Doliu imens! A murit Pepe Mujica, cunoscut drept „cel mai sărac președinte din lume”.
José „Pepe” Mujica, fostul luptător de gherilă care a prezidat Uruguayul între 2010 și 2015, a murit marți la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut de actualul președinte Yamandú Orsi, transmite BBC.
„Cu profundă tristețe anunțăm moartea camaradului nostru Pepe Mujica”, a scris pe X actualul președinte al Uruguayului, Yamandu Orsi.
Cauza morții politicianului nu a fost dezvăluită, dar acesta suferea de cancer la esofag.
Mujica a fost supranumit „cel mai sărac președinte” din lume datorită stilului său de viață modest.
Datorită modului simplu în care a trăit în calitate de președinte, a criticilor sale la adresa consumerismului și a reformelor sociale pe care le-a promovat – care, printre altele, au făcut ca Uruguayul să devină prima țară care a legalizat consumul recreațional de marijuana – Mujica a devenit o figură politică bine cunoscută în America Latină și nu numai.
Popularitatea sa globală a fost neobișnuită pentru un președinte din Uruguay, o țară cu doar 3,4 milioane de locuitori, situată între Brazilia și Argentina, unde moștenirea sa a generat, de asemenea, unele controverse.
Fostul luptător de gherilă, care a ocupat și funcțiile de deputat, senator și ministru, a răsturnat convențiile în timpul mandatului său prezidențial, promovând măsuri progresiste pentru America Latină, cum ar fi legalizarea canabisului, o premieră mondială în 2013, precum și avortul și căsătoria între persoane de același sex, notează AFP.
Chiar dacă mulți aveau tendința de a-l vedea pe Mujica ca pe o persoană din afara clasei politice, nu a fost așa.
El a declarat că pasiunea sa pentru politică, precum și pentru cărți și munca pământului, i-a fost transmisă de mama sa, care l-a crescut într-o casă din clasa de mijloc din Montevideo, capitala țării.
În tinerețe, Mujica a fost membru al Partidului Național, una dintre forțele politice tradiționale din Uruguay, care a devenit ulterior opoziția de centru-dreapta a guvernului său.
În anii 1960, a contribuit la înființarea Mișcării de Eliberare Națională Tupamaros (MLN-T), un grup de gherilă urbană de stânga care a comis atacuri, răpiri și execuții, deși a susținut întotdeauna că nu a comis nicio crimă.
Influențat de revoluția cubaneză și de socialismul internațional, MLN-T a lansat o campanie de rezistență clandestină împotriva guvernului uruguayan, care la acea vreme era constituțional și democratic, deși stânga îl acuza că este din ce în ce mai autoritar.
În această perioadă, Mujica a fost capturat de patru ori. Rănit de gloanțe în 1970, a fost închis pe toată durata dictaturii (1973-1985) și torturat. După eliberarea sa în 1985, a intrat în politică și în 1989 a fondat Mișcarea de Participare Populară (MPP), stâlp al Frente Amplio, pe care a condus-o până la moarte.
Mujica s-a retras din politică în 2020, deși a rămas o figură centrală în Uruguay.
Moștenitorul său politic, Yamandú Orsi, a fost ales președinte al Uruguayului în noiembrie 2024, iar grupul său din cadrul Frente Amplio a obținut cel mai mare număr de locuri parlamentare de la revenirea țării la democrație.
Mujica a dezvăluit la începutul acestui an că tumoarea sa la esofag, diagnosticată în mai 2024, s-a răspândit și că organismul său nu mai suportă tratamentul.
În ultimul interviu acordat BBC-ului în noiembrie anul trecut, el a spus: „Se știe că moartea este inevitabilă. Și poate că este ca sarea vieții”.
foto: social media