Achiziția E.ON de către firma de stat ungară MVM: România verifică implicațiile pentru securitatea energetică - Cuvântul Liber

Achiziția E.ON de către firma de stat ungară MVM: România verifică implicațiile pentru securitatea energetică - Cuvântul
📅 2024-12-18

Statul român va analiza riguros tranzacția prin care grupul ungar MVM preia 68% din E.ON Energie România și 98% din E.ON Assist Complet, pentru a asigura respectarea normelor de concurență și securitate energetică. Ministerul Energiei subliniază că, deși tranzacția nu implică infrastructură critică, vor fi evaluate fluxurile de capital și relațiile MVM, inclusiv cu Rusia. Grupul MVM este lider energetic în Ungaria, cu legături strânse cu Gazprom și Rosatom, și o prezență semnificativă în regiune.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dorește o întâlnire cu conducerea MVM pentru a explora colaborări care să sprijine interesele României și rolul său strategic în sectorul energetic european. Președintele AEI, Dumitru Chisăliță, consideră tranzacția firească, dar critică incompetența administrației românești, care alungă marii investitori din țară.

MVM despre achiziţia E.ON: Este o piatră de hotar importantă pentru extinderea regională a grupului”

„Astăzi este o piatră de hotar importantă în extinderea regională a Grupului MVM. Prin achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni la E.ON Energie România, MVM își consolidează și mai mult poziția în Europa Centrală și de Est, oferind o bază solidă și continuitate clienților săi români, care se pot aștepta în continuare la servicii de cea mai înaltă calitate. În viitor, împreună cu managementul viitoarei noastre companii membre, ne vom strădui să explorăm și să exploatam noi sinergii care să promoveze dezvoltarea pieței românești și să consolideze rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune. Aștept cu nerăbdare cooperarea cu colegii noștri români și sunt încrezător că vom putea să ne modelăm cu succes viitorul comun”, a declarat Károly Mátrai, CEO al Grupului MVM.

România va verifica în amănunt tranzacţia, anunţă Ministerul Energiei
Statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a posibilei tranzacţii prin care grupul ungar MVM va achiziţiona compania E.ON Energie România, deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, a anunţat luni seara Ministerul Energiei, printr-un comunicat de presă.
„Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON şi MVM, cu implicaţii semnificative pentru piaţa de furnizare de energie electrică şi gaze naturale din România. Deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacţii. Această tranzacţie va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel naţional, cât şi european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurenţă stabilite prin Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi a celor privind investiţiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii Concurenţei nr. 21/1996. Achiziţia urmează a fi analizată şi de către Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD), instituţie care supraveghează investiţiile strategice pentru a proteja interesele României”, se arată în documentul citat.

Ministerul Energiei susţine că vor fi analizate structura complexă a relaţiilor comerciale şi sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. De asemenea, vor fi realizate evaluări detaliate şi riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe, pentru a asigura că orice tranzacţie respectă interesele economice şi de securitate ale României.

Ministerul Energiei din România vrea o întâlnire cu şefii MVM
În perioada imediat următoare, ministrul Energiei îşi propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înţelege planurile referitoare la piaţa românească, dar şi pentru a explora oportunităţi în care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, în parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic românesc.
Ministerul de resort precizează, în context, că aşa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, şi în România, aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare, astfel că se va acorda o atenţie sporită pentru a asigura că această tranzacţie respectă principiile fundamentale ale securităţii energetice şi ale liberei concurenţe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanţa deschiderii către o cooperare regională sinceră şi mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părţilor implicate.
„Avem un singur obiectiv: protejarea interesului naţional. Dincolo de analiza legată de concurenţă, vom verifica şi toate elementele care privesc siguranţa energetică şi respectarea principiilor fundamentale de protecţie a infrastructurii critice şi a pieţei interne de energie. Companiile energetice româneşti trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piaţa locală, dar şi la nivel regional. Suntem deschişi unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune şi un garant al securităţii energetice. Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate şi să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric şi gaze naturale. Este despre siguranţa familiilor noastre, despre independenţă naţională şi despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”, a precizat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei, citat în comunicat.

Cine sunt cei de la MVM
Compania de stat ungară MVM este principalul jucător energetic din Ungaria și deține monopolul asupra distribuției de gaze naturale și energie electrică în țară. De-a lungul ultimului deceniu, compania a preluat mai multe afaceri din domeniul energetic, inclusiv operațiunile E.ON din Ungaria. Guvernul Viktor Orban folosește MVM pentru a-și extinde influența economică în Europa Centrală și de Est, în ciuda izolării internaționale a Rusiei.
Relația dintre MVM și Rusia este una puternică, reflectată atât în importurile semnificative de gaze rusești printr-un contract pe termen lung cu Gazprom, cât și în parteneriatul pentru centrala nucleară de la Paks. Aceasta funcționează cu reactoare rusești, iar guvernul Orban dorește extinderea centralei cu două noi reactoare, în colaborare cu compania rusă Rosatom, în ciuda unor obiecții ale Comisiei Europene. Fitch Ratings a scris într-o evaluare din iunie 2024 că „MVM are o expunere mare la importurile de gaze rusești, în calitate de off-taker în cadrul unui contract de import pe termen lung cu Gazprom. Gazul rusesc continuă să ajungă în Ungaria prin interconectările cu Serbia și, într-o măsură limitată, din Austria”, arată G4Media.
Conform acordului, MVM va achiziţiona o participaţie de 68% în cadrul E.ON Energie România şi o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet, se arată într-un comunicat al grupului ungar.
Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în 2025, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente, arată Agerpres. Cele două companii au decis să nu facă publică valoarea tranzacţiei.
Grupul MVM este principalul furnizor de energie din Ungaria, o companie deţinută 100% de stat, care ocupă locul şase în Europa Centrală. Cu o prezenţă activă în 23 de ţări, peste 19.000 de angajaţi şi un portofoliu de peste 11 milioane de clienţi, atât casnici, cât şi corporativi (inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia şi România), grupul este un actor important în ecosistemul energetic al regiunii. În primul semestru al acestui an, compania a vândut o cantitate de 76 TWh de gaze naturale şi de 19 TWh de energie electrică. MVM are o capacitate de stocare a gazelor naturale de 4,4 miliarde de metri cubi. Totodată, 85% din producţia de energie electrică este neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. După primele şase luni ale acestui an, grupul a afişat o EBITDA de 450 miliarde forinţi.
E.ON Energie România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale şi energie electrică din ţară, deserveşte aproximativ 3,4 milioane de clienţi. E.ON Energie România are sediul în Târgu Mureş, pe Bulevardul Pandurilor.
E.ON Assist Complet este o companie regională specializată în servicii energetice, care oferă soluţii pentru instalarea şi întreţinerea infrastructurii.

Chisăliță (AEI): „Incompetența modului în care a fost și este condusă România este cauza pentru care o țară mică, fără resurse importante, cum este Ungaria, reușește să performeze”
Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, a reacţionat susţinând că nu este nimic anormal în această preluare, având în vedere expansionismul economic al firmei ungare în Europa. „Grupul maghiar MVM, care vrea să preia business-ul de furnizare E.ON din România începând cu a doua jumătate a anului 2025. Nimic anormal dacă privim în spate şi vedem expansionismul economic şi energetic extraordinar al ungurilor în toate ţările din Europa”, a spus preşedintele AEI. El spune că acest subiect va fi utilizat de politicienii naţionalişti. „Naţionaliştii de mucava vor sări în sus la această ştire, vom căuta să vedem cum putem să o blocăm. Dar, ca de obicei, nu vedem parul din ochi, nu vedem cauza reală care, în fapt, alungă companiile mari şi serioase din România şi lasă loc altor companii. Incompetenţa modului în care a fost şi este condusă România este cauza care ar trebui cercetată, asta este cauza pentru care o ţară mică, fără resurse importante, cum este Ungaria, reuşeşte să performeze. Iar noi, ca şi în toate celelalte eşecuri de diplomaţie energetică, ne uităm la capra vecinului şi nicidecum în propria curte să vedem eşecurile repetate”, a mai transmis Chisăliţă.

Dragoș Bardoși

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cuvantul liber

Voluntarii Colegiului „Petru Maior” au împărțit zâmbete și cadouri

Voluntarii Colegiului „Petru Maior” au adus zâmbete și căldură celor 241 de beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Psihiatrică Brâncovenești. Cu inimile pline de generozitate și cutiile de dulciuri, am trăit împreună magia Crăciunului, marți 17 decembrie. Gesturile mici fac lumea m...

Cum să te pregătești corect pentru traseele montate pentru a evita tragediile. Sfaturile salvamontiștilor

În urma evenimentelor tragice din ultimele zile în zonele montane din România, Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Mureṣ trage un semnal de alarmă și face un apel ferm către turiști, drumeți și iubitorii muntelui: siguranța începe întotdeauna cu o pregătire temeinică. Lipsa echi...

Concertul de Crăciun „Christmas Melodies” al Colegiului Național de Artă Târgu Mureș

Astăzi, 18 decembrie 2024, ora 19, va avea loc în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș,  Concertul de Crăciun al Colegiului Național de Artă Târgu Mureș, intitulat „Christmas Melodies”.Concertul are în prim plan Magia Crăciunului, iar elementul comun al concertului va fi bucuria de...

Filă de calendar 18 decembrie 2024

Zile trecute: 353 Zile rămase: 13 Soarele răsare la: 7.58 Soarele apune la: 16.37 Ortodox: Cuviosul Daniil Sihastru Greco-catolic: Sf. m. Sebastian şi cei împreună cu el Romano-catolic: Ss. Malahia, profet; Graţian Zodia: Săgetător (22 noiembrie – 20 decembrie) 2014 – La Paris, la Spi...

HOROSCOP 18 decembrie

Berbec. Sunteţi creativ şi vă preocupă ideea de a începe o activitate nouă. Aveţi şanse să vă afirmaţi pe plan intelectual. Taur. Cu toate că vă simţiţi în formă, este posibil să constataţi că nu vă reuşeşte aproape nimic. Se pare că sunteţi confuz şi vă lipseşte simţul practic. Gemeni. Dimineaţă...

UMFST. Contracte noi de finanțare la Ministerul Educației

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, a transmis un mesaj de final de an 2024, care se încheie cu încă alte două mari realizări. ”Încheiem anul 2024 cu semnarea a încă două ...

Mureş: Control judiciar menţinut în cazul primarului Soós Zoltán, instanţa ridică interdicţia de a părăsi ţara

Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut, marţi, controlul judiciar în cazul primarului din Târgu Mureş, Soós Zoltán, în dosarul în care este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită, constând inclusiv într-o serie de opere de artă în valoare totală de circa ...

Comunicat de presă. Lucrările de modernizare a sediului Detașamentului de Pompieri Târnăveni finanțate din fonduri europene, s-au finalizat

Comunicat de presă. Lucrările de modernizare a sediului Detașamentului de Pompieri Târnăveni finanțate din fonduri europene s-au finalizat Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, a implementat proiectul Modernizare în v...

Investiție: Corp nou de spital la “Ortopedia Veche” din Târgu Mureș

În cadrul ședinței ordinare a Cosniliului Județean Mureș de ieri a fost aprobat proiectul „Modernizarea și extinderea corpului de construcții C2 pentru desfășurare de activități medicale” a din strada Mihai Viteazu 31 ( în curte la“Ortopedia Veche” – cum mai este cunoscută clădirea de către târgu...

Investiție majoră în sănătate: Nou corp spitalicesc și heliport la Târnăveni, în valoare de 421 milioane lei

Consiliul Județean Mureș a adoptat astăzi, în regim de urgență, un proiect de hotărâre privind construirea unui nou corp de clădire la Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni. Este vorba despre o investiție prin care se va realiza „un corp de clădire spitalicesc, multietajat, am...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.