Poziția Fundației Conservation Carpathia referitoare la situația urșilor din România în contextul cazului de la Bușteni

Poziția Fundației Conservation Carpathia referitoare la situația urșilor din România în contextul cazului de la Bușteni
📅 2024-11-18

Este tragic ceea ce s-a întâmplat zilele trecute în Munții Bucegi și gândurile noastre se îndreaptă către familia și apropiații tinerei care și-a pierdut viața în urma atacului unui urs. Ne dorim cu toții să înțelegem ce a declanșat comportamentul acelui urs, ce putem face pentru a preveni astfel de tragedii, care este cea mai bună soluție ca omul să rămână în siguranță când merge pe munte, iar natura să‑și urmeze liniștită cursul.

Fundația Conservation Carpathia pune în aplicare în sudul Munților Făgăraș un program complex care vizează relația dintre oameni și urși. Ne concentrăm eforturile pe prevenirea conflictelor, pe intervenție atunci când urșii se apropie prea mult de sate, și pe compensarea oamenilor păgubiți, atunci când eforturile noastre nu dau roade. Urmărim totodată dinamica populației de urși în aria noastră de proiect și încercăm să înțelegem comportamentul acestei specii, în special al indivizilor care creează probleme. Din păcate încă sunt multe necunoscute, și este nevoie de implicarea mai multor actori, dar împărtășim din ceea ce știm.

Soluția?

Investim în cercetare și în testarea sistemelor de alertă în timp real (alarme) care să țină urșii departe de așezări și de bunurile oamenilor.

Acestea sunt măsurile pe care le punem în practică și credem că sunt esențiale pentru conviețuirea noastră cu această specie; le-am adaptat, am renunțat la unele, încercăm altele, dovadă că în menținerea unui echilibru nu există o soluție perfectă, ci este un proces continuu de învățare.

Urșii care s-au obișnuit cu prezența oamenilor, care stau la marginea drumurilor, care vin în localități și obișnuiesc să se hrănească din gunoaie sau din grajdurile oamenilor sunt o problemă, și credem că eventualele măsuri de reducere a populației de urși trebuie să se concentreze în special pe aceste exemplare de urs.

Din păcate nimeni nu știe care este populația exactă a urșilor din România și câți indivizi suportă habitatul. Monitorizarea genetică a urșilor pe o suprafață de 120.000 ha din Munții Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota, pe care am derulat-o de-a lungul a șase ani, din 2017 până în 2022, a identificat cumulativ 504 urși (289 masculi și 215 femele). Trebuie să menționăm că de-a lungul acestor ani am observat o dinamică în populația studiată de noi. Spre exemplu, doar 20% din urșii identificați în 2017 au mai fost detectați și în 2022, restul fiind animale noi. Nu știm încă care sunt ratele de mortalitate și natalitate anuale. Densitatea locală a populației a crescut de la 18,6 urși/100 km2 în 2017 (95% CI = 18,3–21,9) la 23,8 urși/100 km2 în 2022 (95% CI = 22,3–31,7). Numărul urșilor problemă și al pagubelor generate de aceștia fluctuează de la an la an și nu sunt direct proporționale cu creșterea densității de urși. Ce putem spune cu certitudine este că cea mai mare parte din urșii problemă sunt masculi, și mulți dintre ei fac pagube în sate doar ocazinal. Unii dintre acești urși învață că în sate găsesc ușor mâncare și se specializează pe hrană antropică. Astfel de urși ajung să terorizeze comunitățile locale dacă nu există o strategie de prevenție și intevenție care să îi vizeze.

Ne distanțăm în mod clar de opiniile extreme, care au fost menționate în ultimele zile, fie că principala tragedie a fost împușcarea ursului, fie că urșii ar trebui să fie reduși radical acum. Suntem conștienți de faptul că emoțiile sunt acum la cote înalte, dar considerăm că este important să punem în aplicare o politică bazată pe fapte și pe realitate. Soluțiile trebuie să includă prevenție, menținerea cât mai multor zone naturale pentru această specie, măsuri de intervenție, dar și educație țintită acolo unde este mare nevoie pentru rezolvarea conflictelor pe termen scurt.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri bitpress

Balul Bobocilor 2024, o nouă seară de neuitat în familia Liceului Iulia Zamfirescu!

Ca în fiecare an, Balul Bobocilor oferă prilejul unei seri speciale pentru elevii și cadrele didactice de la  Liceul Teoretic « Iulia…

Handbal: CSU Pitești, înfrântă la Pitești de Teutonii Ghimbavului

Joi, 14 noiembrie, CSU Pitești a întâlnit în Sala Sporturilor Gheorghe Ziguli din Pitești, Teutonii Ghimbav în etapa 8 a Diviziei A…

”TRIMITEȚI COPIII LA SPORT!” – Revista ”Născut pentru Sport Argeș” a ajuns la copiii Școlii George Topîrceanu din Mioveni

Joi, 14 noiembrie, 100 de elevi din clasele primare ale Școlii Gimnaziale George Topîrceanu din Mioveni au avut privilegiul unei ore de…

Pariuri și jocuri de casino, online sau offline?

Pentru experiența personală, dacă îți plac jocurile de noroc, merită să încerci ambele variante de joc. Fiecare vine cu avantaje și distracție,…

Alertele si rapoartele marci inregistrate firme iti prezinta urmatoarea miscare a competitorilor. Nu tu trebuie sa fii surprins, ci ei

Stiai ca inregistrarea unei marci este esentiala pentru protejarea identitatii unei companii? Daca firma ta are o marca inregistrata, atunci serviciile sau…

Risco Verified: Tu cum sporesti credibilitatea site-ului tau?

Pentru a convinge posibilii clienti sa-ti viziteze site-ul si ulterior sa plaseze o comanda ori sa apeleze la serviciile tale, trebuie sa…

Handbal: Star Mioveni își ia cele trei puncte în jocul cu CSM Făgăraș

CS Star Mioveni a reușit astăzi să învingă CSM Făgăraș la Sala Sporturilor Mioveni, după o partidă care nu a fost lipsită…

Handbal Divizia A: Star Mioveni – CSM Făgăraș se joacă la Sala Sporturilor Mioveni

Sâmbătă, de la ora 15:00, la Sala Sporturilor Mioveni se joacă meciul etapei VIII a diviziei A la handbal feminin, CS Star…

Cauți cele mai bune soluții audio pentru apartamente mici? Iată ce trebuie să știi!

Atunci când locuiești într-un apartament mic, fiecare piesă de mobilier și fiecare dispozitiv trebuie să fie ales cu grijă, astfel încât să…

API – date de contact si identificare firme procese automatizate si decizii informate cu API

Integreaza sistemele automate tip API in CRM-ul propriu si usureaza-ti munca. Pentru a gestiona volumul mare de date si informatii este nevoie…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.