Specialiștii din administrația centrală lucrează în acest moment cu mai multe scenarii de politici fiscale care să ducă la scăderea deficitului bugetar și creșterea veniturilor la buget cu 1,1% din PIB în 2025, așa cum s-a angajat guvernul în Planul fiscal trimis la UE, au declarat pentru G4Media.ro multiple surse oficiale.
Toate scenariile implică creșteri de taxe și impozite, plus creșterea bazei de impozitare prin eliminarea unor excepții. De notat că atât liderii PSD, cât și cei PNL – partidele din coaliția de guvernare – au promis constant că nu vor crește taxele și impozitele în 2025.
Planul fiscal indică în mod clar că măsurile vor fi implementate începând cu luna aprilie 2025.
În ciuda acestor promisiuni publice, scăderea rapidă a deficitului bugetar și creșterea veniturilor la buget sunt imposibile fără creșteri de taxe și impozite, după cum au declarat pentru G4Media surse din Comisia Europeană. Reamintim că guvernul și-a fixat drept țintă pentru 2024 un deficit bugetar de 6,94% din PIB, în creștere cu aproape 2 puncte procentuale față de ținta inițială, pe fondul cheltuielilor majore cu pensiile și salariile bugetarilor, cu banii alocați baronilor locali în cele patru campanii electorale, dar și cu proiecte de investiții.
Consensul piețelor este însă că deficitul bugetar va depăși 8% din PIB în acest an, chiar 9% din PIB, ceea ce va face ca presiunea pe politicile fiscale ale următorului guvern să fie și mai mare.
În acest moment există trei mari ipoteze de lucru în Ministerul Finanțelor și aparatul guvernamental, nici una însă asumată oficial din cauza sensibilității subiectului în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și locale.
Toate cele trei variante se adaugă la câteva măsuri de bază: creșterea impozitivului pe dividende (cel mai probabil de la 8% la 10%), creșterea impozitului pe proprietăți începând din 2026 și scăderea plafonului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro (cel mai probabil în trepte).
Varianta 1 de lucru include creșterea impozitului pe veniturile angajaților de la 10% la 20%, prin includerea contribuțiilor de asigurări de sănătate și aplicarea acestei cote pe toate tipurile de venituri. Această variantă ar duce la eliminarea unor excepții.
Varianta 2 prevede creșterea cotei generale de TVA de la 19% la 21% (cu păstrarea cotelor reduse la medicamente, alimente, horeca, hrana pentru animale) și creșterea impozitului pe venit de la 10% la 13%. În această variantă, dacă guvernul ar decide eliminarea cotelor reduse, TVA general ar putea rămâne la 19%.