China a publicat, joi, rezultatele celui de-al 5-lea recensământ economic național, care arată că economia țării a progresat, menținând în același timp stabilitatea în ultimii cinci ani.
Rezultatele recensământului reflectă faptul că China a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de entități și persoane angajate în industriile secundare și terțiare, a declarat șeful Biroului Național de Statistică, Kang Yi, la o conferință de presă despre recensământ.
China avea 33,27 milioane de persoane juridice angajate în industrii secundare și terțiare la sfârșitul anului 2023, în creștere cu 52,7% față de sfârșitul anului 2018. Industriile secundare și terțiare aveau angajate peste 428,98 milioane de persoane la sfârșitul anului 2023, în creștere cu 11,9% față de sfârșitul anului 2018. Numărul entităţilor care desfășoară activități independente a fost de aproape 88 de milioane, cu 179,56 milioane de persoane angajate, potrivit rezultatelor.
În mod special, al cincilea recensământ economic național include pentru prima dată economia digitală. Capacitatea de inovare tehnologică și productivitatea muncii a continuat să se îmbunătățească, a spus Kang, adăugând că structura industrială a fost optimizată, iar economia digitală a cunoscut o creștere robustă. China avea 2,92 milioane de întreprinderi angajate în industriile de bază ale economiei digitale, cu 36,16 milioane de persoane angajate la sfârșitul anului 2023. Veniturile anuale totale de afaceri ale industriilor de bază ale economiei digitale au ajuns la 48,45 trilioane de yuani (aproximativ 6,74 trilioane de dolari).
Recensământul economic, unul dintre sondajele naționale cheie ale Chinei, oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a industriilor secundare și terțiare ale țării, dar și perspective valoroase asupra dezvoltării sale sociale și economice. China a efectuat patru recensăminte economice naționale în 2004, 2008, 2013 și 2018, și a început oficial al cincilea recensământ economic național în 2023.
Pentru a asigura autenticitatea și fiabilitatea datelor recensământului, Kang a spus că a fost formulat un plan științific pentru recensământul economic, iar controlul calității datelor a fost consolidat pe tot parcursul procesului. Verificarea post-enumerare, eșantionarea a 21.000 de unități, 1.099 de zone de enumerare și 249 de regiuni la nivel de județ din 31 de regiuni la nivel de provincie, arată că rata de eroare combinată a fost de 0,47%, îndeplinind standardul de calitate a datelor.
Pe baza datelor colectate de al 5-lea recensământ economic național și de la departamentele relevante, produsul intern brut (PIB) al Chinei în 2023 a fost revizuit, joi, la 129,4 trilioane de yuani (aproximativ 18 trilioane de dolari). Suma reprezintă o creștere de 3,4 trilioane de yuani față de calculul preliminar, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. PIB-ul anual al Chinei trece prin două seturi de contabilitate: calculul preliminar și verificarea finală. Verificarea finală se efectuează pe baza datelor statistice anuale, a conturilor fiscale finale și a înregistrărilor administrative departamentale.