ANPC vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități

ANPC vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități
📅 2024-07-13

Conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), respectiv Sebastian Hotca – președinte interimar, Mihai Culeafă – vicepreședinte și Paul Anghel – director general, a avut o întâlnire cu reprezentanții structurilor asociative ale persoanelor cu dizabilități, din România, conduși de Daniela Tontsch – președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), pentru a discuta modul comun de acțiune în urma apariției în Monitotul Oficial a Ordinului nr. 579 din 4 iunie 2024 alVicepreședintelui ANPC, cu atribuții de președinte, privind informarea consumatorilor care se încadrează în categoria persoanelor cu dizabilități, de către operatorii economici, în legătură cu accesul acestora la serviciile de transport public de persoane, în clădirile deținute de către aceștia.

În cadrul întâlnirii, părțile au convenit pentru diversificarea și detalierea, în timp, a prevederilor Ordinului, acestea fiind un prim pas extrem de important în reglementarea modului în care societatea poate veni, concret, în sprijinul persoanelor cu dizabilități, în mijlocele de transport public și în spațiile deținute sau administrate de aceștia. De asemenea, au fost stabilite detaliile unei importante campanii de informare referitoare la drepturile consumatorilor cu dizabilități și la modalitățile prin care aceștia pot contacta, în cel mai simplu mod, ANPC, în cazul semnalării unor nereguli.

” Cred că Ordinul va duce la îmbunătățirea serviciilor de transport public, făcându-le mai accesibile și mai prietenoase pentru persoanele cu dizabilități, ceea ce duce la o creștere generală a calității serviciilor publice.

Există o percepție greșită conform căreia ANPC trebuie sesizat doar în cazul produselor alimentare expirate sau a produselor de uz casnic defecte.

În cadrul întâlnirii am stabilit împreună activități care se vor desfășura în colaborare cu CNDR, inclusiv o campanie amplă de informare, utilă tuturor consumatorilor” – Daniela Tontsch – președinte CNDR.

” Este de notorietate faptul că persoanele cu dizabilități, deseori, întâmpină dificultăți în ceea ce privește accesul și asistența în mijloacele de transport în comun, de aceea Ordinul vine în întâmpinarea acestei categorii de consumatori, pentru a susține și a respecta drepturile lor, ca în cazul oricărei alte persoane fizice”  – Sebastian Hotca, președinte ANPC.

Principalele prevederi ale Ordinului 579 din 4 iunie 2024se referă la obligațiile operatorilor economici care desfășoară activități de transport public de persoane, inclusiv aerian precum și cei care desfășoară activități în imobile sau spații în care nu pot fi instalate sau nu au fost încă prevăzute rampe sau alte variante de acces al persoanelor cu dizabilități, au obligaţia de a oferi o informare clară și corectă consumatorilor care intră în aceasta categorie, cu privire la modalitatea de acces a acestora în mijloacele de transport public de persoane, în imobile sau spațiile aferente.

Afișarea acestor informații este impusă, prin prezentul Ordin, și celor care activează în transportul public rutier, feroviar și naval.

De asemenea, operatorii de transport public de persoane, inclusiv aeroporturile, au obligația de a amplasa, pe fiecare peron/refugiu/stație în dreptul cărora se vor opri mijloacele de transport în comun, marcaje speciale și panouri informative, precum și instrucțiuni vizibile (pictograme simple, concise, intuitive și inteligibile) privind urcarea și coborârea persoanelor cu dizabilități din mijloacele de transport, inclusiv referitoare la obligația conducătorului/controlorilor de trafic feroviar/naval de a informa persoanele cu dizabilități cu privire la stația unde urmează să efectueze coborârea și la modalitatea concretă prin care acestea vor fi sprijinite. Afișarea trebuie să se realizeze prin mijloace care să poată veni în sprijinul oricărei persoane cu dizbilități, indiferent de handicapul de care suferă.

Este specificată, totodată, obligativitatea acordării asistenței, la solicitarea persoanelor cu dizabilități locomotorii, de către conducătorii autovehicului/controlorii de trafic feroviar/naval pentru urcarea/coborârea din mijlocul de transport public.

Ordinul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

- Publicitate -
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri curierul national

Surse: Un împrumut de 2 miliarde de dolari ar urma să fie acordat României din partea SUA pentru înzestrarea armatei

George Lupu (www.b1tv.ro) România a solicitat un împrumut istoric din partea SUA, în valoare de 2 miliarde de dolari pentru înzestrarea armatei, au declarat surse politice pentru Știrile ProTV. Congresul american ar urma să aprobe acest credit. Împrumutul ar avea loc în contextul în care Rom...

Ministrul Muncii: Mii de dosare de pensii au fost falsificate

Beatris Ioniță (www.b1tv.ro) Ministrul Muncii a declarat că au fost descoperite mii de dosare de pensii falsificate. În urma unor verificări rapide efectuate în mai multe județe, s-a constatat că majoritatea dosarelor prezentau nereguli semnificative. Conform cifrelor prezentate de Simona Bucura ...

Institutul Naţional de Statistică a aniversat împlinirea a 165 de ani de la înfiinţare

Institutul Naţional de Statistică a aniversat, vineri 12 iulie 2024, împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea sa. Data de 12 iulie 1859 marchează momentul în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Ordonanţa Domnească privind înfiinţarea Oficiului Central de Statistică Administrativă, actul de...

Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente cuponului 14 pentru obligațiunile emise de UNICREDIT BANK SA

Depozitarul Central informează investitorii că, începând cu data de 15/07/2024, distribuie sumele de bani aferente CUPON 14 pentru obligațiunile emise de UNICREDIT BANK SA (simbol UCB24). Emitentul va plăti obligatarilor sumele de bani aferente CUPON 14, utilizând serviciul naţional lansat de căt...

Bugetul MADR a fost suplimentat cu suma de 182.000.000 lei pentru plata sprijinului acordat pentru ciclul I de producție la tomate

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023. Astfel, prin prezentul memorandum s-...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..