Sensul lecturii, între trâmbițele Apocalipsei

Sensul lecturii, între trâmbițele Apocalipsei
📅 2025-01-09

Ce este lectura știe toată lumea. Pentru a fi riguroși, să cităm totuși definiția din Dex, care menționează, simplu, că lectura este ”faptul de a citi”, iar a citi este ”A parcurge un text (pronunțând cuvintele sau nu) pentru a lua cunoștință de cele scrise”. Un pic ambiguu spre final, fiindcă ”a lua cunoștință” este cam sec spus dacă ne gândim că îi putem citi, între alții, pe Poe, Byron, Blaga, Eminescu, Dostoievski…

Am învins! Am luat la cunoștință că ”nu strivesc corola de minuni a lumii/Și nu ucid cu mintea/tainele ce le-ntâlnesc în calea mea” (sic!).

Dar care (mai) este sensul lecturii în momentul de față, când societatea pare a fi deraiat complet, iar lumea în ansamblu o putem asemui cu cea descrisă în Biblie la trâmbițele Apocalipsei?

De ce spun asta. Sunt prea multe vărsări de sânge inutile, prea multe războaie atroce, prea multă ură, prea multă rapacitate și mercantilism, prea multă promiscuitate pentru a nu ne gândi la ”vremurile cele din urmă”. Dacă adaug că piesele de teatru politic la care asistă, dar este și parte poporul român au atins culmi ale demagogiei și absurdului aș putea fi acuzat că am ceva cu politica – dar nu vreau să politizez, ci doar să înțeleg adevărul despre perioada istorică pe care o parcurgem.

În privința dorinței de a citi în România, cel care dorește să facă o statistică relevantă se împiedică între studii care afirmă că ne situăm printre locurile codașe în Europa în acest sens și realitatea care arată totuși că librăriile mai și vând, iar oamenii citesc în parcuri, în mijloacele de transport, acasă etc.

Personal, cred că există o doză de adevăr în ambele observații – pe de o parte, ”aruncat” în tumultul vieții contemporane, cu un stil de a trăi meschin, dedicând job-ului și îndatoririlor familiale aproape tot timpul, iar restul consumându-l pe petreceri, omul modern nu-și mai găsește prea mult timp pentru a citi și poate deveni chiar dezinteresat în acest sens.

Pe de alta, faptul că există lume care se străduiește să citească chiar și atunci când stă pe bancă în parc sau când merge cu troleibuzul sau cu metroul (verificat) îl interpretez ca pe o necesitate firească, ca pe un instinct de a-și cultiva spiritul care nu dispare, oricât de neprielnice ar fi condițiile (și sunt neprielnice!).

Atenție! Nu este o problemă strict autohtonă. Într-un material recent, revista franceză de cultură Télérama arăta cum diverși factori, de la o oarecare lipsă de interes a publicului până la taxele prea mari și salariile pe care librarii le consideră insuficiente, au pus lanțurile de librării din Franța într-o situație delicată. Nu disperată, dar delicată.

Foto: Freepik

Probabil una dintre cele mai reușite formulări în ceea ce privește noțiunea de lectură este oferită de Aura Christi, într-unul dintre eseurile sale, intitulat ”Dincolo de ușă”, din volumul ”Surâsul prințului Mîșkin”: ”Lectura ca prilej de îmbogățire și tatonare sufletească, ca șansă de a salva viul lăuntric”.

(Pentru cine nu cunoaște, Aura Christi este o poetă, romancieră și eseistă română, originară din Republica Moldova).

Superb spus! Sublim!

- Publicitate -

(Din opera aceleiași autoare, recomand cu căldură eseul ”Prizonierul Zeului”, o scriere superbă despre lupta dintre spirit și materie, despre cunoaștere și autocunoaștere, despre poezie văzută ca o poartă către un infinit din care am venit, dar pe care nu ni-l mai amintim. Dacă un celebru dicton (atribuit lui Socrate) spunea ”Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic”, după parcurgerea acestui eseu vei ști aproape totul despre tainele poeziei, ale cunoașterii și ale dualității spirit-materie – desigur, între limite terestre).

Acel ”viu lăuntric” este chiar sufletul omului, acel teritoriu misterios și fascinant care nu a putut fi descifrat în totalitate, dar care ne caracterizează pe toți, care ne animă în acțiunile, dar și contemplațiile noastre, care ne definește ca ființe superioare.

Dacă încercăm să ucidem acest viu lăuntric prin ură, decadență, superficialitate și promiscuitate, nu vom reuși în totalitate, fiindcă în orice om, chiar și în cel mai rău, există o fărâmă de divinitate care nu poate fi ștearsă. În schimb, ne vom complica teribil existența, tinzând către aneantizarea propriei conștiințe, cu consecințe dintre cele mai grave.

Însă lectura, în mod cert, este șansa pe care o avem de a salva viul lăuntric, după cum scria autoarea amintită.

Intrăm pe același culoar cu marile spirite ale omenirii, ne hrănim din experiențele lor de viață, din trăirile lor unice, irepetabile, descrise în cuvinte de o rară expresivitate. Ne îmbogățim pe noi înșine. Mai mult, învățăm!

Învățăm ce înseamnă valorile autentice, libertatea spiritului, problemele de conștiință, viziunile artistice.

Iar când experiențele descrise de marii literați sunt unele traumatizante, când descrierile sunt ale Infernului (Poe, Rimbaud, Baudelaire ș.a.), vom afla, când vom ajunge la capătul drumului, că și acestea au avut un sens, că a trebuit să cunoaștem Întunericul pentru a prețui Lumina.

Da, din toate aceste considerente, lectura este o șansă pentru a ne autosalva și, chiar dacă în momentul de față sunt unii care o ignoră, ea este în ADN-ul uman și nu va pieri niciodată.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri curierul national

Operațiuni de intervenție din Xizang

Toate cele șapte drumuri naționale și provinciale avariate în seismul de 6,8 grade din Dingri, Regiunea Autonomă Xizang, au fost redeschise miercuri dimineață după o reabilitare. Până la prânz, au fost scoși 407 de oameni de sub dărământuri în comunele unde a fost epicentrul, însă bilanțul morțil...

Mai multe țări și organisme internaționale au transmis mesaje de compasiune Chinei

Lideri ai 22 de țări precum Rusia, Pakistan, Kazahstan, Vietnam, Malaezia, Japonia, Spania, Italia au trimis mesaje de compasiune Chinei după seismul puternic din Regiunea Autonomă Xizang (Tibet). Ministerele de Externe din India, Brazilia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Bahrain și Iran au...

Investițiile străine prind rădăcini în China în anul 2025

În data 7 ianuarie, un nou model de la BMW Brilliance, un joint-venture dintre grupul german BMW Group și China, a început producție în masă. Potrivit unui responsabil al companiei, noul model a fost proiectat conform nevoilor comsumatorilor chinezi, reflectând determinarea BMW de a se consolida ...

Cooperarea cu dublu câștig rămâne tonul principal al relațiilor China-UE

Esența cooperării comerciale China-Europa constă în dublul câștig. De-a lungul anilor, China și UE au devenit una pentru cealaltă al doilea cel mai mare partener comercial și ambele părți au avut de câștigat. Acesta este motivul pentru care cooperarea comercială China-UE a menținut dezvoltarea st...

Comunicatul celei de-a 4-a ședințe plenare a celei de-a 20-a Comisii Centrale de Control al Disciplinei din cadrul PCC

China va înăspri lupta anticorupție, mai ales în sectoare primordiale, va împiedica hedonismul, extravaganța, formalismul și birocrația și va pedepsi sever atât oficialii corupți, cât și pe cei care mituiesc, potrivit Comunicatului celei de-a 4-a ședințe plenare a celei de-a 20-a Comisii Centrale...

Noi condiții pentru accesul cetățenilor români în Regatul Unit al Marii Britanii

Anul 2025 aduce noi reguli pentru călătoriile românilor în Regatul Unit. De altfel, anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe din România a dat publicității comunicatul prin care sunt precizate noile condiții pe care trebuie să le îndeplinească cetățenii români care intenționează să călătorească...

Ahold Delhaize anunță schimbări în conducerea Profi România

Ahold Delhaize anunță că, începând de la 1 iulie 2025, Mihai Spulber, în prezent SVP Operațiuni și Supply Chain în cadrul Mega Image, va prelua funcția de CEO al Profi România. Acest anunț vine ca urmare a deciziei lui Gaetan Pacton, CEO actual al Profi, de a părăsi compania, conform declaratiei ...

După gaz, Ucraina ar putea lua în calcul și stoparea tranzitului de petrol rusesc prin țară

George Lupu (www.b1tv.ro) Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko și membrii partidului său de opoziție Solidaritatea Europeană au depus un proiect de lege pe 7 ianuarie prin care interzice tranzitul petrolului și gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei în timpul legii marțiale, potrivit&#...

Rata șomajului în noiembrie, în ușoară scădere

Rata şomajului în luna noiembrie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,3%, ȋn scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea ȋnregistrată ȋn luna octombrie 2024, potrivit INS. Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei. Numărul şomerilor (în vârstă d...

Caricatura zilei

Articolul Caricatura zilei a fost publicat prima dată în Curierul National.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.