Activitățile pentru conservarea populației de dumbrăveancă din Vestul României au fost realizate în 15 situri Natura 2000 de către Asociația Grupul Milvus în cadrul proiectului ”Conservarea Dumbrăvencei în Bazinul Carpatic între 2015-2020”. Membrii asociației au montat peste 850 de cuiburi artificiale cu scopul de a asigura condiții de cuibărire în siguranță pe termen mediu a speciei în zona de proiect. Acțiunea a fost de un succes remarcabil – din 84 de perechi cunoscute în primul an al proiectului, populația a crescut la 217 perechi în anul V. În vederea asigurării locurilor de cuibărit pe termen lung au plantat 6250 puieți în pâlcuri de diverse mărimi în zonele favorabile cuibăritului speciei, dar de unde lipseau arbori. În această activitate s-au implicat 40 de fermieri, cărora le-au fost asigurate materialele pentru plantarea de puieți și îngrădirea plantațiilor din cadrul proiectului.
O altă activitate importantă de conservare a fost izolarea a 1.030 de stâlpi de medie tensiune în regiunile cele mai dens populate cu dumbrăvence, care astfel nu vor mai cauza electrocutări în rândul păsărilor.
Pentru prevenirea dispariției locurilor de cuibărit încă existente, Asociația Milvus a monitorizat în mod regulat anumite zone și, astfel, au prevenit tăierea ilegală a arborilor. Au continuat cercetarea speciei, iar cele peste o mie de exemplare marcate cu inele de metal și inele colorate pot să furnizeze în viitor informații utile privind dispersia, fidelitatea la locul de cuibărit etc., informații care vor ajuta la conservarea speciei pe termen lung. În urma finalizării proiectului de conservare au continuat monitorizarea cuiburilor artificiale și a plantațiilor de arbori.
Din cauza numărului redus de cuiburi, în 2023 am înregistrat doar 155 de perechi cuibăritoare de dumbrăvence.
Anul viitor vor amplasa alte 30 cuiburi artificiale pentru dumbrăvence, în cadrul proiectului ”Bet on Birds! Community engagement in protection of the endangered European Roller” finanțat de către Betfair Development România. Tot în cadrul proiectului vor organiza o inelare de dumbrăvence cu implicarea comunității.
” Tragem un semnal de alarmă! Considerăm că Programul Specia Periclitată a Anului reprezintă o oportunitate excelentă pentru a interveni și a opri acest declin. Obiectivul acestui program este să ne concentrăm, în fiecare an, pe protejarea unei specii periclitate, cu un accent special pe speciile emblematice pentru activitatea noastră, cum este și dumbrăveanca” , a transmis Zsuzsánna Fekete, responsabil comunicare Milvus.
Cum poți ajuta?
Participă la campaniile și evenimentel organizate de Asociația Milvus sau sprijină programul financiar
Promovează mesajul: fă cunoscut programul în rândul prietenilor și familiei tale, prin distribuire.
Fii parte din schimbare: implică-te ca voluntar în activități precum instalarea cuiburilor artificiale sau monitorizarea lor.