Valorile uitate ale României. Viața de film pe care a avut-o Petru Liciu, cel mai mare actor de comedie de la noi din țară: „Te fermeca, te răpea”

Valorile uitate ale României. Viața de film pe care a avut-o Petru Liciu, cel mai mare actor de comedie de la noi din ța
📅 2024-07-27

  Mulți români au uitat de unele dintre cele mai mari valori ale României, indiferent dacă vorbim despre poeți, cântăreți sau actori, care fie mai sunt, fie nu mai sunt printre noi. Astăzi ne amintim de Petre Liciu, considerat unul dintre cei mai mare actori de comedie ai secolului trecut și ai Teatrului Național din București. 

Actorul de comedie Petre Liciu

Petre Liciu a avut parte de o viață de film. S-a născut pe data de 19 martie 1871, la Focșani, în familie de magistrat. Pasiunea pentru lumea teatrului și-a descoperit-o de la o vârstă fragedă. La 10 ani a început să joace pentru prietenii familiei sale pe Herșcul Boccegiul sau pe Herr von Kalikenberg. 3 ani mai târziu și-a improvizat propriu scenă în curtea casei părintești, și împreună cu alți colegi a înființat o trupă. 

De la pasiunea pentru cinematografie, pe calea magistraturii

Dorința și talentul său nu au fost suficiente în fața părinților, care au considerat de cuviință ca al lor copil să urmeze o meserie „adevărată”, în acest caz, cea de magistrat. 

Și-a ascultat părinții, însă fără știrea lor s-a înscris  la cursurile de teatru susținute de profesorul Galino la Conservatorul din Iași, în timp ce studia deja dreptul la Universitatea din Iași. Nu a durat mult timp și tatăl lui a aflat de isprava făcută, astfel că i-a oferit un loc de muncă pentru a nu mai avea timp să meargă la cursurile de teatru: l-a angajat în funcția de copist la Tribunalul din Iași. 

În ciuda faptului că s-a văzut nevoit să renunțe la cursurile de teatru, Petre Liciu și-a reluat dragostea ani mai târziu. În 1890 a demisionat de la Tribunal și a decis să-și dedice timpul Conservatorului din București. Acolo i-a avut profesori pe St. Velescu și pe marele Grigore Manolescu, idolul său. 

Primul rol l-a avut în anul 1892, când a fost angajat de Teatrul Național din București să interpreteze roluri mici, urmând apoi primul său rol principal - Tonton din piesa Microbii Bucureştilor

A fost unul dintre cei mai buni actori de comedie ai vremii 

Petre Liciu a reușit să devină unul dintre cei mai buni actori de comedie. Dramaturgul Zaharia Bârsan 

Jocul său era simplu și inteligent. Nu se dădea întreg de la primele momente când intra pe scenă. Cu cât însă înainta în miezul piesei, te fermeca, te răpea, te duceai cu el. Sub acest val de simplicitatea a jocului său se ascundea un studiu minuțios până în cele mai subtile amănunte. Calitatea de căpetenie a talentului lui Petre Liciu era o putere de caracterizare uimitoare” - spunea  Zaharia Bârsan

Petre Liciu a fost drumețul care a urcat muntele și l’a urcat cu trudă până sus în seninul albastru”, adăuga acesta în scrierile sale.

S-a stins din viață pe data de 1 aprilie 1912, la vârsta de 41 de ani, în urma unei operații la rinichi. Somnul de veci și-l doarme în Cimitirul Bellu din București. 

A fost cea mai frumoasă înmormântare care s’a pomenit în București. Lume din toate păturile sociale și de toate vârstele l’a însoțit la locuința din urmă. A fost o durere sinceră, au fost lacrimi adevărate pornite din adânc de suflet, a fost o jale care a isbucnit cu o putere nemaivăzută… Petre Liciu a fost cel mai iubit dintre artiștii români, a fost cel mai bun om care a trăit între culisele teatrului, a fost cel mai entuziast și cel mai mare român suflet de artist pe care l’am cunoscut.”, mai scria marele dramaturg Zaharia.  

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Click

Care este, de fapt, adevăratul nume al lui Virgil Ianțu. „E greu de reținut și de citit. Ianțu este porecla pe care mi-a dat-o Ștefan Bănică”

Virgil Ianțu este un arhicunoscut prezentator de televiziune din România. Și-a clădit o carieră care se întinde pe durata a zeci de ani de zile și multe curiozități se leagă de omul de televiziune. Așa aflăm faptul că numele său nu este cel pe care îl știm cu toții.

Anamaria Prodan, prima reacție după ce a pierdut procesul cu Reghe. De ce l-a făcut „shrimp cu limba de aur” și ce sumă trebuie îi plătească

Anamaria Prodan a pierdut procesul de defăimare pe care i l-a intentat Laurențiu Reghecampf. Ce mesaj a transmis sexy-impresara în mediul online, la scurt timp după victoria obținută de fostul partener de viață.

Secretul Irinei Loghin. Cum reușește „regina muzicii populare” să fie în formă la 85 de ani

Îndrăgita artistă Irina Loghin, supranumită „regina muzicii populare”, este într-o formă de zile mari la vârsta de 85 de ani! Care este secretul cântăreței? Irina Loghin le-a dezvăluit fanilor ritualul-minune care o ajută să se mențină sănătoasă.

Teodora Stoica, adevărul despre relația cu tatăl său. Ce fel de părinte este Meme Stoica și cum s-a schimbat relația lor după lupta tinerei cu cancerul

Teodora, fiica lui Meme Stoica, a trecut prin momente dificile în urmă cu mult timp, când a aflat că suferă de o formă gravă de cancer. Din fericire, tratamentul, credința și apropiații au ajutat-o să câștige lupta cu viața. Cum se înțelege acum tânăra cu tatăl ei.

Ozana Barabancea, reacție neașteptată despre canonizarea lui Arsenie Boca: „De fiecare când mă duc la el...”

Ozana Barabancea a oferit o primă reacție la aflarea veștii că părintele Arsenie Boca va fi canonizat. Vedeta vizitează des mormântul lui și de fiecare dată are parte de emoții intense.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..