ANCOM avertizează asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță

ANCOM avertizează asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță
📅 2024-09-08

În contextul călătoriilor de vară și al altor activități în zonele de graniță ale României, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de unități administrativ-teritoriale din județele de graniță. Intrarea în roaming involuntar poate genera costuri suplimentare semnificative pentru apeluri, mesaje și date mobile, chiar și în cazul în care utilizatorii nu au trecut efectiv granița.

În conformitate cu Legeanr. 255/2023, ANCOM a identificat unitățile administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar și a publicat lista acestora aici. Autoritatea va informa primăriile, consiliile județene și Ministerul Transporturilor şi Infrastructuriidespre UAT-urile incluse în lista cu risc de roaming involuntar pentru a lua măsurile administrative corespunzătoare impuse de legislația în vigoare.

Ce este roamingul involuntar?

Roamingul involuntar apare atunci când telefonul mobil se conectează automat la rețelele de telefonie mobilă din țările vecine în timp ce utilizatorii se află în zonele de graniță ale României. Această situație poate apărea atunci când semnalul rețelei de telecomunicații dintr-o țară vecină este semnificativ mai puternic decât cel al rețelei utilizatorului, în zonele cu acoperire slabă a rețelei utilizatorului final (semnal slab sau la limita de sensibilitate) sau în cazurile de indisponibilitate temporară a semnalului din rețeaua utilizatorului final (de exemplu, din cauza unor incidente sau lucrări programate).

Principalul risc asociat cu roamingul involuntar constă în faptul că acesta generează costuri suplimentare, utilizatorii putând fi taxați cu tarife de roaming internațional pentru apeluri, mesaje și date mobile, chiar dacă nu au trecut efectiv granița.

Zonele cu risc

Atenție! În special la granița cu Republica Moldova, Serbia și Ucraina costurile suplimentare pot fi substanțiale, deoarece în aceste țări, care nu sunt membre UE, nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii.

ANCOM a identificat 356 de unități administrativ-teritoriale cu risc de roaming involuntar, situate în județele de graniță: Mehedinți – 33 UAT-uri, Timiș – 31 UAT-uri, Botoșani – 29 UAT-uri, Satu Mare – 28 UAT-uri, Bihor – 26 UAT-uri, Iași – 22 UAT-uri, Dolj – 21 UAT-uri, Caraș-Severin – 19 UAT-uri, Suceava – 19 UAT-uri, Giurgiu – 15 UAT-uri, Arad – 15 UAT-uri, Constanța – 13 UAT-uri, Călărași – 13 UAT-uri, Vaslui – 13 UAT-uri, Tulcea – 13 UAT-uri, Galați – 11 UAT-uri, Maramureș – 11 UAT-uri, Teleorman – 14 UAT-uri și Olt – 10 UAT-uri.

Harta Aisemnal.ro

Pentru a evalua riscul de roaming involuntar și pentru a verifica nivelul de semnal din România, ANCOM recomandă utilizarea hărții interactive disponibile pe Aisemnal.ro. Această platformă reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru tehnologiile 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piața din România. Harta urmează să fie actualizată în ultimul trimestru al acestui an și permite utilizatorilor să identifice cu precizie locațiile cu semnal puternic și să ia măsuri preventive pentru a evita conectarea automată la rețele străine, care poate genera costuri suplimentare.

Recomandări pentru utilizatori

Pentru a evita costurile suplimentare asociate cu roamingul involuntar, ANCOM recomandă utilizatorilor:

Ce trebuie să facă utilizatorii dacă sunt afectați de costuri suplimentare?

Dacă utilizatorii observă că au fost taxați pentru roaming involuntar, trebuie să contacteze imediat serviciul de relații cu clienții al operatorului de telefonie mobilă pentru clarificări. În cazul în care problema nu este rezolvată, utilizatorii pot adresa o plângere către ANCOM, conform pașilor descriși aici.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul InfoCentru ANCOM la secțiunea Roaming involuntar (de graniță) și pe harta interactivă Aisemnal.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri curierul national

„Arme, arme, arme. Trebuie să folosim armele occidentale pe teritoriul Federației Ruse”, noul ministru de externe al Ucrainei își dezvăluie prioritățile

Dora Constantinovici (www.b1tv.ro) Noul ministru de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, nu a pierdut timpul în a-și clarifica prioritățile: „Sarcina numărul unu pentru diplomația ucraineană – de la ambasador la atașat – este să asigure capacitatea de apărare a Ucrainei. Arme, arme, arme”, a decla...

Aur paralimpic pentru Alex Bologa!

Judoka român a câștigat aurul la Jocurile Paralimpice Paris 2024 după o luptă admirabilă, încheiată prin ippon, împotriva sportivului Yergali Shamey (Kaz). Scor 10-0. Bravooo, Alex! felicitări, după două medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020 a venit aurul! Felicitări, antrenorului Tamas Gerg...

Bronz pentru Camelia Ciripan la Jocurile Paralimpice Paris 2024

Jucătoarea română a terminat pe locul al treilea întrecerile de para tenis de masă după ce a fost învinsă în semifinale de ucraineanca Marina Litovcenko, scor 3-0 (11-5, 11-7, 11-5). România încheie astfel întrecerile paralimpice cu un aur, câștigat de Alex Bologa la para judo 73 kg, și bronzul C...

Oficialii germani acuză Polonia că a sabotat ancheta privind exploziile Nord Stream. Președinții Andrzej Duda și Volodimir Zelenski erau la curent cu planurile de atac

Dora Constantinovici (www.b1tv.ro) În urmă cu aproape doi ani, mai multe explozii în Marea Baltică au provocat un scandal la nivel mondial. La scurt timp mai târziu, a fost clar că trei dintre cele patru ramuri ale conductelor Nord Stream 1 și 2, care fuseseră instalate pentru a furniza gaz ...

Ministrul Simona Bucura-Oprescu: „Banii pentru copii au intrat azi în conturile beneficiarilor! Vă doresc un an școlar cu împliniri și spor în toate!”

Luni, clopoțelul va suna din nou în școli, iar pregătirile și emoțiile pentru începutul unui nou capitol plin de visuri și speranță sunt în toi. În sprijinul părinților și copiilor, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, a virat în av...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..