Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş a făcut publice, printr-un comunicat de presă, cifrele privind evoluţia adopţiilor în anul 2024.
“În anul 2024 s-au adresat la sediul DGASPC Mureş un număr de 20 familii care au solicitat personal informaţii privind procedura adopţiei. În total am realizat evaluarea socială, psihologică, pregătirea familiilor pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a rolului de părinte adoptator, atestarea ca familie adoptivă pentru 23 familii din care 22 familii şi 1 persoana cu domiciliul în județul Mureș având vârsta între 31-54 de ani, 10 familii din mediul urban și 13 familii din mediul rural”, se arată în documentul citat.
Au fost realizate demersurile legale de potrivire între copiii adoptabili din sistemul de protecție a copilului cu familiile adoptive care s-au finalizat cu adopția unui număr de 41 copii din care 13 fete şi 28 băieţi din care 15 copii cu vârsta 1-3 ani și 19 copii cu vârsta 4-6 ani, 7 copii cu vârsta 7-8 ani. Menționăm că dintre aceștia un număr de 26 copii au fost adoptați de familii din alte județe din țară iar 15 copii au fost adoptați de familii din județul Mureș.
“În prezent avem în evidență 19 familii adoptatoare și 337 copii adoptabili cu vârste între 1-12 ani din care 46 grupuri a câte 2 frați și un grup de 3 frați, 211 copii clinic sănătoşi, 126 copii încadraţi în grad de handicap; De asemenea avem în potrivire un număr de 10 copii cu familii adoptatoare și 51 de copii se află în monitorizare postadoptiepentru o perioadă de 2 ani după finalizarea adopției copilului”, au transmis cei de la DGASPC Mureș. Aceștia au făcut referire și la măsurile de sprijin existente în prezent. Acestea sunt: indemnizația de sprijin în cuantum de 1,20 ISR, până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani, în situația în care copilul adoptat se află în una dintre următoarele situații: are vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu, face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună.
În vederea facilitării acomodării copilului în noul mediu de viaţă şi stimulării dezvoltării unei relaţii de ataşament între copil şi viitorii săi părinţi, adoptatorul/unul dintre soţii familiei adoptatoare care realizează venituri supuse impozitului pe venit poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani şi o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei.
Adoptatorul/familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulţi copii beneficiază pentru fiecare copil adoptat de o sumă fixă în cuantum de 1.500 lei pe an, destinată asigurării unor servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură și se acordă pe perioada etapei de monitorizare postadopţie.
Acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare realizate de adoptator sau familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt judeţ decât cel al adoptatorului/familiei adoptatoare se acordă suma de 200 de lei/zi/persoană pentru maximum 10 zile din durata totală a procedurii de potrivire practică.
Andrei Roman