Actul de Autorizare a Apărării Naționale (NDAA) pentru anul bugetar 2025 a fost semnat, recent, de președintele american și implică un buget de apărare de 895 miliarde de dolari, nivel record în istorie. SUA intervin în mod flagrant prin acest act în afacerile interne ale Chinei, încurajând Taiwanul să participe la exercițiile militare din Pacific în 2025, intensificând colaborări multilaterale, mai ales cele cu Europa, pentru a întări securitatea Taiwanului și oferind fonduri Taiwanului în favoarea întăririi forței de apărare a acestuia.
O serie de vânzări de arme americane către Taiwan au două scopuri. În primul rând, apărarea la maximum a intereselor grupurilor și ale formațiunilor politice de profil și răspunderea la presiunea exercitată de complexul industrial-militar de a-și vinde arme. Toate acestea demonstrează încă o dată faptul că Taiwanul este un pretext folosit pentru a satisface cererea complexului industrial-militar din SUA și pentru creșterea anuală a bugetului de apărare. Pe de altă parte, administrația Biden intenționează să producă noi probleme următoarei administrații americane, făsă să ia în considerare riscul cu care se confruntă taiwanezii.
Practicile părții americane încalcă în mod grav principiul unei singre Chine și cele trei comunicate comune chino-americane, mai ales comunicatul din 17 august 1982 care prevede că guvernul federal american susține că nu urmărește o politică pe termen lung de a vinde arme către Taiwan, nu va vinde către Taiwan armele ce depășesc în privința performanței și a numărului nivelul din primii ani de după înființarea relației diplomatice cu China, va reduce treptat vânzarea de arme pentru Taiwan și va avea după o perioadă de timp o soluție finală a problemei. Dar ceea ce fac SUA, demonstrează că promisiunile lor nu sunt de încredere.
Mai mult, practicile americane încalcă promisiunile politice făcute în fața Chinei. Abia luna trecută, în cadrul convorbirilor avute de cei doi președinți la Lima, au fost trecute în revistă experiența în șapte puncte a relației bilaterale și au fost trasate patru linii roșii, printre care problema Taiwan se află pe primul loc. Biden a reiterat poziția țării sale, aceea că nu urmărește un nou Război Rece, nici independența Taiwanului. Ecoul acestor promisiuni a mai rămas, și SUA deja aplică standardul cu dublă măsură.
Mai sunt peste 20 de zile până la instalarea următoarei administrații americane. Fiecare personalitate cu viziune trebuie să constate că armele americane nu vor schimba raportul forțelor de pe cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan, nici nu vor reuși să împiedice tendința istorică de a se unifica într-o singură Chină.