Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații
În România, legiuitorul a considerat necesară instituirea unei proceduri speciale menite să asigure o continuitatea hotărârilor pronunțate de instanțe străine, respectiv recunoașterea hotărârilor străine și executare silită.Jurisprudența recunoaștere hotărâre străină denotă implicarea instanțelor române în asigurarea integrității sistemului de drept românesc, precum și menținerea unui echilibru în dreptul internațional. Codul de procedură civilă din România reprezintă cadrul legal de recunoaștere hotărâre străină, existând o procedură standard pentru a obține recunoașterea hotărârilor străine în România. Prezentul articol analizează aspecte precum condițiile pentru recunoaștere hotărâre străină, instanța competentă, documentele necesare pentru recunoaștere hotărâre străină, taxa timbru recunoaștere hotărâre străină și executare silită hotărâre străină.Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat civil sau un avocat executare silită din cadrul echipei care vă poate asista în procedura de recunoaștere hotărâre străină în România, asigurându-se că sunt îndepliniți toți pașii prevăzuți de codul de procedură civilă, precum și în procedura de executare silită atunci când o hotărâre nu este adusă la îndeplinire de bunăvoie.
Codul de procedură civilă stabilește câteva condiții pentru a recunoaște în România o hotărâre pronunțată de o instanță din altă jurisdicție. Una dintre cele mai importante condiții este reprezentată de faptul că recunoașterea unei hotărâri străine se poate realiza doar dacă este vorba despre o hotărâre definitivă. O altă condiție prevăzută de codul de procedură civilă se referă la competența instanței care a pronunțat hotărârea de a judeca procesul. De asemenea, o hotărâre definitivă străină poate fi recunoscută dacă există reciprocitate între România și statul emitent al hotărârii în ceea ce privește efectele acesteia. Jurisprudența recunoaștere hotărâre străină reflectă înclinația instanțelor spre aplicarea unei practici unitare în ceea ce privește condițiile de recunoaștere.
O cerere de recunoaștere hotărâre străină este de competența tribunalului în circumscripția căruia îşi are domiciliul sau, după caz, sediul cel care a refuzat recunoaşterea hotărârii străine. Împreună cu cererea, se va depune și o copie a hotărârii străine, dovada că este o hotărâre definitivă, copia dovezii de înmânare a citaţieişi a actului de sesizare și orice alt document ce se impune pentru obținere recunoaștere hotărâre străină. Un avocat litigii vă poate asista cu recunoașterea hotărârilorstrăine, fiind un procedeu complex ce impune o abordare profesionistă din partea unui specialist al dreptului.Un avocat civil vă poate oferi mai multe detalii cu privire la această procedură, la condițiile care trebuie îndeplinite, la taxa timbru recunoaștere hotărâre străină și la pașii care trebuie urmați.
În practică, există numeroase situații în care hotărârile nu sunt executate de bunăvoie, motiv pentru care legiuitorul român a prevăzut posibilitatea de a apela la executare silită, în măsura în care hotărârea reprezintă un titlu executoriu. Este important de reținut, însă, că în România hotărârile străine prin care s-au luat măsuri asigurătorii sau cele date cu executare provizorie nu pot fi puse în executare silită. Pentru executare silită, se va depune o cerere de încuviințare a acesteia, ce urmează a fi soluționată prin hotărâre. Conform dispozițiilor din codul de procedură civilă, „pe baza hotărârii definitive de încuviinţare a executării se emite un titlu executoriu, în condiţiile legii române, menţionându-se în titlu şi hotărârea de încuviinţare”. Astfel, un avocat executare silită sau un avocat litigiidin cadrul echipei noastre vă poate asista în procedura de executare silită a unei hotărâri străine, atunci când aceasta nu este adusă la îndeplinire de bunăvoie.
“Recunoașterea hotărârilor străine în România poate fi un proces complex ce implică asistența oferită de un avocat civil, întrucât legislația din România prezintă norme de strictă interpretare în materie.”, a declarat Avocatul Coordonator al Societății românești de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, Dr. Radu Pavel.
Pentru a beneficia de asistență specializată în recunoaștere hotărâre străină în România sau executarea silită a acestora din partea unui avocat litigii sau unui avocat executare silită din echipa noastră, vă invităm să contactați Societatea Românească de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații accesând formularul de pe site-ul nostru, https://avocatpavel.ro/contact/.
În concluzie, recunoașterea hotărârilor străine în România este o procedură pe care legiuitorul român a considerat-o necesară în sistemul nostru de drept, menținând un echilibru în sistemul de drept românesc și sistemul de drept străin. Astfel, drepturile omului sunt protejate, indiferent de jurisdicția în care au fost consacrate inițial. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat civil în vederea parcurgerii procedurii de recunoaștere hotărâre străină în România, precum și a procedurii de executare silită, clarificând aspecte precum condițiile care trebuie îndeplinite, taxa timbru recunoaștere hotărâre străină și pașii care trebuie urmați.