Terapia prin lectură – o recomandare tot mai frecventă - Cuvântul Liber

Terapia prin lectură – o recomandare tot mai frecventă - Cuvântul Liber
📅 2024-11-17

Înainte de a invoca lipsa de timp, plăcere sau dispoziţie pentru citit, ar trebui să luaţi în considerare beneficiile terapiei prin lectură. Într-o lume în care dispozitivele digitale ne consumă mult din timp, lectura poate îmbunătăţi semnificativ concentrarea şi capacitatea de a ne organiza gândurile.
La fel ca o alimentaţie sănătoasă sau un stil de viaţă activ, cititul este un obicei care „antrenează” creierul, ajutându-ne să facem faţă mai uşor stresului şi să ne îmbunătăţim memoria.
Cititul reduce stresul
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Sussex din Marea Britanie, lectura poate reduce nivelul de stres cu până la 68%. Studiul a comparat mai multe metode de relaxare, inclusiv ascultarea muzicii, plimbările, consumul de ceai şi cititul. Rezultatul a fost clar: cititul este una dintre cele mai eficiente metode de relaxare pentru minte şi corp.
Cititul ca terapie
Citind o carte, te „îmbraci” în pielea personajului şi îţi poţi lăsa grijile deoparte. În unele cazuri, cititul poate oferi chiar soluţii pentru propriile dileme. Conform cercetătorului Cristel Russell, lectura ajută oamenii să depăşească trecutul dureros şi conflictele nerezolvate.
Reducerea stresului şi a depresiei
Lectura are un impact pozitiv şi asupra sănătăţii fizice. Studiile arată că cititorii mai frecvenţi au un nivel mai scăzut de stres. În plus, numeroase cărţi de tip „self-help” sunt pline de sfaturi şi exerciţii care ajută cititorii să înveţe cum să depăşească momentele dificile şi să îşi îmbunătăţească starea mentală şi fizică, combatând astfel depresia.
Cititul dezvoltă creierul
Studiile sugerează că lectura are un impact semnificativ asupra funcţiilor cognitive, prevenind demenţa şi chiar boala Alzheimer. Creierul, asemenea unui muşchi, rămâne sănătos şi puternic atunci când este antrenat constant. Cititul poate fi comparat cu rezolvarea unui puzzle, menţinându-l activ şi pregătit să facă faţă provocărilor.
Îmbunătăţirea memoriei
Fiecare carte citită adaugă un nou set de informaţii – personaje, poveşti, conflicte – pe care creierul trebuie să le memoreze. Aceste exerciţii de memorare întăresc memoria, făcând-o mai eficientă şi mai uşor de utilizat în viaţa de zi cu zi.
Stimularea creativităţii
Citind, ne „transportăm” într-o altă lume, iar imaginaţia noastră este pusă la lucru. Spre deosebire de filme, care ne arată o viziune predefinită, cititul ne permite să vizualizăm şi să explorăm lumi noi, îmbogăţindu-ne creativitatea. Astfel, începem să vedem lumea cu alţi ochi şi să găsim soluţii inovative la problemele cotidiene.
Dezvoltarea gândirii critice
Citind un roman poliţist, de exemplu, ne antrenăm mintea să devină mai ageră şi mai perspicace. Gândirea critică este esenţială, mai ales atunci când luăm decizii importante, iar cititul ne ajută să procesăm informaţiile într-un mod care este imposibil de realizat prin alte medii de informare.
Îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare
Lectura îmbogăţeşte vocabularul şi ne expune la diferite stiluri de scriere şi termeni. Odată cu un vocabular mai vast şi abilităţi de scriere mai bune, comunicarea noastră devine mai complexă, iar acest lucru ne ajută să relaţionăm mai eficient cu ceilalţi.
Cititul este o formă de agrement accesibilă şi portabilă
În comparaţie cu alte forme de divertisment, cărţile sunt accesibile, nu necesită electricitate şi sunt uşor de transportat. Oferind o multitudine de subiecte şi teme, citirea ne poate învăţa abilităţi utile, economisind astfel bani şi timp. În plus, cărţile pot fi luate oriunde – în vacanţă, pe drum sau înainte de culcare.
Motivaţia prin lectură
Viaţa adesea ne pune în faţa unor provocări, iar citirea cărţilor inspiraţionale poate fi un sprijin valoros. Acestea ne pot ajuta să ne setăm şi să atingem obiectivele personale, oferindu-ne motivaţia necesară pentru a deveni mai buni.
Dezvoltarea empatiei
Lectura, în special a cărţilor de ficţiune, ne ajută să înţelegem mai bine emoţiile şi trăirile altora. Conform unui studiu din Olanda, persoanele care s-au „pierdut” în poveştile ficţionale au experimentat un nivel mai ridicat de empatie. Astfel, citind, începem să simţim ceea ce simt personajele, iar acest lucru ne permite să înţelegem mai bine cum îi afectează pe ceilalţi diferite evenimente din viaţă.
Îmbunătăţirea stimei de sine
Lectura ne face să devenim mai informaţi şi mai bine pregătiţi să interacţionăm cu cei din jur. Când comunicăm mai eficient şi ne simţim încrezători în cunoştinţele noastre, stima de sine creşte, iar acest lucru contribuie la dezvoltarea noastră personală şi profesională.
Cititul îmbunătăţeşte somnul
Lipsa somnului afectează productivitatea atât a corpului, cât şi a minţii. În loc să ne petrecem timpul pe telefon sau la televizor, citirea unei cărţi înainte de culcare este o metodă excelentă de a ne linişti şi de a pregăti mintea pentru un somn odihnitor.
Lectura ne deschide orizonturile
Prin citirea cărţilor, avem ocazia să explorăm alte culturi, istorii şi moduri de viaţă. Cărţile ne permit să călătorim în timp şi spaţiu, învăţând despre trecutul nostru şi al altora, apreciind astfel prezentul şi înţelegându-l mai bine.
Dezvoltarea abilităţii de socializare
Citind, avem mereu despre ce să vorbim cu familia, prietenii sau colegii. De-a lungul timpului, cititul a dus la formarea cluburilor de carte şi a altor comunităţi, care facilitează interacţiunile sociale.
Învăţăm în ritmul nostru
Un alt avantaj al cititului este posibilitatea de a învăţa într-un ritm propriu. Putem să ne întoarcem oricând la o secţiune care nu ne este clară, să citim un capitol de mai multe ori, fără grija de a pierde informaţii importante.
O multitudine de opţiuni de lectură
Există atâtea cărţi încât este imposibil să le citim pe toate într-o viaţă. Indiferent de subiectul sau stilul preferat, există o carte pentru fiecare persoană, iar alegerea unei cărţi potrivite poate fi o experienţă extrem de plăcută.
Fără efecte secundare, spre deosebire de lumea digitală
În timp ce petrecerea multor ore în faţa ecranelor poate afecta ochii şi sănătatea generală, cititul nu are asemenea riscuri. Nu există pericole reale asociate cu cititul în exces, doar beneficii.
Cărţile sunt adesea mai bune decât filmele
Multe filme sunt bazate pe cărţi, dar dacă citim cartea înainte de a viziona filmul, vom observa adesea că povestea scrisă are un plus de profunzime, detalii şi complexitate pe care filmul nu le poate reda.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cuvantul liber

Luptătorii de la BSG din Târgu Mureș, medaliați la Campionatul Național Individual!

În perioada 15-17 noiembrie 2024, ACS de Lupte BSG a organizat finala Campionatului Național Individual de lupte libere, lupte greco-romane și lupte feminine U17. Competiția s-a desfășurat în Sala Sporturilor „Ladislau Simon” din Târgu Mureș. Cei mai buni luptători U17 din România, la toate cele ...

Popicarele de la CS Electromureș Romgaz Târgu Mureș au obținut o super victorie în derby-ul cu Rapid Bucureşti!

În cadrul etapei a 6-a al Campionatului Naţional Open, rezervat seniorilor, echipa de popice CS Electromureș Romgaz Târgu Mureș s-a impus pe terenul rivalei Rapid București cu scorul de 6-2 (3376 p.d.-3264 p.d.). A fost o victorie muncită a mureșencelor! Felicitări pentru frumoasele rezultate obţ...

VIDEO|Echipa Gombos Security a câștigat Supercupa KISS ISTVÁN BILL la minifotbal

Ieri, 16.11.2024, s-a încheiat prima ediție a Supercupei Kiss István Bill la minifotbal, desfășurată în Complexul  Weekend . În semifinale s-au desfășurat partidele : A.S.Bastia Târgu Mureș – Rapid 4–6  și Manchester&Electro – Gombos Security 1–2. În finală s-au întâlnit...

Minifotbal : rezultate, fotografii din campionatele de oldboys +44, +38 și Open 7+1, organizate în Complexul Weekend

Campionatul Oldboys +44. Rezultate etapa 6, sâmbătă, 16.11: Chelsea – Torpi 4-1; Ajax – Oțelul 0-3; Como – Manchester City 4-2; Super-Leeds – Liverpool 2-1. A stat echipa C.F.R.. În această etapă  au fost  acordate  nouă cartonașe galbene și unul roșu. A arbitrat Marian Cioloboc. C...

Mituri şi realităţi despre alimentaţia persoanelor de vârsta a treia

Mit: Adulţii în vârstă trebuie să mănânce trei mese pe zi.Realitate: Nevoile calorice variază de la persoană la persoană. A mânca trei mese complete pe zi poate fi uneori o adevărată corvoadă pentru adulţii în vârstă care suferă de pierderea poftei de mâncare sau consideră că gătitul le ia prea m...

Prânz pentru sporturile de anduranţă

De sezon şi în culorile toamnei: linte galbenă, dovleac la cuptor şi piept de curcan în sos de turmeric.Lintea galbenă a fiert în 10 minute, după ce am ţinut-o peste noapte în apă să se hidrateze.Dovleacul/miez de bostan l-am gătit la cuptor cu pieptul de curcan in turmeric timp de 20 de minute.D...

Descoperă universul Colagenului şi rolul lui magic

Te-ai întrebat vreodată ce se află dincolo de rutina ta zilnică de îngrijire a pielii?Ai tot auzit despre COLAGEN că ar fi secretul pentru o piele fermă?Descoperă universul Colagenului şi rolul lui magicColagenul este cea mai abundentă proteină structurală a pielii, produsă de fibroblaste, a oase...

Leonard Azamfirei în vizită la Seul

Rectorul UMFST Târgu Mureş a efectuat vizite de lucru la Seoul National University Hospital (SNUH), Korea University Guro Hospital și Yongin Severance Hospital, cele mai importante și înalt tehnologizate spitale universitare din Coreea de Sud. „Digitalisation for people – un fapt deja preze...

Emoţii pentru absolvenţii de medicină la examenul de rezidenţiat

La nivel naţional, concursul de Rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii se  desfăşoară astăzi  în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara şi  adună la start 10.575 de candidaţi (10.194 de candidaţi/an 2023) care îşi vor disputa şa...

Merişorul – un remediu miraculos pentru numeroase afecţiuni

Merişorul (Vaccinium vitis-idaea L.) este un arbust mic din familia Ericaceae, care creşte la altitudini mari, de peste 1.300 m, în pajiştile alpine sau luminişurile pădurilor, mai rar în zonele umbrite. Acesta are cerinţe reduse faţă de sol, prosperând în soluri umede şi acide. Se întâlneşte în ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.