Sondaj: Aproape trei sferturi dintre respondenți intenționează să meargă la vot, pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu conduce în clasamentul intenției de vot

Sondaj: Aproape trei sferturi dintre respondenți intenționează să meargă la vot, pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu co
📅 2024-11-15

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Libertatea” în perioada 7-12 noiembrie 2024, în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Marcel Ciolacu, urmat de George Simion.

Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” 72.8% dintre respondenți au ales nota 10, indicând că sigur vor merge la vot. Procentul de 72.8% care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, corelat cu cei care au o opțiune concretă, adică aleg un candidat din listă în turul I al alegerilor prezidențiale, determină o estimare de prezență în turul I al alegerilor prezidențiale de 56.4%.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I
Întrebare: Pe 24 noiembrie se va organiza primul tur al alegerilor prezidențiale. Dvs. cu cine veți vota în primul tur al alegerilor prezidențiale dintre următorii?

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (74,6% din total eșantion) 25,3% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 19,1% pentru George Simion (AUR), 14,3% pentru Elena Lasconi (USR),  13,3% pentru Mircea Geoană (independent), 9,1% pentru Nicolae Ciucă (PNL). Pentru Călin Georgescu (independent) ar opta 5,4% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,6%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 4,1%, pentru Cristian Terheș (PNCR) – 2,1%, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) – 1%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,8%, Alexandra Păcuraru (ADN) – 0,6%. 0,3% dintre respondenți indică alt candidat.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (56,4% din total eșantion) 24,8% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD),  21,3% pentru George Simion (AUR), 14,3% pentru Elena Lasconi (USR), 12,2% pentru Mircea Geoană (independent), 8,8% pentru Nicolae Ciucă (PNL). Pentru Călin Georgescu (independent) ar opta 5,5% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 4,3%. Pentru Cristian Terheș (PNCR) ar vota 2 % dintre alegători, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) ar vota 0,7%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,7%, iar Alexandra Păcuraru (ADN) 0,7%. 0,2% dintre respondenți indică alt candidat.

Raportat la totalul eșantionului, 14% dintre respondenți declară că sunt nehotărâți cu cine vor vota. Dintre respondenții care declară că merg sigur la vot, 9.7% sunt nehotărâți cu cine vor vota. 

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea
Întrebare: Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din 2024 ar ajunge următorii, dvs. pe care dintre ei l-ați vota?
Marcel Ciolacu vs. George Simion
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 55.5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 44.5% pe liderul AUR.
Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 52.2% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 47.8% pe lidera USR.
Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 51.9% dintre respondenți spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 48.1% pe actualul premier.
Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 62.2% dintre români l-ar vota pe liderul PSD, iar 37.8% pe liderul PNL.
Elena Lasconi vs. George Simion
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge George Simion și Elena Lasconi, 50.2% dintre respondenți ar vota-o pe lidera USR, iar 49.8% pe candidatul AUR.
Mircea Geoană vs. George Simion 
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și George Simion, 53.1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 46.9% pe liderul AUR.
Nicolae Ciucă vs. George Simion
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între George Simion și Nicolae Ciucă, 50.8% dintre români l-ar vota pe liderul PNL și 49.2% pe liderul AUR.
Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 54% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 46% pe lidera USR.

Remus Ștefureac, director INSCOP: ”Sondajul INSCOP realizat la comanda Libertatea arată faptul că Marcel Ciolacu și George Simion continuă să se afle pe primele două locuri.  Prezența estimată raportată la populația rezidentă în România este de 56%. Elementele de noutate sunt: ponderea nehotărâților (14% raportat la total eșantion și aproape 10% raportat la respondenții care declară că vor merge sigur la vot) ceea ce crește nivelul de incertitudine cu privire la rezultatul final al alegerilor prezidențiale și ascensiunea oarecum neașteptată a candidatului Călin Georgescu care depășește 5%, posibil pe fondul unei prezențe active în spațiul online, dar fără apariții consistente în mass-media tradiționale. Pe simulările de tur 2, candidații care performează cel mai bine sunt Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, dar scorurile sunt foarte strînse. 
Datele confirmă faptul că votanții la alegerile prezidențiale sunt împărțiți în 3 mari bazine electorale, plus bazinul alegătorilor maghiari.
1. Un bazin social-democrat de aproximativ 30% care are un candidat dominant în persoana d-lui Ciolacu, concurat marginal de Mircea Geoană. Așadar, un bazin minimal fragmentat.
2. Un bazin populist-radical tot de aproximativ 30% care are un singur candidat dominant în persoana d-lui Simion, după invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă, concurat marginal de domnii Călin Georgescu și Cristian Terheș. Așadar, un bazin minimal fragmentat.
3.  Un bazin anti-PSD, de centru-dreapta de aproximativ 35% fără candidat dominant, pe care concurează 4 candidați cu scoruri relevante (Elena Lasconi, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă și Cristian Diaconescu, plus încă vreo 3 candidați cu scoruri mai mici. Acesta este un bazin fragmentat maximal, ceea ce duce la o neutralizare a candidaților care aleargă pe acest culoar.”


Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 7-12 noiembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri curierul national

Două sate turistice din România, selectate în Programul Upgrade al competiției internaționale Best Tourism Villages 2024

Satele turistice Breb, din județul Maramureș, și Polovragi, din județul Gorj, au fost incluse în Programul Upgrade al competiției internaționale Best Tourism Villages – 2024. Rezultatele au fost anunțate, joi, 14 noiembrie a.c., în cadrul Consiliul Executiv al UN Tourism, întrunit la Cartagena de...

Eurodeputații nu au ajuns la un acord cu privire la cei şase comisari ai viitoarei CE, printre care și Roxana Mînzatu

Magda Dragu (gds.ro) Grupurile politice ale Parlamentului European nu s-au înţeles cu privire la aprobarea celor şase comisari de top ai executivului european, între care Roxana Mînzatu, care au fost audiaţi marţi. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a convocat o reuniune la sedi...

Binance Research prezintă tendințele lunii noiembrie în Cripto: piața crește cu 2,8%

În octombrie 2024, piața criptomonedelor a crescut cu 2,8%, dând dovadă de rezistență, în ciuda presiunilor externe. BTC a atins maxime aproape de nivelul record, susținute de un flux de 5,4 miliarde de dolari de la ETF-urile spot. Sentimentul pozitiv al pieței a fost stimulat și mai mult de date...

China cere calmarea situației din Yemen

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluție prin care a decis prelungirea cu un an a sancțiunilor aplicate Yemenului. China a votat în favoarea deciziei. Reprezentantul Chinei Geng Shuang a subliniat că sancțiunile sunt mai degrabă un mijloc decât scop, care vizează coopera...

Air Show China, spectacol de forță aeriană

Cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Aviație și Aerospațială din China și-a deschis porțile marți. 1.022 de companii din 47 țări și regiuni au adus ultimele produse, tehnologii și sisteme inovative.  În deschiderea evenimentului, echipa demonstrativă de zbor „1 August...

Producția anuală de vehicule electrice din China a depășit 10 milioane de unități

Producția anuală de mașini electrice din China a depășit pentru prima dată 10 milioane de unități, devenind prima țară din lume cu o asemenea producție anuală, a anunțat joi Asociația Industriei de Automobile din China. Experții estimează că până la sfârșitul anului curent producția va depăș...

Nanjing – Al doilea dialog think-tank al Sudului Global

Al doilea dialog think-tank al Sudului Global a început joi în orașul Nanjing, în cadrul căruia perticipanții discută despre egalitate, deschidere și cooperare. Evenimentul este organizat în comun de către Departamentul pentru Relații Internaționale al Comitetului Central al Partidului Comunist C...

Articolul președintelui Xi Jinping, publicat în ziarul peruan „El Peruano”

Ziarul peruan „El Peruano”a publicat joi un articol semnat de președintele Chinei, Xi Jinping, intitulat „Să pornească la drum lung nava prieteniei chino-peruane, cu pânzele întinse”, cu prilejul vizitei de stat în Peru a liderului chinez și al participării sale la cea de-a 31-a reuniune informal...

Binance: săptămâni consecutive de intrări de miliarde de dolari, pe fondul creșterii cererii

Binance, cel mai important ecosistem blockchain din lume și cea mai mare platformă de schimb de criptomonede ca volum de tranzacționare și utilizatori, a înregistrat două săptămâni consecutive de fluxuri de miliarde de dolari, aducând intrările nete, pentru noiembrie, la peste 5 miliarde de dolar...

Volumul închirierilor de spații logistice și industriale a totalizat circa 575.000 mp în primele 9 luni, în scădere de 20% comparativ cu 2023

Studiu Cushman & Wakefield Echinox Volumul spațiilor logistice și industriale închiriate în primele nouă luni ale anului a totalizat circa 575.000 metri pătrați, reprezentând o scădere de 20% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.