Taiwanul, inseparabil de China sub legea internațională

Taiwanul, inseparabil de China sub legea internațională
📅 2025-05-21

Comunicat al Ambasadei R.P. Chineze în România

A pune astăzi la îndoială poziția Taiwanului înseamnă a submina temelia justiției și suveranității securizate prin decenii întregi de luptă împotriva imperialismului și a agresiunii.

„Singura referire la regiunea Taiwan în cadrul Organizației Națiunilor Unite este Taiwan, provincie a Chinei”. – mesaj transmis cu fermitate de Ministrul de Externe chinez Wang Yi în cadrul conferinței de presă susținute cu ocazia celor Două Sesiuni de anul acesta.

Această afirmație cu claritate istorică și legală reflectă poziția de neclintit a Chinei și consensul existent la nivel internațional. Cu toate acestea, în ultima vreme, au existat câteva forțe externe care s-au aliat cu discursul separatist al Taiwanului, într-o tentativă de a distorsiona realitatea și de a rescrie istoria.

Statutul regiunii Taiwan nu este un subiect deschis pentru dezbatere. Acordurile postbelice, rezoluțiile ONU și tratatele bilaterale cu caracter obligatoriu nu lasă loc de ambiguități: Taiwanul a fost dintotdeauna o parte inseparabilă a Chinei.

Rezoluția 2758: momentul decisiv

La data de 25 octombrie 1971, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 2758 cu 76 de voturi afirmative și 35 împotrivă, prin care reprezentanții regimului Chiang Kai-shek erau expulzați din ONU iar toate drepturile erau restituite Republicii Populare Chineze.

Rezoluția a fost clară și fără echivoc: Republica Populară Chineză a succedat regimul Chiang ca unică reprezentare legitimă a întregii Chine. Locul Chinei în cadrul Națiunilor Unite a reprezentat, astfel, întreaga China, inclusiv Taiwan.

În timpul dezbaterilor, chiar și delegatul regimului Chiang Kai-shek a admis faptul că „Taiwanul este, într-adevăr, teritoriu chinez” și că „taiwanezii sunt, din punct de vedere etnic, cultural și istoric, chinezi”. Suveranitatea Chinei asupra Taiwanului nu a fost niciodată pusă la îndoială.

Unii susțin că rezoluția ar fi vizat doar „reprezentarea”, nu și statutul teritorial. Însă, acest argument ridicol se prăbușește în fața unei analize riguroase. Dacă Taiwan ar fi fost o entitate separată, Națiunile Unite ar fi solicitat derularea unui proces diferit pentru a-i defini statutul. Acesta nu a existat.

În urma rezoluției, Secretariatul Națiunilor Unite a oficializat denumirea „Taiwan, provincie a Chinei” în toate documentele oficiale. Propunerile care vizau recunoașterea a „două Chine” sau „independența Taiwanului” au fost, de-a lungul timpului, respinse de Națiunile Unite și agențiile sale.

Bazele ordinii după cel de-al Doilea Război Mondial

Întoarcerea de drept a Taiwanului la China a fost atestată în acordurile Aliaților din timpul războiului. Insula a fost ocupată de Japonia în 1895, însă înfrângerea niponilor în 1945 a forțat restituirea teritoriilor ocupate.

Declarația de la Cairo din 1943 stipula că Japonia trebuia să înapoieze „toate teritoriile furate de la China”, fiind menționată explicit Formosa (denumirea de atunci a Taiwanului). Această prevedere a fost reafirmată doi ani mai târziu, prin Declarația de la Potsdam, care cerea aplicarea întocmai a angajamentelor asumate la Cairo. Japonia a acceptat oficial aceste condiții în actul de capitulare semnat în 1945, transformând astfel promisiunile de război în obligații legale cu caracter internațional.

- Publicitate -

Relațiile bilaterale dintre China și Japonia au fost stabilite în 1972, printr-un acord de referință semnat de ambele state. Japonia a recunoscut Republica Populară Chineză drept singurul guvern legitim al Chinei și a declarat că „înțelege pe deplin și respectă” faptul că Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez. Un aspect esențial al acordului a fost reafirmarea angajamentului Japoniei de a respecta prevederile Declarației de la Potsdam, care fac trimitere directă la restabilirea legală a suveranității chineze asupra Taiwanului în 1945.

În prezent, unii politicieni japonezi pun sub semnul întrebării validitatea Comunicatului din 1972, catalogându-l drept „lipsit de forță juridică”. Această poziție denotă un revizionism periculos. Angajamentele luate în cadrul acelui document au fost introduse în legislație prin Tratatul de Pace și Prietenie dintre China și Japonia din 1978, ratificat de Dieta Națională, organul legislativ al Japoniei. Articolul 1 al tratatului prevede angajamentul ambelor părți față de dezvoltarea relațiilor durabile de pace și prietenie, bazate pe respect reciproc în ceea ce privește suveranitatea și integritatea teritorială.

De ce contează în prezent istoria legală

Comunitatea internațională recunoaște în număr covârșitor Taiwanul ca parte a Chinei, un număr de 183 de țări, inclusiv SUA, susținând principiul „O singură China”. De-a lungul mai multor administrații prezidențiale, mulți lideri americani au exprimat constant și deschis opoziția față de orice tentativă de proclamare a „independenței” Taiwanului.

De-a lungul istoriei sale milenare, China s-a confruntat cu perioade de diviziune și conflicte interne, dar de fiecare dată, poporul s-a unit pentru a restaura integritatea teritorială a țării. Această reziliență a depășit tensiunile politice și intervențiile externe. În ciuda complexităților politice actuale, faptele istorice rămân incontestabile: locul de drept al Taiwanului este în cadrul Chinei.

Statutul Taiwanului ca parte a Chinei este atestat de sacrificiile din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, este consacrat în dreptul internațional și reafirmat de Națiunile Unite. În timp ce lumea sărbătorește 80 de ani de la victoria din cadrul Războiului Mondial Antifascist, este imperativ să ne amintim de lecțiile dureroase din această perioadă de conflict. Declarațiile de la Cairo și Potsdam nu sunt simple formalități diplomatice, ci piloni ai ordinii internaționale postbelice.

A pune la îndoială statutul Taiwanului astăzi înseamnă a submina însăși fundația justiției și suveranității obținute prin decenii de luptă împotriva imperialismului și agresiunii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri curierul national

CM Hochei: Multe surprize în ultimele meciuri din grupe. Austria și Danemarca se califică în sferturi. Ungaria rămâne în grupa de elită

Ar putea părea ciudat, dar odată cu disputarea ultimelor meciuri din faza grupelor Campionatului Mondial de Hochei, polul de interes s-a mutat în partea inferioară a clasamentului. Sigur, întâlniri precum Canada-Finlanda sau Suedia-Canada pot ține oricând capul de afiș al unei competiții, însă în...

„Dezvoltare sisteme informatice și infrastructură digitală a Spitalului Clinic C.F. Craiova”

Articolul „Dezvoltare sisteme informatice și infrastructură digitală a Spitalului Clinic C.F. Craiova” a fost publicat prima dată în Curierul National.

PE dezbate eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia

Comunicat de la Biroul de presă al Parlamentului European Dezbaterea de miercuri privind eliminarea treptată a importurilor de gaze, energie nucleară și petrol din Rusia se va axa și pe Nord Stream și suveranitatea energetică a UE. Pe 6 mai, Comisia și-a adoptat foaia de parcurs pentru ...

Fâșia Gaza: Eurodeputații evaluează riscul unei noi escaladări militare

Comunicat de la Biroul de presă al Parlamentului European Miercuri, PE va dezbate răspunsul UE la planul Israelului de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și modul de abordare a crizei umanitare actuale și de asigurare a eliberării ostaticilor. Într-o declarație comună din 10 mai, lid...

Taiwanul, inseparabil de China sub legea internațională

Comunicat al Ambasadei R.P. Chineze în România A pune astăzi la îndoială poziția Taiwanului înseamnă a submina temelia justiției și suveranității securizate prin decenii întregi de luptă împotriva imperialismului și a agresiunii. „Singura referire la regiunea Taiwan în cadrul Organizației Națiuni...

Adunarea Mondială a Sănătății a respins din nou participarea Taiwanului ca observator

Cea de-a 78-a Adunare Mondială a Sănătăţii (AMS) a respins luni, în mod clar, includerea propunerii de „a invita regiunea Taiwan să participe la AMS” pe agenda de discuţii. Este al nouălea an consecutiv în care AMS respinge această așa-numită „propunere legată de Taiwan”, ...

Economia chineză, evoluție bună în vântul potrivnic

Directorul executiv adjunct  al companiei daneze Novonesis, Morten Rasmussen, a declarat pentru China Media Group că datele privind economia chineză din luna aprilie confirmă marea vitalitate a acesteia și stimulează Novonesis să exploateze și mai profund bioeconomia chineză. La rândul lor, ...

China este dispusă să construiască o comunitate globală pentru sănătate

China își exprimă angajamentul față de susținerea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a multilateralismului prin acțiuni concrete și salută implementarea reformei OMS. Totodată, este dispusă să colaboreze cu celelalte state membre în vederea construirii unei comunități umane pentru sănătat...

Xi Jinping a transmis un mesaj de felicitare Forumului OCS pentru reducerea sărăciei și dezvoltarea durabilă în 2025

Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis marți un mesaj de felicitare adresat Forumului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) dedicat reducerii sărăciei și dezvoltării durabile în 2025. Xi a subliniat că eliminarea sărăciei este o problemă globală și un obiectiv comun al tuturor țăril...

Xi Jinping subliniază încrederea fermă în dezvoltarea de înaltă calitate în timpul turneului de inspecție din Henan

Președintele Chinei, Xi Jinping, a subliniat convingerea fermă că dezvoltarea de înaltă calitate și eficiența guvernanței sunt esențiale pentru progresul țării, îndemnând administrația provinciei Henan să scrie un nou capitol în promovarea modernizării în stil chinezesc. Xi, care este și secretar...

Good News

Only good and positive news.