La Gala Dezvoltării Durabile, transmisă de TVR1 la început de 2025, telespectatorii au avut prilejul să îi cunoască pe campionii digitalizării pentru sustenabilitate, premiați în cadrul unui concurs derulat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Premiile au fost înmânate de consilierul de stat László Borbély, coordonator al Departamentului.
Proiectele celor 5 campioni și 9 organizații ce au primit mențiuni pentru 8 proiecte oferă modele de bună practică în sustenabilitatea prin digitalizare în domenii foarte variate – de la educație la medicină, la managementul hranei și al deșeurilor, la integrare socială și administrarea eficientă a resurselor.
Campionii premiați sunt:
Au fost evaluate proiecte derulate în ultimii 3 ani, care s-au concentrat pe utilizarea digitalizării în scopul avansării către o lume mai sustenabilă. Jurizarea proiectelor a revenit unei echipe de experți: Aura Răducu, specialist cu experiență în investiții, infrastructură și dezvoltare regională, politica de mobilitate și reducerea poluării, fonduri europene, cu stagii îndelungate la Comisia Europeană – coordonator al programelor pentru România – Phare, la BERD și fost ministru al fondurilor europene, respectiv Edward Crețescu, CEO al companiei Regista – lider al digitalizarii administratiei publice din Romania – și președintele ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii – o asociație înființată în 1998, cu peste 170 de membri, partenerul de dialog dintre industria IT, societate și autorități în procesul de transformare digitală a României).
Datorită calității foarte bune a proiectelor înscrise, juriul a acordat mențiuni pentru 9 organizații ce au realizat 8 proiecte valoroase, au reușit să găsească soluții creative și sustenabile. Acestea sunt:
Câștigătorii au fost aleși pe baza următoarelor criterii: (1) calitatea proiectelor de a fi colaborative; (2) beneficiul public adus de proiecte; (3) creativitatea; (4) replicabilitatea și vizibilitatea; și (5) capacitatea de a genera continuitate.
Concursul face parte dintr-un demers mai amplu al Departamentului Dezvoltării Durabile, care a început în 2021. Este un ciclu competițional de 7 ani, prin care DDD își propune să identifice organizațiile care dovedesc atenție la problemele delicate ale societății și care derulează acțiuni în domeniul sustenabilității. Astfel, în 2021 au fost premiații campionii EDUCAȚIEI, în 2022 cei din domeniul APEI, iar în 2023 pe cei din domeniul PRODUCȚIE ȘI CONSUM RESPONSABILE. În anii următori competiția se va concentra pe proiecte din domeniile; echitate; sănătate; schimbări climatice.
Gala Dezvoltării Durabile a fost realizată în parteneriat cu TVR și face parte dintr-un program de informare și educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD), înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – Agenda 2030, o strategie coordonată cu Uniunea Europeană și ONU.