Statele Unite ale Americii au anunțat, în 1 februarie, impunerea de taxe vamale suplimentare de 10% pentru mai multe categorii de produse chinezești, pe așa-numitul motiv al fentanilului. În replică, autoritățile de la Beijing au anunţat, în 4 februarie, tarife de 15% la importurile de cărbune şi gaze naturale lichefiate din SUA şi tarife de 10% pe importurile de ţiţei brut, maşini agricole, autoturisme ș.a.m.d., acestea urmând să intre în vigoare în 10 februarie. În aceeaşi zi, Ministerul chinez al Comerţului a anunţat includerea grupului american PVH şi a companiei americane Illumina pe Lista chineză cu entităţi nesigure.
În plus, China a dat în judecată SUA la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Opinia internațională susține că răspunsul Chinei corespunde Dreptului internațional și regulamentelor OMC și favorizează protejarea prestigiului sistemului comercial multilateral.
În calitate de țară suverană, China are dreptul la o dezvoltare justă. Administrația Trump a pus la un loc comerțul internațional și criza sa a fentanilului provocată de incapacitatea gestionării și a aruncat contradicțiile sale interne pe spinarea altor state. Adevărata sa intenție este să suprime brutal dreptul la dezvoltare al Chinei. Prin aceste replici, autoritățile de la Beijing au transmis un semnal explicit că sunt binevenite schimburile pe principiul egalității și al avantajului reciproc, iar coercițiile unilaterale vor fi retaliate în mod sigur.
Taxarea suplimentară a importurilor din China încalcă o serie de atribuții fundamentale față de OMC, precum acordarea clauzelor naţiunii celei mai favorizate și aplicarea listei cu reducerea taxelor vamale. O asemenea practică, tipică protecționismului comercial, distruge normele comerțului multilateral al ONU.
Analiștii au evidențiat exactitatea și eficiența represaliilor chineze. De exemplu, SUA este doar al 5-lea cel mai mare importator de GNL al Chinei, în timp ce administrația Trump vrea să exporte și o cantitate și mai mare din acest tip de energie în scopul redresării economiei americane.
Foto: CFP
Realitatea a demonstrat în repetate rânduri că nu alte state, ci SUA însăși vor purta consecințele războiului tarifar declanșat de acestea. Conform calcului făcut de unele think tank-uri americane, războiul comercial american din 2018 a dus la suportarea de către consumatorii americani a unui cost suplimentar de peste 40 de miliarde USD și la pierderea unui număr de 245.000 de locuri de muncă.
Astfel, hărțuirea și suprimarea comercială n-a ajutat la revenirea în SUA a investițiilor și producției manufacturiere, nici la reducerea deficitului lor comercial. Din contră, a făcut ca SUA să-și piardă piețele străine importante și reputaţia internațională, să se confrunte cu o inflație tot mai mare și costurile ridicate ale lanțului de aprovizionare.
Așadar, multe personalități internaționale au calificat drept o „acțiune stupidă”această nouă rundă de război tarifar. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat în 3 februarie că taxarea suplimentară a importurilor va determina creșterea costurilor comerciale, prejudicierea intereselor producătorilor și consumatorilor, semănarea haosului economic, întețirea inflației, fiind fără niciun rost și beneficii. Conform unui sondaj de opinie făcut de Reuters, majoritatea americanilor sunt împotriva noilor tarife vamale. Analistul politic american Ron Brownstein a subliniat că războiul taxelor reprezintă „un uriaș joc de noroc”pentru economia globală, economia americană și costul vieții.
În general vorbind, Casa Albă trebuie să plece de la bunăstarea populației sale, să conștientizeze corect natura relației economic-comerciale cu China, să-și corecteze cât mai repede greșelile și să impulsioneze dezvoltarea stabilă, sănătoasă și sustenabilă a legăturii chino-americane. Altfel, adevărul va arăta din nou că nimeni nu va ieși victorios din războaiele comerciale și tarifare.