Consiliul Județean Mureș a adoptat astăzi, în regim de urgență, un proiect de hotărâre privind construirea unui nou corp de clădire la Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni. Este vorba despre o investiție prin care se va realiza „un corp de clădire spitalicesc, multietajat, amplasat în regim izolat pe teren, dotat cu heliport, realizarea instalației de epurare a apei, refacerea împrejmuirii la stradă și laterale, amenajarea spațiului verde și amenajarea circulațiilor pietonale și carosabile în incintă, racordare la utilități”. Valoarea investiției va fi de 421.302.014,03 lei (inclusiv TVA).
Terenul pe care se va realiza investiția este în proprietatea CJ Mureș și este dat în administrare Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean.
Obiectivele principale vizate după realizarea investiției sunt: acordarea asistenței medicale de calitate și asigurarea excelenței în desfășurarea activităților medicale; asigurarea calității infrastructurii spitalicești în acord cu normele de funcționare, autorizabile și normativele de proiectare și verificare ale construcțiilor spitalicești; îmbunătățirea bazei materiale pentru desfășurarea optimă a activităților medicale și de cercetare; asigurarea tuturor spațiilor normate din structura intrinsecă a fiecărei secții.
Prin creșterea capacității de tratament a Spitalului Municipal „Dr. Ghe. Marinescu”, acesta va putea răspunde cererii crescânde manifestate față de serviciile medicale, deservind comunitatea municipiului Târnăveni și nu numai.
În studiul de fezabilitate întocmit de S.C. TONY STANESCU S.R.L. se propune realizarea unei clădiri având regimul de înălțime S+P+5E, suprafață construită desfășurată de 20.570,7 mp, cu următoarele funcțiuni/palier:
La subsol: zona de Vestiare, Depozitările, Sterilizarea Centrală, Laboratorul și Adăpostul de Protecție Civilă (ALA).
La parter: secția de Radiologie, compartimentul de Primiri Urgențe, secția de Spitalizare de zi, secția de Internări-Externări, Unitatea de Transfuzii Sanguine.
La etajul 1: Blocul Operator Septic, Blocul Operator Aseptic, secția ATI septic, secția ATI aseptic.
La etajul 2: secția de Neurologie, secția de Chirurgie Generală.
La etajul 3: secția de Obstetrică-Ginecologie și secția de Neonatologie.
La etajul 4: secția de Pediatrie.
La etajul 5: secția de Medicină Internă I.
Se vor asigura 100 de locuri de parcare și un heliport la sol. Documentația prevede dotări cu aparatură medicală de specialitate și mobilier medical în valoare totală de 58.387.388,50 lei fără TVA. Clădirea va fi racordată la toate utilitățile din zonă: apă-canal, curent electric, telefonie, internet.
Finanțarea investiției se va realiza din bugetul de stat, bugetul local sau orice alte surse legal constituite. Documentația pentru realizarea investiției va fi depusă la Ministerul Sănătății, în cadrul „Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești”.
Dragoș Bardoși