Nava Shenzhen, nava RO-RO cu cea mai mare capacitate de încărcare din lume, va pleca din provincia Jiangsu în prima călătorie. Nava este operată de compania chineză BYD care a exportat pe calea apei, în primele trei luni din 2025, peste 25.000 de mașini electrice. Vânzările companiei au fost de peste 206.100 de unități, în creștere cu 110% comparativ cu perioada similară din 2024.
Exportul produselor pe energie nouă a devenit un impuls pentru creșterea comerțului exterior al Chinei. Potrivit datelor oficiale, volumul comerțului exterior cu mărfuri al Chinei a ajuns, în primul trimestru din 2025, la 10,3 trilioane yuani, în creștere cu 1,3%. Exportul a crescut cu 6,9%, menținând o tendință de dezvoltare stabilă. În contextul haosului comerțului global, nu este ușor pentru comerțul Chinei să crească peste estimări.
În primul trimestru din 2025, importurile Chinei cu mărfuri au scăzut față de anul precedent. Pe de o parte, acestea au fost afectate de scăderea prețurilor produselor vrac din piețele internaționale. Pe de altă parte, în primul trimestru au fost două zile de lucru mai puține, ceea ce a afectat ritmul de creștere a importurilor. De asemenea, producția industrială și piața de consum au crescut rapid și stabil, promovând importurile de piese, echipamente și produse de consum.
Al doilea cel mai mare importator din lume, China are un spațiu mare de creștere, piața imensă oferind întregii lumi oportunități infinite.
În fața provocărilor exterioare precum barierele tarifare, de unde provine flexibilitatea comerțului exterior al Chinei?
Profesor universitar la Universitatea Renmin din China, Wang Xiaosong a subliniat că piața imensă, lanțul industrial și de aprovizionare puternic dau comerțului exterior o flexibilitate mare. În ultimii ani, stabilitatea lanțului industrial și de aprovizionare global a fost afectată grav de protecționismul comercial și de conflictele geopolitice. În acest context, China dezvoltă o piață diversă. Aceasta nu doar că promovează dezvoltarea partenerilor comerciali, dar și consolidează capacitățile Chinei în fața riscurilor.
În primul trimestru din 2025, țările ASEAN au rămas cel mai mare partener comercial al Chinei, cu o creștere de 7,1% în comerțul exterior, față de perioada similară din 2024. Comerțul exterior între China și Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 1,4%. De asemenea, importurile și exporturile între China și țările implicate în inițiativa „O centură, un drum” au crescut cu 2,2%, reprezentând 51,1% din volumul total al comerțului Chinei.
În condițiile impunerii tarifelor suplimentare de către SUA, comerțul bilateral dintre China și SUA a crescut cu 4%, în perioada ianuarie-martie 2025. Acesta este o demonstrație evidentă că barierele tarifare nu pot bloca relațiile economice și comerciale dintre cele două state.
Inovarea comerțului exterior impulsionează creșterea competitivității pieței Chinei. Comerțul cu produse ale industriei de fabricare a echipamentelor a crescut cu 7,6%. Produsele tehnice fabricate de China, precum aparatele de cafea, aspiratoare, automobile și roboții industriali, sunt apreciate de consumatorii din întreaga lume. Inovarea a devenit baza comerțului exterior al Chinei.
Mai mult, aplicarea diverselor politici contribuie la creșterea flexibilității comerțului exterior al Chinei. Guvernul chinez a lansat, în luna noiembrie 2024, o serie de măsuri politice pentru stimularea creșterii stabile a comerțului exterior. Raportul de activitate al guvernului a subliniat dezvoltarea stabilă a comerțului exterior și a propus o diversitate de măsuri.
Companiile străine joacă un rol tot mai important în dezvoltarea comerțului exterior al Chinei. În ultimii cinci ani, importurile și exporturile companiilor străine au reprezentat o treime din valoarea totală a comerțului exterior al Chinei. Cifra de afaceri la importuri și exporturi ale companiilor străine a fost, în primul trimestru, de aproape trei trilioane yuani, menținând creșterea în ultimele patru trimestre.
Începând cu luna aprilie a.c., SUA au impus tarifele de reciprocitate pentru toți partenerii comerciali, prejudiciind grav comerțul global. Pentru a face față barierelor tarifare, China promovează rapid integrarea comerțului interior și exterior, aprofundând ferm deschiderea către exterior.
Cea de-a 5-a ediție a Expoziției Internaționale a Produselor de Consum din China și cea de-a 137-a ediție a Târgului de Import-Expot din China au loc în provinciile Hainan și Guangdong, fiind înregistrată cea mai mare amploare a evenimentelor din ultimii ani.
China dezvoltă comerțul exterior fără teamă în fața dificultăților și provocărilor. Comunitatea internațională va înțelege mai clar că protecționismul nu va avea succes, doar deschiderea și cooperarea asigurând un viitor luminos.