Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade'” din Târgu Mureş, au prezentat, marţi, 10 decembrie, în cadrul Zilelor UMFST, proiectul seriei de conferinţe internaţionale militare, cu accent pe Forţele pentru Operaţii Speciale, Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF), prima ediţie fiind prevăzută în luna iulie 2025.
Comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, general-maior Claudiu-Ovidiu Dobocan, a arătat că seria de conferinţe multinaţionale se va focaliza pe zona de interes Sud-Estul Europei şi va viza forţele pentru operaţii speciale.
„Conferinţa de anul viitor va include o dimensiune conceptuală, o dimensiune de discuţie academică şi, bineînţeles, o parte de expoziţie de tehnică, astfel încât să înţelegem că strategiile viitorului sunt conectate cu tehnologia şi cu ideile care reverberează din mediul academic (…). Zona Sud-Est europeană include pe hartă 12 naţiuni, dar noi vizăm undeva la 30 de parteneri internaţionali, atât din zona guvernamentală, cât şi din zona academică şi industrială şi încercăm să aducem în atenţia Uniunii Europene, cât şi a NATO importanţa regiunii Sud-Estului Europei, conexiunea cu Marea Neagră şi cu Adriatica (…). Evenimentul nu este neapărat corelat cu zona conflictuală din apropierea noastră. Este un moment de maturare a unor aranjamente de cooperare internaţională, în care România joacă un rol de lider. Este practic manifestarea dezvoltării unor forţe, a unor capabilităţi, care astăzi au ajuns la maturitate şi este cazul să începem să exportăm securitate prin această componentă de operaţii speciale”, a declarat general-maior Claudiu-Ovidiu Dobocan.
Comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale a arătat că România este naţiune lider în relaţii cu mulţi alţi parteneri şi joacă un rol special nu doar în vecinătatea Est-Europeană, ci şi în afara continentului.
Rectorul UMFST Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a subliniat că acest forum militar va până laolaltă un concept modern al forţei militare cu cea civilă, că va avea o foarte puternică identitate, însă va fi şi un mesaj de stabilitate.
„Acest eveniment este unul important din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, că până laolaltă un concept modern al forţei militare cu cea civilă şi, până la urmă, cele două părţi sunt complementare, necesare într-o ţară europeană. Pe de altă parte, arată complementaritatea între componenta militară a forţelor speciale şi faptul că în Târgu Mureş există învăţământ medico-militar de foarte multă vreme, de bună calitate şi, nu în ultimul rând, aş spune faptul că este un mesaj de stabilitate (…) Am toată convingerea că punerea laolaltă mesajul şi expertiza Forţelor Speciale, cu cel al organizatorilor, cu Universitatea ca mediu academic neutru, în esenţă, evenimentul va fi unul internaţional, de mare răsunet. Până la urmă vorbim despre România, iar Târgu Mureş este România în toate felurile”, a declarat Leonard Azamfirei.
Prefectul judeţului Mureş, Ovidiu Butuc, a afirmat că Târgu Mureş este locul potrivit pentru Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025, având în vedere faptul că găzduieşte o entitate lider în domeniul forţelor pentru operaţii speciale.
„Cred că nu există un loc mai potrivit care să găzduiască acest eveniment. Cred cu tărie că această conferinţă este un proiect ambiţios, cu impact naţional şi internaţional, care reafirmă importanţa colaborării în domeniul militar şi al securităţii (…). Această conferinţă, prin numărul mare de furnizori şi participanţi, va promova municipiul Târgu Mureş şi judeţul Mureş ca puncte centrale ale inovaţiei, ale cooperării internaţionale şi ale excelenţei academice şi militare. Evenimentul pe care îl lansăm astăzi marchează începutul unei tradiţii importante pentru judeţul Mureş. SEESOF 2025 nu este doar o conferinţă, ci o punte de legătură între specialişti, factori de decizie şi parteneri din domeniul militar”, a declarat prefectul judeţului Mureş, Ovidiu Butuc.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, şi viceprimarul din Târgu Mureş, Călin Moldovan, şi-au manifestat sprijinul pentru iniţiativa Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale şi Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade'” din Târgu Mureş de a aduce în oraşul reşedinţă de judeţ lideri şi experţi din domeniul militar, precum şi reprezentanţi ai companiilor producătoare de tehnică şi echipamente militare din peste 20 de ţări.
„Ne aşteptăm la o participare consistentă din partea industriei, peste 100 de firme, undeva la 3000 de participanţi, ca vizitatori şi ca expozanţi, şi la invitaţia Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale sperăm să avem undeva la 30 de invitaţi din partea comunităţii forţelor speciale. Evenimentul va avea două componente, o componentă de conferinţă şi o componentă de expoziţii. Ambele locaţii sunt în cadrul campusului UMFST Târgu Mureş”, a arătat directorul general al TNT Productions România, Sebastian Tudor, co-organizator al evenimentului.
SEESOF 2025 este un eveniment care se doreşte a fi organizat din doi în doi ani, sub forma unei conferinţe internaţionale dedicată domeniului militar, cu accent pe Forţele pentru Operaţii Speciale, iar prima ediţie a acestui eveniment este anunţată în perioada 3-5 iunie 2025, potrivit AGERPRES.