– Strategii legale pentru a preveni conflictele și pentru a proteja afacerea de procese costisitoare –
Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, subliniază importanța implementării unor strategii legale eficiente pentru prevenirea disputelor comerciale și protejarea intereselor firmei în fața riscurilor financiare.
Având în vedere evoluția cadrului legislativ și a mediului de afaceri aflat în continuă schimbare, multe firme din România ajung să intre în conflicte juridice ce pot afecta activitatea și stabilitatea acestora. De cele mai multe ori, procesele în care sunt implicate firmele din România vizează aspecte legate de recuperare creanțe în urma unor conflicte comerciale, aspecte fiscale, de muncă sau probleme legate de procedura insolvenței/faliment firmă. Este necesară implementarea unor strategii legale care să prevină apariția unor astfel de dispute, însă există numeroase situații în care firmele ajung în conflicte ce pot afecta desfășurarea normală a activității economice și care pot duce la pierderi financiare semnificative. Un avocat litigii vă poate fi de folos atunci când vine vorba de soluționarea conflictelor și identificarea unei strategii personalizate. De cele mai multe ori, un avocat recuperare creanțe persoane juridice vă poate oferi asistență în recuperare facturi neîncasate, pregătire cerere anulare act administrativ, atragerea răspunderii solidare a administratorului (răspundere administrator SRL), redactare contracte comerciale (inclusiv contracte comerciale internaționale), redactare contestație decizie concediere, anularea deciziei de concediere, deschidere insolvență firme sau falimentul unei firme, pregătire acte necesare insolvență firme, precum și oferirea de sfaturi juridice prin consultanță dreptul muncii, drept comercial, drept fiscal și insolvență firmă cu datorii. Prezentul articol abordează cele mai întâlnite tipuri de litigii între firme și serviciile pe care le poate acorda un avocat recuperare creanțe în acest sens.
Într-un mediu de afaceri dinamic și aflat într-o continuă dezvoltare, conflictele comerciale se pot naște foarte ușor și reprezintă un risc constant pentru companii. Acestea pot apărea din cauza neexecutării sau executării defectuoase a obligațiilor stabilite în contracte comerciale, inclusiv în contracte comerciale internaționale. Înainte de a soluționa o dispută în fața instanței de judecată, este recomandată abordarea unei alternative de soluționare amiabilă a disputei pentru recuperare creanțe persoane juridice. În general se urmărește recuperare facturi neîncasate sau restituirea bunurilor livrate. Dacă disputa nu poate fi înlăturată prin metode amiabile, un avocat drept comercial sau un avocat litigii comerciale vă poate asista și reprezenta în fața instanței de judecată, crescând semnificativ șansele de succes pentru recuperare creanțe persoane juridice. Un avocat recuperare creanțe vă poate asista chiar și în etapa de prevenire a apariției disputelor prin redactarea de contracte comerciale (și contracte comerciale internaționale). Un contract bine structurat de un avocat drept comercial clarifică drepturile și obligațiile părților, precum și sancțiunile ce intervin în cazul în care acestea nu sunt respectate.
În general, litigiile fiscale pot împiedica firmele din România să își desfășoare activitatea economică. Aceste tipuri de conflicte apar atunci când autoritățile fiscale constată niște abateri de la legislația fiscală, iar în aceste situații, asistența oferită de un avocat ANAF poate fi crucială în ceea ce privește protejarea afacerii și minimizarea riscurilor legale. Există numeroase implicații fiscale pe care o companie le poate întâlni pe parcursul desfășurării activității economice, precum controale fiscale, conflicte privind plata taxelor și impozitelor, contestarea deciziilor fiscale, răspunderea administratorului pentru datoriile societății, etc. Un avocat drept fiscal vă poate asista în conflictele cu autoritățile fiscale, inclusiv în etapa de prevenire. Un avocat fiscal sau un avocat ANAF este în măsură să interpreteze legislația fiscală și să vă ofere o perspectivă clară referitoare la obligațiile pe care le are o companie în România. În ipoteza în care se ajunge la o dispută cu autoritatea fiscală, un avocat drept fiscal vă poate ajuta cu servicii precum atragerea răspunderii solidare a administratorului (răspundere administrator SRL), cerere anulare act administrativ și orice alte mijloace legale pentru protejarea intereselor societății, în funcție de natura speței.
Raporturile de muncă dintre angajați și angajator reprezintă un aspect important pentru bunul mers al activității. De cele mai multe ori, conflictele de muncă se nasc din neplata salariilor, motive de discriminări la locul de muncă, concedieri abuzive sau nerespectarea oricăror clauze contractuale prevăzute în contractul de muncă. Un avocat dreptul muncii sau un avocat conflicte de muncăvă poate oferi asistență de specialitate în cazul în care au fost încălcate prevederile din contractul de muncă, precum și în situația unor concedieri abuzive. Printre soluțiile posibile pentru rezolvarea unor astfel de conflicte se numără contestație decizie concediere (în termen de contestare decizie concediere), anularea deciziei de concediere, consultanță dreptul muncii, acțiune în instanța pentru neplata salariilor și orice alte servicii de dreptul muncii care se pot ivi în practică.
Procedura insolvenței reprezintă un mijloc util de recuperare creanțe pentru creditori, însă poate reprezenta o adevărată provocare în caz de firmă în insolvență. În general, se recomandă adoptarea unor practici de prevenire a insolvenței sau faliment firmă, însă se poate întâmpla ca o firmă în insolvență să nu găsească alternative de redresare financiară. În acel moment, după deschiderea procedurii de insolvență, creditorii pot solicita înscrierea la masa credală prin depunerea declarației de creanță. În procedura insolvenței, după publicarea tabelului preliminar al creanțelor, creditorii pot face o contestație împotriva acestuia, în situația în care creanța acestora nu este înscrisă sau nu este înscrisă în totalitate. Înscrierea la masa credală este un instrument eficient de recuperare creanțe pentru creditori, iar asistența oferită de un avocat specializat în insolvență este necesară în vederea maximizării șanselor de înscriere a creanței la masa credală. Litigiile de insolvență necesită o abordare atentă din partea unui avocat insolvență firmă cu datorii, iar în ceea ce privește recuperare creanță în procedura faliment firmă, aceasta reprezintă o provocare și mai complexă. Un avocat firme va depune eforturi pentru a maximiza procedura de recuperare creanțe în cazul în care intervine falimentul unei firme, asigurându-se că drepturile și interesele sunt respectate.
“Prevenția juridică este instrumentul de bază al unei afaceri caracterizate de stabilitate. Însă, în practică, am observat că cele mai frecvente dispute sunt cele legate de executarea defectuoasă a contractelor comerciale, de dreptul muncii, din cauza concedierilor abuzive sau nerespectarea clauzelor contractului de muncă, de drept fiscal, pentru neîndeplinirea obligațiilor fiscale sau de insolvență.”, a spus Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
Un avocat firme din cadrul echipei noastre vă poate asista cu servicii precum recuperare facturi neîncasate, pregătire cerere anulare act administrativ, atragerea răspunderii solidare a administratorului (răspundere administrator SRL), redactare contracte comerciale (inclusiv contracte comerciale internaționale), redactare contestație decizie concediere, anularea deciziei de concediere, deschidere insolvență firme sau falimentul unei firme, pregătire acte necesare insolvență firme, precum și oferirea de sfaturi juridice prin consultanță dreptul muncii, drept comercial, drept fiscal și insolvență firmă cu datorii. Suntem recunoscuți internațional pentru echipa noastră formată din avocat litigii comerciale, avocat fiscal, avocat conflicte de muncă sau avocat insolvență, având o experiență vastă în domeniile menționate.
Având în vedere cele menționate anterior, disputele între firme sunt des întâlnite în mediul de afaceri, cele mai întâlnite fiind pe drept comercial, drept fiscal, dreptul muncii și insolvență. O strategie bine pusă la punct este esențială pentru a evita eventualele pierderi financiare, reducând semnificativ riscurile.