Valorile uitate ale României. Viața de film pe care a avut-o Petru Liciu, cel mai mare actor de comedie de la noi din țară: „Te fermeca, te răpea”

Valorile uitate ale României. Viața de film pe care a avut-o Petru Liciu, cel mai mare actor de comedie de la noi din ța
📅 2024-04-19

  Mulți români au uitat de unele dintre cele mai mari valori ale României, indiferent dacă vorbim despre poeți, cântăreți sau actori, care fie mai sunt, fie nu mai sunt printre noi. Astăzi ne amintim de Petre Liciu, considerat unul dintre cei mai mare actori de comedie ai secolului trecut și ai Teatrului Național din București. 

Actorul de comedie Petre Liciu

Petre Liciu a avut parte de o viață de film. S-a născut pe data de 19 martie 1871, la Focșani, în familie de magistrat. Pasiunea pentru lumea teatrului și-a descoperit-o de la o vârstă fragedă. La 10 ani a început să joace pentru prietenii familiei sale pe Herșcul Boccegiul sau pe Herr von Kalikenberg. 3 ani mai târziu și-a improvizat propriu scenă în curtea casei părintești, și împreună cu alți colegi a înființat o trupă. 

De la pasiunea pentru cinematografie, pe calea magistraturii

Dorința și talentul său nu au fost suficiente în fața părinților, care au considerat de cuviință ca al lor copil să urmeze o meserie „adevărată”, în acest caz, cea de magistrat. 

Și-a ascultat părinții, însă fără știrea lor s-a înscris  la cursurile de teatru susținute de profesorul Galino la Conservatorul din Iași, în timp ce studia deja dreptul la Universitatea din Iași. Nu a durat mult timp și tatăl lui a aflat de isprava făcută, astfel că i-a oferit un loc de muncă pentru a nu mai avea timp să meargă la cursurile de teatru: l-a angajat în funcția de copist la Tribunalul din Iași. 

În ciuda faptului că s-a văzut nevoit să renunțe la cursurile de teatru, Petre Liciu și-a reluat dragostea ani mai târziu. În 1890 a demisionat de la Tribunal și a decis să-și dedice timpul Conservatorului din București. Acolo i-a avut profesori pe St. Velescu și pe marele Grigore Manolescu, idolul său. 

Primul rol l-a avut în anul 1892, când a fost angajat de Teatrul Național din București să interpreteze roluri mici, urmând apoi primul său rol principal - Tonton din piesa Microbii Bucureştilor

A fost unul dintre cei mai buni actori de comedie ai vremii 

Petre Liciu a reușit să devină unul dintre cei mai buni actori de comedie. Dramaturgul Zaharia Bârsan 

Jocul său era simplu și inteligent. Nu se dădea întreg de la primele momente când intra pe scenă. Cu cât însă înainta în miezul piesei, te fermeca, te răpea, te duceai cu el. Sub acest val de simplicitatea a jocului său se ascundea un studiu minuțios până în cele mai subtile amănunte. Calitatea de căpetenie a talentului lui Petre Liciu era o putere de caracterizare uimitoare” - spunea  Zaharia Bârsan

Petre Liciu a fost drumețul care a urcat muntele și l’a urcat cu trudă până sus în seninul albastru”, adăuga acesta în scrierile sale.

S-a stins din viață pe data de 1 aprilie 1912, la vârsta de 41 de ani, în urma unei operații la rinichi. Somnul de veci și-l doarme în Cimitirul Bellu din București. 

A fost cea mai frumoasă înmormântare care s’a pomenit în București. Lume din toate păturile sociale și de toate vârstele l’a însoțit la locuința din urmă. A fost o durere sinceră, au fost lacrimi adevărate pornite din adânc de suflet, a fost o jale care a isbucnit cu o putere nemaivăzută… Petre Liciu a fost cel mai iubit dintre artiștii români, a fost cel mai bun om care a trăit între culisele teatrului, a fost cel mai entuziast și cel mai mare român suflet de artist pe care l’am cunoscut.”, mai scria marele dramaturg Zaharia.  

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Click

Cum a aflat Ioniță de la Clejani de moartea tatălui său. Cine i-a dat vestea: „Lucru de care mi-a fost frică în viața mea”

Ioniță de la Clejani s-a confruntat cu moartea tatălui său, eveniment neplăcut în urmă cu doar câteva zile. Marin Manole a fost unul dintre cei mai celebri lăutari, iar pierderea lui a îndurerat inimile celor dragi. Cum a aflat Ioniță de moartea părintelui său?

Lavinia Pârva, dezvăluiri picante din relația cu Ștefan Bănică Jr. Ce spune cântăreața despre gelozie: „Niciodată nu m-a făcut să...”

Lavinia Pîrva (39 de ani) și Ștefan Bănică (56 de ani) sunt căsătoriți de mai bine de șapte ani, astfel că formează unul dintre cele mai consolidate cupluri din showbiz-ul românesc. Recent, cântăreața a vorbit despre relația cu soțul ei, dezvăluind o serie de picanterii.

Mellina, la un pas de anorexie: „Nicio clipă nu m-am lăsat...”

Mellina (37 de ani) a traversat mai multe probleme de sănătate în ultima perioadă și nu prea i-a mai ars de muzică.

Vedete din România care au fost la un pas de moarte. Viața le-a dat o lovitură teribilă

Viața nu e mereu roz și nu vine tot timpul cu experiențe plăcute, indiferent cine ești sau ce poziție ocupi în societate.

Monica Tatoiu, îngrozită de rezultatele analizelor medicale. Ce s-a întâmplat cu femeia de afaceri

Deși pare o femeie puternică și mereu cu zâmbetul pe buze, Monica Tatoiu a trecut prin momente cumplite de-a lungul anilor.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..