Mioveni: Profesorul Constantin Năstase a fost condus astăzi pe ultimul drum

Mioveni: Profesorul Constantin Năstase a fost condus astăzi pe ultimul drum
📅 2023-12-02

Profesorul Constantin Năstase a fost condus astăzi pe ultimul drum de comunitatea Mioveniului, orașul pentru care a devenit un simbol și un reper cultural pe parcursul unei vieți exemplare.

Slujba de înmormântare s-a ținut la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Decedat la venerabila vârstă de 108 ani, Constantin Năstase, erou de război, a fost avansat de la gradul de general de brigadă (cu o stea)  la cel de general maior (cu 2 stele) în anul 2022.

Un detașament din cadrul Batalionului 49 Apărare CBRN Pitești a prezentat onorurile militare.

Familia, oameni care l-au admirat, pur și simplu, sau care au interacționat cu Constantin Năstase pe parcursul prodigioasei vieți, membrii administrației locale a Mioveniului și din Argeș, au participat la procesiunea de înmormântare.

Patriot desăvârșit, Constantin Năstase a rămas conectat la evoluția și evenimentele societății românești, criticând de multe ori politicienii care simulează patriotismul și contribuie, mai degrabă, la degradarea societății românești și a  sentimentului național.

Video: Declarații prof Cornel Popescu – manager Muzeul Județean Argeș
Iată un exemplu în care, pentru bitpress.ro, prof. Constantin Năstase vorbește despre regretele cu care anticipa că va pleca dintre noi.

Constantin Năstase a urmărit cu același interes și evenimentele internaționale care, cum ar fi războiul declanșat de invazia Rusiei în Ucraina și, bazat pe experiența directă din al doilea război mondial, a avut următoarea remarcă despre cele două țări:

A absolvit Școala Normală „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938, Constantin Năstase a primit diploma de învățător în Pitești.

A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, pe Frontul de Răsărit, din iunie 1941 până în 1944. Ca ofițer de rezervă al Armatei Române, a participat în cadrul Regimentului 19 Infanterie Caracal la Bătălia de la Odesa (1941) și la Bătălia de la Stalingrad (1942-43). A scăpat cu viață de la Stalingrad și a mărșăluit mii de kilometri prin stepa din Rusia, la temperaturi de -40° C. După 75 de zile de marș a ajuns în România unde a fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova.

Mărturie video Constantin Năstase

După absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat.

Începând cu 12 septembrie 1970, prin grija și eforturile depuse de Constantin Năstase, Cula Racovița găzduiește Muzeul Etnografic din Mioveni, acesta fiind amenajat pe următoarea structură: îndeletniciri, obiecte de artă, port popular, ceramică, elemente de artă populară, arme, mărturii religioase, unelte de tâmplărie și dogărie, toate secțiile însumând peste 800 de obiecte și exponate.

Video – Constantin Năstase – Mesaj pentru români la împlinirea vârstei de 106 ani
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri bitpress

Atmosferă românească de 1 decembrie, la benzinăria Petrom Podul Viilor din Pitești

”De-ai fi tu salcie la mal, M-aș face râu la umbra ta!..” celebra melodie a Mihaelei Mihai a fost una dintre multele…

Școala ”Ion Minulescu” Pitești – Copiii au pregătit un eveniment special de Ziua României

În curtea Școlii Gimnaziale ” Ion Minulescu”, Pitești, un cântec patriotic a răsunat ca o simfonie a inimilor noastre. O micuță elevă,…

Primarul Piteștiului a anulat bucuria copiilor? Ora paradei, modificată dar… neanunțată!

Tot mai mulți piteșteni se declară dezamăgiți pe rețelele de socializare că nu au putut participa la parada de 1 Decembrie întrucât…

Iluminatul festiv se aprinde la Mioveni pe 5 decembrie

Ca în fiecare an, în Ajun de Sf. Nicolae, marți, 5 decembrie, la ora 18.00, locuitorii oraşului Mioveni sunt așteptați în Centrul…

Trezoreria se împrumută, leul încheie luna pe depreciere

Situația gravă în care se află bugetul României, care necesită majorarea volumului împrumuturilor făcute atât pe piața locală cât și externă, a…

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..