşi din fire, căci se crede că porcul moare cu mare greutate, iar carnea unui asemenea porc nu va mai fi bună. Cel ce taie porcul, nu trebuie să strângă din dinţi, ca să nu iasă carnea porcului tare şi să fiarbă cu greutate.
Exista şi obiceiul ca porcul tăiat să fie încălecat. Ion Creangă povesteşte în „Amintiri din copilărie”: „La Crăciun, când tăia tata porcul, şi-l pârlia, şi-l opăria, şi-l învălia iute cu paie, de-l înăduşa, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei, ştiind că mie are să-mi dea coada porcului s-o frig şi beşica s-o umflu şi s-o zurăiesc după ce s-a usca”.

În credinţa populară, diferite organe sau părţi din carnea porcului tăiat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale oamenilor şi animalelor:
*Untura de la porcul negru e bună pentru sănătatea oilor.

*O bucată din untura de porc negru era dusă la biserică de Bobotează, pentru a fi sfinţită. Cu aceasta se ungeau cei care aveau dureri de picioare ori junghiuri.

*Sângele porcului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, era folosit pentru a-i afuma pe copiii care se speriau sau aveau guturai, iar cu părul de porc se afumau copiii când erau deochiaţi.

*Splina porcului este cea care descoperă durata iernii: dacă splina este groasă în capăt, e semn că vom avea o iarnă grea, cu multă zăpadă, însă, dacă este subţire, arată că va fi iarna săracă în omăt, iar anul nou nu va fi îmbelşugat. (surse documentare şi foto: azm.gov.ro, identitatea.ro, Arq.ro)

Ileana Sandu

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cuvantul liber

CSM Târgu Mureș – FC Argeș Pitești. Ploaie de jucării din pluș și campania „Cutia de pantofi” revin în actualitate!

Baschetbaliștii de la CSM Târgu Mureș vor întâlni sâmbătă, 21 decembrie 2024, echipa FC Argeș Pitești. Partida se va disputa în Sala Sporturilor „Simon Ladislau” din Târgu Mureș, începând cu ora 18:00, și va conta pentru etapa a 13-a din Liga Națională de Baschet Masculin (LNBM). Cu această ocazi...

Femeie reținută pentru delapidare, fals informatic și fals în înscrisuri sub semnătură privată

O femeie care și-ar fi însușit în mod fraudulos 500.000 de lei din contul unității unde era angajată, a fost reținută de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș. La data de 18 decembrie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economic...

VIDEO: „Colinde și Povești de Crăciun”-  un eveniment special cu studenții de la Universitatea de Arte Târgu Mureș și Luiza Zan

Evenimentul de ieri seară, găzduit de Dőme’s Music Pub, a fost unul aparte, în care studenții de la Universitatea de Arte Târgu Mureș, Departamentele Muzică și Actorie, clasele prof. Luiza Zan, au prezentat un spectacol de Crăciun diferit. „Colinde și Povești de Crăciun” este o colecție de ...

Pui de cerb născut la Zoo Târgu Mureş

Vești bune: s-a născut un cerb axis la Grădina Zoologică Tg Mureș. Atât puiul cât şi mama sa se simt foarte bine! „Nu sunt cerbi, ci căprioare!” – spun mulți oameni când văd aceste animale pătate, mai ales în perioada în care masculii nu își poartă coarnele. „Petele pot fi într-adevăr înșel...

COLINDĂTORI la CENTRUL DE ZI „CEZARA”

Când colindătorii intră în casa gazdei, casa se luminează. S-a luminat casa noastră, Centrul de Zi „Cezara”, când ne-au deschis uşa, colindând cu glasuri cristaline, elevi ai Colegiului Naţional „Al. P. Ilarian” din Tg.Mureş, membri ai Clubului GeoArt, însoţiţi de distinsul prof.univ.dr. Hadrian ...

Mureş Runners: Pasiune pentru sport şi implicare comunitară la superlativ

Ne întrebăm mereu ce putem face noi pentru comunitate, nu ce poate face comunitatea pentru noi. Aceasta este deviza de la care pleacă toate proiectele Asociaţiei Mureş Runners. Poate i-ai cunoscut deja: Mureş Runners este o asociaţie non-profit al cărei scop este să încurajeze mureşenii să facă m...

20 decembrie – Sfântul Ignatie Teoforul. Tăierea porcului, străveche datină românească

Motto: „Să nu munceşti în ziua de Ignat, că-ţi rup porcii bulendrele de pe gard” (Artur Gorovei – „Credinţi”) În ziua de 20 decembrie, Biserica creştină îl sărbătoreşte pe Ignatie Teoforul (35 – 117), episcop de Antiohia, martirizat în timpul împăratului roman Traian. A fost arestat, împreună cu ...

Cresc puțin taxele și impozitele locale la Târgu Mureș

Nivelul creșterii va fi minim, în conformitate cu prevederile legale, de 10,4%, corespunzător ratei inflației din 2023, dar vor fi păstrate mai multe reduceri la plata taxelor locale, atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice. În ședința ordinară a Consiliului Local de ieri s-a ap...

Libertatea imposturii sau despre Revoluţia uitată

Sunt 35 de ani de la răsturnarea regimului dictatorial al lui nicolae ceauşescu. Copiii născuţi atunci ies din tinereţe, devin adulţi. Părinţii lor ar fi trebuit să le spună cât de greu a fost jugul dictaturii. Desigur, nu şi pentru cei din aparatul lui ceauşescu… Şi nici nu pentru cei ce îşi dez...

Intensificarea verificărilor pentru siguranța în utilizarea articolelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă       

Poliția Română, în conformitate cu prevederile Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată și ale H.G nr.1102/2014 asigura respectarea cadrului legal privind regimul articolelor pirotehnice. Activitățile de control desfășurate de polițiști urmăresc verificarea modului în care...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.