În perioada 4 noiembrie – 8 decembrie a.c., Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității desfășoară, la nivel național, campania de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, privind legislația în contextul electoral ,,România votează”!
Campania vizează creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului cu privire la importanța respectării cadrului legal în perioada premergătoare alegerilor, precum și pe tot parcursul zilelor de desfășurare a procesului electoral.
Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, dar și prin polițiștii celorlalte structuri, s-au alăturat demersului, în vederea asigurării cadrului legal de organizare și desfășurare a alegerilor.
Reamintim pe această cale cetățenilor, următoarele prevederi legale, în context electoral:
-Cetățenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv!
-Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot
pentru alegerea Camerei Deputaților!
-Fiecare alegător își exprimă votul personal! Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă!
-Votul exercitat în cadrul alegerilor este secret!
-Nu au drept de vot debilii sau alienații mintali, puși sub interdicție!
-Nu au drept de vot persoanele cărora li s-a interzis dreptul de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă!
-Constituie infracțiunea de fraudă la vot:
– fapta de a vota fără a avea acest drept;
– fapta de a vota de două sau mai multe ori;
– introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, decât are dreptul un alegător;
– folosirea unui act de identitate fals, sau a unui buletin fals.
– Constituie infracțiunea de corupere a alegătorilor fapta de a oferi sau a da bani, bunuri sau alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați, ori un anumit candidat.
COMPARTIMENTUL DE RELAȚII PUBLICE AL I.P.J. MUREȘ