Copiii au primit jucării ”cool”, fructe și multe dulciuri.
Pentru copiii cu nevoi speciale, empatia, preocuparea de a-i face să interacționeze și să zâmbească, merită toți banii.
La etajul doi al Casei de Cultură Mioveni, în spațiile Asociației, devenite prea repede neîncăpătoare, se duce o muncă grea, dar admirabilă.
Asociația Zâmbește și Dăruiește funcționează în Mioveni din anul 2016, când a început ședințele de terapie cu 4 copii. Astăzi, 90 copii beneficiază de ajutorul a 12 terapeuți, dar, din păcate, este o lungă listă de așteptare, cu mulți alți copii care au nevoie de ajutor.
Societatea, comunitatea, administrația locală, trebuie să răspundă acestor nevoi, pentru că bolile spectrului autist sunt tot mai frecvente. Cu un tratament adecvat, acești copii pot recuperați. Statisticile arată că 5 din 10 copii cu autism pot fi complet recuperați dacă urmează terapiile adecvate în primii ani de viață.
Pentru că sistemul național de recuperare este ”perfect imperfect”, nu are programe specializate și, desigur, nici strategii naționale pe termen lung, avem foarte mulți adolescenți și adulți cu TSA ce stau acasă cu părinții care le oferă îngrijire zilnică, pentru că sunt uitați de sistemul terapeutic și social. Rar îi vedem pe stradă, în magazine sau făcând lucrurile simple, obișnuite pentru orice adolescent sau adult.
Din acest motiv avem nevoie de empatie și mai ales de înțelepciune, pentru a susține eforturile celor care muncesc pentru recuperarea persoanelor afectate de TSA, așa cum se întâmplă la Asociația Zâmbește și Dăruiește.
Familiile acestor copii au nevoie de ajutorul comunității. Terapiile sunt costisitoare (între 1000 și 2000 lei lunar), statul se face că nu vede, iar administrația locală se implică minimal și în mod festivist.
Haideți să ieșim din platitudinea rutinelor zilnice și să facem ceva care chiar contează!
Asociația Zâmbește și Dăruiește este un centrul de zi care oferă servicii de recuperare pentru copiii cu diverse tulburări sau deficiențe: Autism, ADHD, ADD, Sindrom Down, întârziere în dezvoltare, întârzierea limbajului, tulburări de învățare.
Pentru cei care vor să ajute Asociația:
Tel 0744 119 886
Cont bancar
RO 19 RZBR 0000 0600 1906 0454