Ordonanța ”trenuleț” vine și cu impozite și taxe majorate, pe de o parte, dar și cu reduceri de venit net, dacă se păstrează venitul brut, pentru sute de mii de angajați. De asemenea, se reduce pragul de impozitare pentru microîntreprinderi, astfel că ceea ce se anticipa se întâmplă. Dacă ar fi numai asta, dar este foarte posibil ca pe parcursul anului 2025 să vedem și alte creșteri de impozite și taxe, mai ales după alegerile prezidențiale din primăvară. Iată care sunt măsurile din ordonanță care duc la creșterea poverii fiscale, de această dată pe seama mediului de afaceri:
1. – reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro de la 01.01.2025 și la 100.000 euro de la 01.01.2026;
2. – impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%, deci o creștere de 25%;
3. – se elimină facilitatea de impozitare micro pentru veniturile din consultanță fiscală;
4. – se elimină facilitățile pentru impozitarea activităților din IT, construcții și agricultură și industria alimentară. Astfel veniturile acestor categorii de angajați, care sunt în număr de sute de mii, vor scădea, dacă nu cumva angajatorii vor fi obligați să majoreze venitul brut astfel încât să se păstreze venitul net, mai ales în condițiile în care sectoarele de construcții și agricultură se confruntă cu o lipsă cronică de forță de muncă.
5. – impozitul pe construcții (taxa pe stâlp, cum mai este cunoscută) crește de la 1% la 1,5%, deci o creștere de 50%.
Pe lângă aceste majorări, eliminări de facilități, se mai adaugă și creșterea salariului minim pe economie, ceea ce presupune contribuții sociale majorate pentru angajatori, dar venituri suplimentare pentru bugetul de stat.
Totuși, un punct pozitiv din ordonanță este acela că se clarifică, oarecum, situația în care angajatul beneficiază de o majorare obligatorie prin lege, respectiv nu poate fi ținut la salariul minim mai mult de 2 ani, și nu beneficia de scutire de plată a contribuțiilor sociale la suma de 300 de lei, astfel că se ajungea, uneori, ca angajatul să primească un venit net mai mic decât cel de dinaintea majorării! Ei bine, prin ordonanță se permite ca venitul brut să fie până la 4.300 lei, inclusiv, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizaţia de hrană, după caz, acordate potrivit legii, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună.