Administrația Generală a Vămilor din China a oferit, luni, cele mai noi statistici cu privire la creșterea economiei chineze în 2024, potrivit cărora, volumul comerțului exterior cu mărfuri a fost de 43,85 trilioane de yuani, în creștere cu 5% comparativ cu 2023. Valoarea exportului a fost de 25,45 trilioane de yuani, depășind în premieră 25 trilioane de yuani. Cifra a fost înregistrată cu o creștere de 7,1%, menținând creștere timp de opt ani consecutivi. Valoarea importului a ajuns de 18,39 trilioane de yuani, o creștere de 2,3% față de 2023. Astfel, China și-a consolidat poziția de cea mai mare țară în comerțul cu mărfuri din lume.
Cercetător la Academia Chineză de Cooperare Comercială și Economică Internațională, Bai Ming, a declarat pentru China Media Group (CMG) că astfel de progrese sunt greu de obținut în contextul întețirii protecționismului comercial și a conflictelor geopolitice. Pe de altă parte, acestea se datorează și redresării treptate a comerțului internațional, păstrării avantajelor economiei chineze într-o bază solidă, tenacitatea pronunțată și poțențialul mare, dar și unei serii de politici chineze privind stabilizarea comerțului exterior și impulsionarea creșterii economice.
Comerțul exterior al Chinei a progresat din punctul de vedere al volumului total, al ritmului de creștere și al calității. Depășirea pragului de 43 de trilioane de yuani se bazează pe faptul că statul chinez a devenit principalul partener comercial al unui număr de peste 150 de țări și regiuni ale lumii. Anul trecut, comerțul exterior al Chinei s-a majorat cu 2,1 trilioane de yuani, echivalentul celui anual al unei țări mediu dezvoltate. Din prismă calitativă, a fost îmbunătățită structura produselor de import și export, sectoarele tradiționale s-au dezvoltat stabil, iar cele noi au jucat un rol de accelerator. Produsele electromecanice au contribuit cu 59,4% la total, iar exporturile de echipamentele de ultimă generație au crescut cu peste 40%.
Bunele performanțe ale economiei chineze presupun atât mai multe produse noi, calitative și ecologice, cât și o piață și mai mare. În 2024, China a importat aproape 3 miliarde de tone de mărfuri principale, produse electromecanice în valoare de mai bine de 7 trilioane de yuani și mărfuri de larg consum în valoare de aproape 1,8 trilioane de yuani.
Reuters scrie că în decembrie 2024, importurile chineze s-au revitalizat și „au manifestat o tendință proactivă”. Conform Organizației Mondiale a Comerțului, în primele trei trimestre ale anului precedent, ritmul de creștere a importurilor chineze a fost cu un procent mai mare față de nivelul mediu globlal, iar estimările arată că China se va menține a doua mare țară importatoare din lume. Analiștii susțin că odată cu lărgirea continuă a consumului intern, importurile chineze urmează să înregistre un spațiu și mai extins de creștere. Ei estimează că în 2030, importurile din țările în curs de dezvoltare vor depăși 8 trilioane USD.
Comerțul exterior oferă o importantă prismă pentru observarea economiei unui stat. Fiind a doua mare entitate economică la nivel mondial, China a avut un mare aport la stabilitatea lanțului industrial și de aprovizionare și la dezvoltarea durabilă și sănătoasă a comerțului internațional. Recent, grație unui pachet de politici chineze pentru stimularea economiei, Banca Mondială și alte instituții financiare internaționale au ridicat prognoza pentru rata de creștere a economiei chineze în 2024 la 5%, mult mai mare decât nivelul mediu mondial. Acesta a demonstrat încă o dată că China rămâne o piață greu de abandonat pentru investitorii străini, fiind cel mai mare motor al economiei mondiale.