China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațional existent. Pe de altă parte, politica SUA față de China pare prea conflictuală. Dacă SUA pot avea o atitudine mai cooperantă, rezultatul poate fi diferit, a declarat jurnalistul CNN Fareed Zakaria, în cadrul unui interviu acordat pentru Foreign Policy.
Zakaria a menţionat că dezvoltarea Chinei beneficiază în mare măsură de pace, globalizare şi stabilitate. Retorica Washingtonului faţă de China are un caracter ofensiv puternic. Dacă americanii ar fi avut o atitudine mai cooperantă în dialogul cu China din 2021 din Anchorage (Alaska), poate că rezultatul ar fi fost diferit. Și asta ar trebui să fie o învăţătură de democraţii americani. Această atitudine s-a perpetuat chiar până în anul 2024, iar această persistență a provocat deja multe daune în acest proces.
Statele Unite trebuie să ia în serios țările BRICS, insistă jurnalistul american, pentru că arată nemulțumirea marilor puteri din unele regiuni importante ale lumii față de ordinea mondială existentă, în special nemulțumirea față de lumea dominată de SUA și de puținii săi aliați occidentali. Mai mult, aceste țări devin din ce în ce mai hotărâte, iar politica externă americană ar trebui să acorde atenție acestui lucru.
Rezumând situația globală actuală, Zakaria a subliniat că chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații, înlocuind treptat SUA ca forță dominantă în Asia de Est. În ciuda dificultăților și problemelor economice actuale ale Chinei, este încă cel mai mare partener comercial în aproape toate țările din Asia și inclusiv al majorității statelor din America Latină. China folosește acest avantaj comercial pentru a renegocia regulile și a înclina balanța în favoarea sa.