Studiu Horváth
La nivelul priorităților strategice, adoptarea Inteligenței Artificiale Generative ia locul inițiativelor clasice de reducere a costurilor, dar utilizarea soluțiilor de automatizare a activităților de prognoză și analiză este încă la început.
Peste trei sferturi dintre responsabilii financiari din top management anticipează că vor prelua noi roluri și responsabilități, dar 80% dintre ei nu cred în dispariția rolului de Business Partner sau Controller, într-un viitor previzibil.
În pofida numeroaselor provocări, majoritatea directorilor financiari din Europa (65%) consideră că situația economică a companiilor lor fie se va îmbunătăți (33%), fie se va menține la actualul nivel pozitiv (32%), arată un studiu amplu realizat de compania globală de consultanță, Horváth, prezentă pe piața din România din 2005.
Intitulată „Embark on the Journey into Next-Gen Performance Management” („Începeți Călătoria către Managementul Performanței de Nouă Generație”), ediția din acest an a „Horváth CFO Study” (realizată în 2024, cu proiecții pentru 2025) a identificat principalele priorități strategice ale managerilor financiari, cunoscuți drept Chief Financial Officers (CFOs):
Celelalte priorități ale managerilor financiari pentru 2025 vor fi: (4) Valorificarea potențialelor de eficiență prin reducerea costurilor la nivelul întregii companii, precum și în aria de responsabilitate a Directorului Financiar (CFO) – 78%; (5) Consolidarea capabilităților predictive în procesele de Planificare, Prognoză și Raportare – 71%; (6) Accelerarea semnificativă a investițiilor în digitalizare, în toate domeniile de activitate ale companiei – 70%; și (7) Integrarea temelor de sustenabilitate în Managementul Performanței – 66%.
Dincolo de aceste priorități, „Horváth CFO Study 2025” a identificat și o direcție cheie a liderilor financiari, pentru 2025 și anii următori. Aceasta va consta în trecerea de la inițiativele clasice de reducere a costurilor către adoptarea Inteligenței Artificiale Generative (GenAI) și dezvoltarea platformelor integrate de analiză.
GenAI este văzută drept un catalizator cheie pentru schimbarea paradigmei financiare, iar 78% dintre CFOs estimează că noile tehnologii vor genera activități și roluri complet noi în departamentele financiare, transformând Controller-ul tradițional într-un Business Partner mult mai strategic. Cu toate acestea, 80% dintre lideri nu cred că tehnologia va elimina complet importanța rolului de Controller, ci va duce la o colaborare om-tehnologie mai strânsă.
Printre aplicațiile practice, 77% dintre executivii financiari consideră că utilizarea GenAI în planificare și prognozare este esențială pentru simplificarea proceselor, reducerea complexității și crearea de scenarii predictive mai precise. De asemenea, GenAI este privită ca soluție pentru reducerea efortului manual în raportare, oferind recomandări și analize bazate pe date într-un timp record: 79% dintre CFO prioritizează utilizarea unor noi instrumente de Business Intelligence (BI) și reducerea volumului de rapoarte centralizate.
Totuși, doar 26% dintre organizații raportează utilizarea automatizărilor în activitățile de prognoză și analiză, iar doar 5% au implementat complet soluții bazate pe GenAI, ceea ce indică un decalaj semnificativ între obiectivele ambițioase și realitate.
„Transformarea digitală și automatizarea sunt esențiale pentru următorul nivel de excelență financiară. În pofida optimismului general, capacitățile actuale nu reușesc să răspundă cerințelor tot mai complexe, ceea ce creează un deficit de eficiență și predictibilitate. În viitor, succesul unui CFO va depinde de capacitatea de a combina leadership-ul strategic cu utilizarea avansată a tehnologiei. GenAI nu este doar un instrument tehnologic, ci un element esențial pentru eficiență, inovare și decizii mai bune. Este timpul să transformăm aceste oportunități în realitate operațională”, sintetizează concluziile „Horváth CFO-Study 2025” Maria Boldor, Partner și Managing Director, Horváth România.
Pentru realizarea acestui studiu, echipa Horváth a discutat cu peste 150 de responsabili financiari din top managementul unor companii din 15 țări (12 state membre ale Uniunii Europene, plus SUA, UK și Elveția), dintre care peste 86% generează venituri mai mari de 100 de milioane de euro pe an, iar 75% au peste 500 de angajați.