Imaginea 1/5: Mihai Trăistariu și-a încercat norocul de peste zece ori la preselecțiile Eurovision
După România, iată că și Republica Moldova și-a anunțat retragerea de la Eurovision 2025, organizatorii fiind nemulțumiți de calitatea pieselor înscrise în preselecția națională. La aflarea veștii, Mihai Trăistariu, solistul care în 2006 a obținut locul 4, cu „Tornero”, la marea finală, și-a exprimat părerea, exclusiv pentru Click!, despre recenta decizie a țării vecine, pentru care, de altfel, a și vrut să participe.
Imaginea 1/5: Mihai Trăistariu și-a încercat norocul de peste zece ori la preselecțiile Eurovision
Republica Moldova și-a anunțat retragerea din concursul Eurovision 2025. Iată decizia surprinzătoare a organizatorilor:
„Decizia nu a fost una uşoară, dar necesară în contextul actual. Selecţia naţională din acest an a evidenţiat anumite provocări, inclusiv o scădere a interesului publicului şi a calităţii generale a pieselor şi prestaţiilor artistice. Acest fapt a generat o percepţie negativă în rândul specialiştilor şi al publicului, subliniind necesitatea unei reforme substanţiale în procesul de selecţie”, a declarat directorul Moldova 1, Corneliu Durnescu.
Acesta a mai precizat:
„Am consultat specialişti, din domeniul muzical, iar majoritatea au exprimat rezerve serioase cu privire la participarea Moldovei în acest an, în asentiment exact cu opinia juriului pe care TRM l-a selectat pentru această ediţie. Respectăm opiniile profesioniştilor şi publicului larg, şi înţelegem că trebuie să luăm decizii responsabile”.
Mihai Trăistariu și-a exprimat părerea, la aflarea veștii că România și Republica Moldova vor absenta, de la Eurovision 2025, concurs muzical, care va avea loc în Elveția, în perioada 13-17 mai:
„Republica Moldova pățește ce a pățit și România, care a trimis interpreți mici, necopți pentru un asemnea concurs. Fanii din Republica Moldova mi-au trimis mesaje în care mi-au spus că în acest an, la preselecții, au fost înscrise piese slabe, din care n-ai ce alege.
S-au trezit atunci organizatorii că nu prea sunt melodii, după ce i-au pus să cânte live. Și-au dat seama probabil că poate nu trec nici de semifinală. După 3-4 eșecuri la rând, când România a trimis numai copii, de 20 de ani, tineri, cu piese proprii, în limba română, care nu funcționează la Eurovision, a decis să renunțe la marea competiție. Este al doilea an consecutiv pentru România când nu va participa”.
Artistul de top Mihai Trăistariu nu renunță la marele său vis, de a câștiga Eurovisionul, indiferent ce țară ar reprezenta, în viitor:
„Istoria se repetă. Dar România și Republica Moldova să ia exemplul altor țări care permit în concurs și soliști străini. Moldovenii sunt încăpățânați, nu admit străini în concursul național Eurovision, de parcă eu sunt un străin pentru ei. Succesul meu e excepțional când cânt acolo.
Aș fi vrut să reprezint Republica Moldova, le studiez de mult timp regulamentul, dar îmi dau seama că nu am voie să particip, pentru că nu am cetățenie. Le recomand să permită și străini în concurs.
De exemplu, Celine Dion a venit tocmai din Canada și a reprezentat Elveția și a făcut furori, a doua zi s-a și lansat mondial. Nu trebuie să fii stupid de patriot și să gândești că țara ta e plină de valori. Unii artiști de calibru au văzut ce se întâmplă și nu vor să mai participe, vor cariere mai curate, fără scandaluri, plus că rezultatele sunt mai ciudate, astfel că s-au dezamorsat vocile mari”.
Solistul explică și ce se întâmplă de fapt, la preselecțiile naționale, de unde s-au retras, în timp, și marii compozitori, dar și artiștii de top, cu voci incredibile:
„Concursul s-a fâsât, s-a mers pe ciudățenii, un artist care are o cotă bună nu mai riscă. Sunt în continuare fan Eurovision, mi-am propus să compun 20 de melodii, pentru Eurovision 2026. Așa cum am ales cu fanii mei, Tornero, după ce am făcut un sondaj, așa voi proceda și anul viitor.
Eu vreau Eurovisionul, nu o stau după niște lași, fricoși, că nu țin Eurovison. Avem voci atât de bune în țară, mă uit la „X Factor”, la „Românii au talent”, bubuie România de voci bune, trebuie însă și o piesă bună. Dar, pentru compozitori, Eurovisionul nu mai e deloc o miză. Sunt fraieri. Piesa Tornero s-a lansat în 14 țari, s-a difuzat și peste granițele Europei, și acum primesc bani din difuzări!”.
Mihai Trăistariu e convins că, dacă Republica Moldova îl accepta în preselecții, acum nu mai anunța retragerea de la Eurovision:
„Marea competiție muzicală Eurovision le poate schimba viața și cariera compozitorilor. Voi trage tare anul acesta, voi munci, voi compune, ca să particip la Eurovision 2026. Nu mai vreau să treacă anii, că deja îmbătrânesc și e prea târziu.
Așa că, dacă România nu mai organizează preselecții, nici în 2026, Moldova, schimbă te rog regulamentul, în care nu au voie cei fără cetățenie! Trăistariu vrea să câștige Eurovisionul pentru Moldova! Nu cred că, dacă mă acceptau în preselecții, opreau Eurovisionul cu Trăistariu în cărți”, a mai menționat Mihai Trăistariu, exclusiv pentru Click!
Mihai Trăistariu este și profesor de canto, la școala lui de muzică din Constanța, unde artiștii sunt pregătiți pentru a face față celor mai importante concursuri din lume:
„Am păstrat cele mai mici prețuri, în București e cu vreo 150 de euro sau cu sute de euro ora de canto, noi am început cu 50 de lei, acum este de 100 de lei, pe oră, pentru cei care vor să facă performanță, restul e de 80 de lei pe oră.
Am găsit mai mulți mini Trăistariu, mai fac lecții cu cei care vor să facă performanță, cu voci superbe, cu triluri. Școala e de top, am luat și premii, suntem numărul 1 în România”, a mai menționat Mihai Trăistariu. Artistul câștigă peste 10.000 de euro anual, cu școala de muzică.