Aproape trei sferturi dintre români se consideră expuși la știri false

Aproape trei sferturi dintre români se consideră expuși la știri false
📅 2024-10-24

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024, peste 70% dintre români cred că sunt expuşi, cu o frecvență mai mică sau mai mare, la ştiri false sau informații care denaturează realitatea.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Credința în diverse teorii ale conspirației este destul de răspândită în rândul populației afectând atât credibilitatea instituțiilor politice, cât și abilitatea lor de a-și construi legitimitatea. Discursul public cu tente conspiraționiste este alimentat masiv în spațiul public și amplificat de rețelele sociale. Doar unul din cinci români (19%) declară că au întânit rareori sau niciodată știri și informații despre care cred că denaturează realitatea ori sunt false și peste 70% spun că au întânit astfel de informații fie de mai multe ori pe lună (18%), fie cel puțin o dată pe săptămână (18%), fie în fiecare zi sau aproape în fiecare zi (26%), fie de mai multe ori pe zi (11%)”.

Expunerea la știri false


Întrebați cât de des li se întâmplă, în general, să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false, 19% dintre respondenți spun că li se întâmplă rareori sau niciodată, 17.9% de mai multe ori pe lună, 17.7% cel puțin o dată pe săptămână, 26.1% în fiecare zi sau aproape în fiecare zi, iar 11% de mai multe ori pe zi. 7.7%  dintre cei chestionați spun că nu pot aprecia, iar 0.6% nu răspund.
Declară că li se întâmplă rareori sau niciodată să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanții PSD și ai PNL, persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, gulerele albastre, locuitorii din urbanul mic sau din rural.
Persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din București și angajații la privat sunt categoriile care declară cel mai des că li se întâmplă de mai multe ori pe lună să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales:
Spun că li se întâmplă cel puțin o dată pe săptămână să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false mai ales: votanții USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din urbanul mare, angajații la stat.
Votanții AUR, persoanele peste 60 de ani, locuitorii din urbanul mic și din regiunea Vest sunt categoriile care declară cel mai des că li se întâmplă în fiecare zi sau aproape în fiecare zi să întâlnească știri sau informații despre care cred că denaturează realitatea sau care sunt chiar false.

Disponibilitatea de a crede în conspirații

Acord afirmație: ”În lume se întâmplă multe lucruri foarte importante, despre care oamenii obișnuiți nu sunt niciodată informați”
Pe o scală de la 1 la 7, unde 1 reprezintă „Dezacord total”, iar 7 „Acord total”, 14.2% dintre respondenți indică 1 („Dezacord total”) pentru a-și exprima părerea față de afirmația ”În lume se întâmplă multe lucruri foarte importante, despre care oamenii obișnuiți nu sunt niciodată informați”. 2.4% aleg 2, 5.8% – 3, 7.9% – 4, 12.8% – 5, iar 8.4% – 6. 48.6% dintre cei intervievați indică 7 „Acord total”.
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR, persoanele între 30 și 59 de ani, persoanele cu educație medie, gulerele albastre sau gri, angajații la privat.

Acord afirmație: ”De obicei, politicienii nu ne spun adevăratele motive din spatele deciziilor lor
Întrebați în ce măsură sunteți de acord cu afirmația ”De obicei, politicienii nu ne spun adevăratele motive din spatele deciziilor lor”, 16.9% dintre respondenți aleg 1 (”Dezacord total”), 4.3% aleg 2, 5.8% -3, 5.7% – 4, 11.2% -5, 8% – 6, iar 48.1% – 7 (”Acord total”).
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR, persoanele între 30 și 59 de ani, persoanele cu educație medie sau superioară, gulerele gri sau albe, angajații la privat.

Acord afirmație: ”Evenimentele care aparent nu au o legătură unul cu celălalt sunt adesea rezultatul unor activități secrete”
Cât privește afirmația ”Evenimentele care aparent nu au o legătură unul cu celălalt sunt adesea rezultatul unor activități secrete”, 19.2% dintre respondenți aleg 1 (”Dezacord total”), 5.3% -2, 7.3% – 3, 13.5% – 4, 16.5% – 5, 6.6% – 6, iar 31.6% -7 (”Acord total”).
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR, persoanele între 30 și 59 de ani, persoanele cu educație medie, gulerele albastre sau gri, locuitorii din rural.

Acord afirmație: ”Există organizații secrete care influențează foarte mult deciziile politice”
Întrebați în ce măsură sunteți de acord cu afirmația ”Există organizații secrete care influențează foarte mult deciziile politice”, 17.7% dintre respondenți aleg 1 (”Dezacord total”), 4% aleg 2, 5% -3, 9.9% – 4, 10.8% -5, 7.1% – 6, iar 45.5% – 7 (”Acord total”).
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR și ai PSD, persoanele între 30 și 59 de ani, persoanele cu educație medie, gulerele gri, cei cu un venit mai redus.

Acord afirmație: ”Rezultatele alegerilor din țările democratice sunt controlate și nu reflectă votul populației”
20.1% dintre respondenți aleg 1 (”Dezacord total”) pentru a-și exprima părerea  față de afirmația ”Rezultatele alegerilor din țările democratice sunt controlate și nu reflectă votul populației”. 5.7% aleg 2, 7.5% -3, 9.9% – 4, 19.1% -5, 7.2% – 6, iar 30.4% – 7 (”Acord total”).
Sunt de acord total cu afirmația dată în special: votanții AUR și ai PSD, persoanele între 30 și 44 de ani, persoanele cu educație primară sau medie, gulerele albastre, cei cu un venit mai redus.

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri curierul national

Inovatorii români din domeniul sănătății pot primi sprijin în valoare de până la 160.000 de euro prin noul program ”Spice” al EIT Health InnoStars

Start-up-urile din domeniul sănătății, IMM-urile, spitalele, universitățile și institutele de cercetare din România, alături de cele din alte 18 țări din regiune, au acum ocazia să își accelereze inovațiile către piață prin noul program SPICE, care oferă până la 160.000 € pentru fiecare echipă, s...

Caricatura zilei

Articolul Caricatura zilei a fost publicat prima dată în Curierul National.

Bugetul UE pentru 2025 se va axa pe cercetare, sănătate, educație și climă

Comunicat de la Biroul de presă al Parlamentului European • Deputații propun un buget de aproape 201 de miliarde de euro, înainte de negocierile cu statele membre• Primul buget anual după revizuirea cadrului financiar multianual al UE• Primul buget anual care conține costuri mai mari decât cele p...

Schimburi umane China-Rusia, la aniversarea a 75 de ani de relații diplomatice

Cea de-a 16-a întâlnire a liderilor țărilor BRICS are loc la Kazan, la care este prezent președintele Chinei, Xi Jinping. Cu această ocazie, China Media Group (CMG) și The All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company (VGTRK) au organizat la Kazan un eveniment dedicat schimburilor um...

Întâlnire Xi Jinping-Thongloun Sisoulith

Indiferent de cum se va schimba situația internațională, China va fi un prieten și partener veșnic și de nădejde al Laosului, care dorește să consolideze încrederea reciprocă strategică și să edifice împreună comunitatea cu destin comun China-Laos, a menționat marți în orașul Kazan din Rusia, pre...

Întâlnire Xi Jinping-Vladimir Putin

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut marți, la Kazan, o întâlnire cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. În cadrul dialogului, Xi a transmis că se bucură foarte mult să participe la cea de-a 16-a întâlnire a liderilor țărilor BRICS. Acum aproape 400 de ani, „Drumul ceaiului de zece m...

Emisiunea „Citate clasice – Xi Jinping”, în Rusia

Versiunea în limba rusă a emisiunii „Citate clasice – Xi Jinping”, produsă de China Media Group (CMG), este difuzată, începând de marți, pe principalele canale media din Rusia. Directorul CMG, Shen Haixiong, președintele Companiei de Televiziune și Radiodifuziune din Rusia (RTR)...

Xi Jinping a avut un discurs în cadrul summitului BRICS

Președintele Chinei, Xi Jinping, a fost prezent miercuri la reuniunea liderilor în format extins din cadrul summitului BRICS de la Kazan. El a subliniat că în prezent când lumea este într-o perioadă volatilă, toate țările se confruntă cu o alternativă: o lume plină de agitație sau reîntoarcere la...

Expoziție Daniel Crăciun la galeria FormArt- 2024: ”La 54 ani” – Vegetal spiritual II

Vegetal- Spiritual 2.0 – expoziție de artă plastică Daniel Crăciun – 𝑒𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑒 𝑐𝑢 𝑣𝑎̂𝑛𝑧𝑎𝑟𝑒 ( 22 -31 𝑜𝑐𝑡𝑜𝑚𝑏𝑟𝑖𝑒 2024). „Arta nu reproduce ceea ce este vizibil, ci face vizibil ceea ce nu este întotdeauna perceput.” Paul Klee Vă invităm  la deschiderea expoziției de artă plastică Dan...

96% din băncile centrale consideră că aurul este cea mai sigură investiție

Achizițiile cumulate ale băncilor centrale din anul 2022 până în prezent sunt de aproape 2.600 de tone de aur Conform unui studiu realizat de Invesco în anul 2023, 96% din băncile centrale consideră că aurul este cea mai sigură investiție1. În această ordine de idei, anii 2022, 2023 și prima jumă...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.