Aproape trei sferturi dintre români se consideră expuși la știri false

Aproape trei sferturi dintre români se consideră expuși la știri false
📅 2024-07-19

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024, peste 70% dintre români cred că sunt expuşi, cu o frecvență mai mică sau mai mare, la ştiri false sau informații care denaturează realitatea.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Credința în diverse teorii ale conspirației este destul de răspândită în rândul populației afectând atât credibilitatea instituțiilor politice, cât și abilitatea lor de a-și construi legitimitatea. Discursul public cu tente conspiraționiste este alimentat masiv în spațiul public și amplificat de rețelele sociale. Doar unul din cinci români (19%) declară că au întânit rareori sau niciodată știri și informații despre care cred că denaturează realitatea ori sunt false și peste 70% spun că au întânit astfel de informații fie de mai multe ori pe lună (18%), fie cel puțin o dată pe săptămână (18%), fie în fiecare zi sau aproape în fiecare zi (26%), fie de mai multe ori pe zi (11%)”.

Expunerea la știri false


Întrebați cât de des li se întâmplă, în general, să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false, 19% dintre respondenți spun că li se întâmplă rareori sau niciodată, 17.9% de mai multe ori pe lună, 17.7% cel puțin o dată pe săptămână, 26.1% în fiecare zi sau aproape în fiecare zi, iar 11% de mai multe ori pe zi. 7.7%  dintre cei chestionați spun că nu pot aprecia, iar 0.6% nu răspund.
Declară că li se întâmplă rareori sau niciodată să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanții PSD și ai PNL, persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, gulerele albastre, locuitorii din urbanul mic sau din rural.
Persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din București și angajații la privat sunt categoriile care declară cel mai des că li se întâmplă de mai multe ori pe lună să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales:
Spun că li se întâmplă cel puțin o dată pe săptămână să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanții USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din urbanul mare, angajații la stat.
Votanții AUR, persoanele peste 60 de ani, locuitorii din urbanul mic și din regiunea Vest sunt categoriile care declară cel mai des că li se întâmplă în fiecare zi sau aproape în fiecare zi să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false.

Disponibilitatea de a crede în conspirații

Acord afirmație: ”În lume se întâmplă multe lucruri foarte importante, despre care oamenii obișnuiți nu sunt niciodată informați”
Pe o scală de la 1 la 7, unde 1 reprezintă „Dezacord total”, iar 7 „Acord total”, 14.2% dintre respondenți indică 1 („Dezacord total”) pentru a-și exprima părerea față de afirmația ”În lume se întâmplă multe lucruri foarte importante, despre care oamenii obișnuiți nu sunt niciodată informați”. 2.4% aleg 2, 5.8% – 3, 7.9% – 4, 12.8% – 5, iar 8.4% – 6. 48.6% dintre cei intervievați indică 7 „Acord total”.
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR, persoanele între 30 și 59 de ani, persoanele cu educație medie, gulerele albastre sau gri, angajații la privat.

Acord afirmație: ”De obicei, politicienii nu ne spun adevăratele motive din spatele deciziilor lor
Întrebați în ce măsură sunteți de acord cu afirmația ”De obicei, politicienii nu ne spun adevăratele motive din spatele deciziilor lor”, 16.9% dintre respondenți aleg 1 (”Dezacord total”), 4.3% aleg 2, 5.8% -3, 5.7% – 4, 11.2% -5, 8% – 6, iar 48.1% – 7 (”Acord total”).
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR, persoanele între 30 și 59 de ani, persoanele cu educație medie sau superioară, gulerele gri sau albe, angajații la privat.

Acord afirmație: ”Evenimentele care aparent nu au o legătură unul cu celălalt sunt adesea rezultatul unor activități secrete”
Cât privește afirmația ”Evenimentele care aparent nu au o legătură unul cu celălalt sunt adesea rezultatul unor activități secrete”, 19.2% dintre respondenți aleg 1 (”Dezacord total”), 5.3% -2, 7.3% – 3, 13.5% – 4, 16.5% – 5, 6.6% – 6, iar 31.6% -7 (”Acord total”).
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR, persoanele între 30 și 59 de ani, persoanele cu educație medie, gulerele albastre sau gri, locuitorii din rural.

Acord afirmație: ”Există organizații secrete care influențează foarte mult deciziile politice”
Întrebați în ce măsură sunteți de acord cu afirmația ”Există organizații secrete care influențează foarte mult deciziile politice”, 17.7% dintre respondenți aleg 1 (”Dezacord total”), 4% aleg 2, 5% -3, 9.9% – 4, 10.8% -5, 7.1% – 6, iar 45.5% – 7 (”Acord total”).
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR și ai PSD, persoanele între 30 și 59 de ani, persoanele cu educație medie, gulerele gri, cei cu un venit mai redus.

Acord afirmație: ”Rezultatele alegerilor din țările democratice sunt controlate și nu reflectă votul populației”
20.1% dintre respondenți aleg 1 (”Dezacord total”) pentru a-și exprima părerea  față de afirmația ”Rezultatele alegerilor din țările democratice sunt controlate și nu reflectă votul populației”. 5.7% aleg 2, 7.5% -3, 9.9% – 4, 19.1% -5, 7.2% – 6, iar 30.4% – 7 (”Acord total”).
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR și ai PSD, persoanele între 30 și 44 de ani, persoanele cu educație primară sau medie, gulerele albastre, cei cu un venit mai redus.

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri curierul national

Imagini cu momentul care a provocat revoltele violente din Leeds. Copiii sunt luați cu forța de poliție

George Lupu (www.b1tv.ro) Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu momentul care a cauzat revoltele din localitatea britanică Leeds. Momentul intervenției poliției, când copiii au fost luați pe sus de către agenți, a fost filmat. În imagni se vede modul brutal în care agenții de poliție îi...

Blocajul serviciilor informatice nu a afectat băncile din România

Magda Dragu (gds.ro) Blocajul serviciilor informatice nu a afectat băncile din România, conform unor surse din Banca Națională a României (BNR), lucru confirmat și de persoane din zona băncilor comerciale. „Nu s-a primit nimic în acest sens. Băncile au backup, fiind obligate prin regulament europ...

Reprezentant al drepturilor pasagerilor, despre zborurile afectate de pana din sectorul IT: „E de așteptat ca aceste cheltuieli să fie suportate de compania aeriană” 

George Lupu (www.b1tv.ro) Pana informatică la sistemul Microsoft a afectat, vineri, și aeroportul Otopeni, în condițiile în care la fiecare oră sunt anunțate zboruri anulate. La nivel mondial peste 1000 de zboruri sunt afectate de pana globală din sectorul IT. Reprezentant al drepturilor pas...

6 români din 10 se așteaptă ca nivelul lor de bunăstare să crească anul acesta

6 din 10 români se așteaptă ca nivelul lor de bunăstare să crească anul acesta, arată cea mai recentă ediție a Barometrului UNSAR – IRES. În același timp, 2 din 10 dintre participanții la cercetarea sociologică declară că se așteaptă ca bunăstarea lor individuală să rămână la fel. Potrivit respon...

Dracula Film Festival anunță lansarea competițiilor de filme pentru ediția din 2024 și prezintă posterul oficial al festivalului, realizat de un cunoscut artist spaniol

Dracula Film Festival anunță lansarea competițiilor de filme de scurt și lungmetraj pe teme horror, SF, thriller, supranaturale, comedii negre, animații, filme experimentale sau culte, pentru a XII-a ediție a festivalului, care va avea loc la Brașov, în perioada 30 octombrie -3 noiembrie 2024 Dra...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..