Astazi la sediul Sucursala Regională de Poștă Craiova a avut loc lansarea colecției unicat a celor 100 de cărți poștale din campania „Demnitate și curaj”. Evenimentul a fost lansat in prezenta directorului Regional al Sucursalei Craiova, Doru Câplea, a domnului Mihai Firică, președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova si a domnului Mihai Ghițulescu – istoric .

Potrivit organizatorilor, in cadrul campaniei naționale “Demnitate și curaj” au fost lansate 100 de de carti postale -10 dintre aceste carti postale apartin unor figuri foarte cunoscute la nivel national, omagiate de editura Humanitas, iar 90 de carti postale reprezinta figuri ale unor eroi locali, remarcate in dosarele fostei securitati.

”In prezenta domnul Mihai Ghițulescu – istoric și domnul Mihai Firică, președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova, dam startul campaniei naționale “Demnitate și curaj”, un proiect al CN Posta Romana, care marcheaza Anul Centenar Monica Lovinescu, vocea demnitatii de la Radio Europa Libera si, prin care, ii cinstim pe romanii care au indraznit sa lupte cu sistemul comunist, indiferent de consecintele pe care si le-au asumat si de ororile la care au fost supusi.

Cu prilejul acestei campanii, lansam o colectie unicat de 100 de carti postale, in parteneriat cu Editura Humanitas si Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, mai exact lansam un numar de 10 carti postale, al unor figuri foarte cunoscute la nivel national, omagiate de editura Humanitas si 90 de carti postale ce contin figuri ale unor eroi locali, remarcate in dosarele pe care le-am avut puse la dispozitie de CNSAS, din perioada 1970-1989”, a declarat Doru Câplea, directorul Regional al Sucursalei Craiova.

Nonvalorile se aflau la putere si impuneau un regim nedorit de romani

”Vorbim de personalitati, de oameni adevarati care au luptat pentru libertate. Daca ne raportam la perioada de dinainte de 1989, vorbim de un univers concentrational, de o societate unde nu se putea vorbi liber, care nu se putea comunica firesc: exista cenzura, existau temnitele comuniste, exista un spatiu in care nonvalorile se aflau la putere si impuneau un regim nedorit de romani. Este un adevar istoric!”, a declarat Mihai Firica, președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova.

O buna parte din materialul de lucru al securitatii il reprezenta corespondenta

‘Salut acest demers facut – chiar il cred util si binevenit, cred ca nu exista un mijloc mai potrivit de desfasurare a campaiei “Demnitate și curaj” si un loc mai potrivit pentru prezentarea acesteia. O buna parte din materialul de lucru al securitatii il reprezenta corespondenta. In 1989, securitatea avea un serviciu special, ”Serviciul S”, care se ocupa exclusiv cu asta si, in fiecare judet exista un birou S, in Inspectoratele MAI, care functiona chiar aici, in subsolul insitutiei. In acest fel, Posta Romana face si un superb act de penitenta tocmai prin discretia sa. Intre cele 90 de carti s-au ratacit si doi foarte cunoscuti, este vorba despre Petre Mihai Bacanu, care a scos doua numere clandestine ale ziarului ”Romania” si Radu Filipescu, care a impartit manifeste devenind celebru la data respectiva”, a declarat istoricul Mihai Ghițulescu, in debutul campaniei naționale “Demnitate și curaj”.