Prețul petrolului a crescut, în urma celor mai noi sancțiuni impuse Rusiei de Biden. Sancțiunile SUA pun presiune pe prețurile din Europa

Prețul petrolului a crescut, în urma celor mai noi sancțiuni impuse Rusiei de Biden. Sancțiunile SUA pun presiune pe pre
📅 2025-01-14

Administraţia lui Joe Biden a impus vineri cel mai amplu pachet de sancţiuni care vizează veniturile din gazul şi petrolul rusesc. Preţul petrolului a atins un maxim pe ultimele trei luni după anunţarea sancţiunilor.

Ungaria avertizează că vor urma creșteri de prețuri în Europa

Trezoreria americană a impus sancţiuni împotriva companiilor ruse Gazprom Neft şi Surgutneftegas care explorează, produc şi vând petrol, precum şi a 183 de nave care transportă petrol rusesc.

„Acest pachet de sancţiuni ridică provocări severe pentru Europa centrală”, a declarat Szijjarto într-un videoclip pe Facebook.
El a precizat că scăderea resurselor de ţiţei va duce la creşterea cererii de combustibili rafinaţi precum benzina şi motorina, sporind riscul a ceea ce a numit creşteri de preţuri „foarte serioase” în regiune.


În România, prețurile la carburanți au crescut pe 13 ianuarie 2025, cu patru bani pe litru. Un litru de benzină standard costă între 7,33 și 7,48 lei, iar benzină premium între 7,94 și 8,18 lei. Motorina standard este între 7,52 și 7,62 lei, iar motorina premium între 7,88 și 8,17 lei. Prețul la GPL rămâne constant, între 3,43 și 3,53 lei.

Kremlinul avertizează că noile sancțiuni americane contra sectorului energetic rus vor destabiliza piața globală.

Kremlinul a avertizat luni că cele mai recente sancțiuni anunțate de Washington împotriva sectorului energetic din Rusia riscă să destabilizeze piețele globale ale petrolului și energiei și a promis că Moscova va face tot posibilul pentru a minimiza impactul respectivelor măsuri, transmit Reuters și AFP.

Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că este evidentă încercarea SUA de a submina companiile ruse.

Prețul petrolului a depășit 80 de dolari pe baril

Prețul petrolului a înregistrat o creștere semnificativă luni dimineață, depășind 80 de dolari pe baril și atingând cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. Valul de sancțiuni americane severe impuse asupra industriei energetice rusești amenință să reducă oferta pe o piață globală deja tensionată, conform Bloomberg.

Prețul petrolului Brent, de referință globală, a urcat la peste 81 de dolari pe baril, înregistrând o creștere de aproape 4% față de sesiunea anterioară. De asemenea, West Texas Intermediate a atins aproape 78 de dolari pe baril.

Măsurile vor afecta grav exporturile de petrol rusesc, iar China și India, cei mai mari importatori de țiței din lume, vor fi nevoiți să își caute surse alternative de aprovizionare, în Orientul Mijlociu, Africa și America. Aceasta va duce la creșterea prețurilor și a costurilor de transport, conform comercianților și analiștilor.

India a devenit un importator important de petrol rusesc în urma invaziei din Ucraina din 2022, iar China rămâne cel mai mare importator de petrol la nivel mondial.

- Publicitate -

Creșterea prețului petrolului a fost alimentată și de condițiile meteorologice mai reci, de scăderea stocurilor din SUA și de speculațiile legate de posibile sancțiuni suplimentare împotriva fluxurilor de petrol din Iran.

Sancțiunile impuse de administrația Biden riscă să agite și mai mult piața, aducând provocări suplimentare pentru politica OPEC+ și băncile centrale, inclusiv pentru Rezerva Federală, care se teme că aceste creșteri vor amplifica presiunile inflaționiste.

Șase țări UE cer scăderea plafonului de preț al petrolului rusesc

Șase țări ale Uniunii Europene au cerut Comisiei Europene să reducă plafonul de 60 de dolari pe baril impus petrolului rus de către țările G7, argumentând că astfel ar reduce veniturile Moscovei, fără a crea totuși un șoc pe piață, potrivit Reuters.

Plafoanele de preț pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, precum și pentru produsele petroliere rafinate au fost stabilite de țările G7 pentru a reduce veniturile Moscovei din comerțul cu petrol și, în acest fel, a limita capacitatea țării de a-și finanța invazia Ucrainei.

„Măsurile care vizează veniturile din exportul de petrol sunt cruciale, deoarece reduc cea mai importantă sursă de venit a Rusiei”, au declarat Suedia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia într-o scrisoare adresată brațului executiv al UE.

„Credem că acum este momentul să creștem și mai mult impactul sancțiunilor noastre prin scăderea plafonului prețului petrolului G7”, se arată în comunicat.

Plafonul de preț al G7 a fost stabilit la 60 de dolari pe baril de țiței rusesc, iar pentru produsele petroliere la maximum 100 de dolari pe baril de produse premium-crud și 45 de dolari pe baril pentru produsele cu reducere la țiței.

Aceste prețuri maxime nu s-au modificat din decembrie 2022 și februarie 2023, când au fost introduse, în timp ce prețurile țițeiului rusesc de pe piață au fost sub acest nivel în medie în 2023 și 2024.

„Piața internațională de petrol este mai bine aprovizionată astăzi decât în ​​2022, reducând riscul ca un plafon de preț mai mic să provoace un șoc de aprovizionare”, se arată în scrisoarea celor șase țări.

„Având în vedere capacitatea limitată de stocare și dependența sa enormă de exporturile de energie pentru venituri, Rusia nu are nicio alternativă pentru a continua exporturile de petrol, chiar și la un preț substanțial mai mic”, se spune în scrisoare.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri curierul national

Date statistice recente despre economia chineză

Administrația Generală a Vămilor din China a oferit, luni, cele mai noi statistici cu privire la creșterea economiei chineze în 2024, potrivit cărora, volumul comerțului exterior cu mărfuri a fost de 43,85 trilioane de yuani, în creștere cu 5% comparativ cu 2023. Valoarea exportului a fost de 25,...

Relaţiile chino-africane vor deveni un model pentru construcţia unei comunităţi umane cu viitor comun

De 35 de ani este un obicei al ministrului de externe al Chinei să aibă prima vizită diplomatică din noul an în Africa, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Guo Jiakun. Oficialul chinez a menţionat că recenta vizită în Africa a ministrului de externe, Wang...

De 35 de ani prima vizită din noul an a ministrului de externe al Chinei este în statele africane

De 35 de ani este o tradiție pentru ministrul de externe al Chinei să aibă prima vizită diplomatică din noul an în Africa. În 2025 se împlinesc 25 de ani de la înființarea Forumului de Cooperare China-Africa și este, de asemenea, anul de deschidere pentru punerea în aplicare a rezultatelor S...

Nouă miliarde de călătorii de Anul Nou Chinezesc

Sezonul călătoriilor de Sărbătoarea Primăverii a început marți, 14 ianuarie, și va dura până în 22 februarie, în total 40 de zile. Potrivit estimărilor făcute de autoritățile din transport, fluxul de pasageri de Anul Nou Chinezesc este așteptat să fie marcat cu un record istoric, ajungând la nouă...

Cu aproape 20% mai multe locuințe vândute în Capitală în ultima lună a anului 2024 față de luna precedentă

Datele oficiale furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că, în luna decembrie a anului 2024, s-au vândut în Capitală cu 18,7% mai multe locuințe față de luna noiembrie, mai exact 5.136 de imobile, comparativ cu 4.326 de unități cumpărate în penultima lun...

Elon Musk este acuzat de guvernatorul Californiei de publicare a unor minciuni legat de incendii

B1.ro Guvernatorul Californiei îl acuză pe Elon Musk de promovarea de informații false privind incendiile care au distrus Los Angeles. Elon Musk, acuzat de dezinformare Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, l-a acuzat pe miliardarul Elon Musk că difuzează „minciuni” în legătură cu mod...

Ninsori puternice şi inundaţii în Grecia

Daniela Moise (gds.ro) Grecia a fost lovită de ninsori puternice şi inundaţii. În regiunile de nord, ninge deja de două zile, iar pe unele drumuri maşinile circulă doar cu lanţuri. Primarii au anunţat că vor închide şcolile, în funcţie de condiţiile meteo din regiunile lor. În zona Attica, p...

A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican

Asociația SIGNIS România anunță a doua ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane porn...

Book.art.est, un volum uluitor de artă cu și despre cărți – între 15 ianuarie și 8 februarie, la București

Anul începe bine când vine vorba de cultură, cu lansarea proiectului Book.art.est, o expoziție internațională și multidisciplinară dedicată cărții ca obiect de artă, cu vernisajul pe 15 ianuarie între orele 16:00 și 20:00, la Galeria Calderon Art Studio, parte a Centrului Cultural „Mihai Eminescu...

Ce tendințe au marcat piața locală de e-commerce

Agenția de marketing online Gun Media, specializată în e-commerce, raportează pentru 2024 un plus de 10% față de rezultatele din 2023, ajungând la venituri de circa 5 milioane de lei. În pofida incertitudinii pieței, cauzate de schimbările și tendințele remarcate pe zona de comerț online, rezulta...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.