După TikTok, asaltul asupra Facebook este o problemă de siguranță națională!

După TikTok, asaltul asupra Facebook este o problemă de siguranță națională!
📅 2025-04-19

Senatorul Mihai Coteț a pus la dispoziție un ghid informativ despre cum se face manipularea în social-media și cât de mare este pericolul la adresa democrației

,,În era inteligenței artificiale, un stat poate fi cucerit lejer fără arme, doar prin războaie duse pe rețelele de socializare. Nu suntem pregătiți pentru ele. Încă nu am luat măsuri pentru a le contracara. Încă nu suntem suficient de vocali pe această temă extrem de importantă.” este opinia senatorului liberal Mihai Coteț,

Acesta a realizat recent un ghid informativ cu privire la pericolul care s-a mutat de pe TikTok pe Facebook. Manipularea și fake-news-ul reprezintă o problemă de siguranță națională și ar trebui tratate ca atare, susține parlamentarul liberal.

,,Am realizat acest scurt ghid informativ în speranța că vă va fi de folos în a vă proteja împotriva manipulării cu care, zilnic, suntem bombardați. Veți găsi acolo și o serie de soluții la problemele identificate și v-aș fi recunoscător dacă veți contribui la acestea cu opiniile dumneavoastră. Avem nevoie de o legislație puternică, iar contribuția dumneavoastră este valoroasă. Este responsabilitatea noastră să fim vigilenți și, în ciuda nemulțumirilor valide la adresa clasei politice, să nu lăsăm manipularea să ne definească viitorul și să ne arunce într-un trecut sumbru, pe care l-am mai trăit.” a transmis Mihai Coteț. Ghidul poate fi consultat pe mihaicotet.ro/antimanipulare.

După Tik-Tok, Facebook a început să fie luat cu asalt după aceeași rețetă a microtargetării, inspirată din rețeta Cambridge Analytica, firma care a avut un aport decisiv la scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Rețeaua este bombardată cu aceleași linii de mesaj care au generat un fel de nevroză negativă colectivă. Ce se transmite? Că era mult mai bine în comunism, că tot ce se întâmplă în țara noastră e rău, că suntem sclavii Europei, că suntem o colonie, că străinii ne vor răul. Sute, poate mii de conturi pregătite din vreme, cu milioane de urmăritori, sădesc acum semințele îndoielilor, fricilor, angoaselor, frustrărilor, anarhiei. Statisticile recente relevă faptul că rețeaua de socializare Facebook are peste 13 milioane de utilizatori români activi, acest număr reprezentând mai mult de 59% din populația țării, conform recensământului de la 1 ianuarie 2024. Astfel, importanța fluxului de informații corecte pe această platformă reprezintă un aspect crucial, dar, din păcate, complet neglijat. Inundarea rețelelor de socializare de către astfel de practici reprezintă o PROBLEMĂ DE SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ,  precizează ghidul informativ.

În egală măsură, se face și următoarea precizare: ,,Atenție, însă, dincolo de manipulările concertate, dirijate sau nu dinspre Moscova, s-a lucrat cu materialul clientului, adică s-a lucrat cu nemulțumirea reală, acumulată în timp, la adresa guvernărilor pe care România le-a avut de-a lungul anilor. S-a lucrat cu educația precară și cu un nivel de trai care nu a favorizat o bună instruire. S-a lucrat cu un sistem care nu a încurajat o societate civilă autentică, un spirit critic și implicarea activă a cetățenilor în actele de guvernanță locală.”
Chiar dacă, deocamdată, dinspre guvernare nu a venit nimic concret în privința acestui fenomen, tot mai multe grupuri civice au început să lupte cu manipularea și miile de conturi false de pe Facebook. ,,AI de noi” este un astfel de grup de inițiativă format pe Facebook. Acesta a semnalat valul agresiv de pagini suspecte observate pe platforma de socializare, fenomen similar cu ceea ce se întâmplă pe platforma TikTok. Descoperirile ,,arată un tablou alarmant al modului în care platforma a fost și este folosită și abuzată în continuare pentru manipulare”.

Iată care sunt principalele teme de manipulare identificate pe Facebook, și care au explodat la pachet cu apariția lui Călin Georgescu.

1.Abuzarea de sentimentul religios în scop electoral;
2.Promovarea unei ideologii agresive (totalitare, legionare, xenofobe, conspiraționiste ori de nostalgie comunistă);
3.Propagandă politică direcționată (pagini și conturi care promovează agresiv un anumit candidat politic, incitând la ură împotriva celor care au opinii diferite);
4. Istoria rescrisă și glorificarea persoanelor condamnate pentru genocide;
5.Demonizarea NATO, a UE și a vecinilor noștri, Ucraina și Republica Moldova;
6. Negarea dezvoltării economice, culturale și a drepturilor fundamentale ale omului dobândite în ultimele trei decenii;
7. Panica indusă prin știri false legate de război, pandemie sau conspirații medicale;
8. Confiscarea unor simboluri naționale comune (drapel, port popular, obiceiuri, eroi naționali, evenimente istorice) pentru a sugera că doar o anumită agendă politică este „românească”;
9. Exploatarea imperfecțiunilor unui sistem democratic, pentru a alimenta o percepție distorsionată conform căreia dictatura ar fi o alternativă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri bitpress

Suntem sinteza gusturilor din trei mari imperii! Gastronomia ne definește la fel de mult ca arta și cultura!

Fetească ori Băbească (“E curată, românească”), horincă (“de familie, de tradiție”), zacuscă (“cu hribi, cu vinete sau cu fasole, de ce nu?”)…

Când leul așteaptă alegerile, aurul atinge un nou maxim

La începutul lui aprilie, gramul de aur a crescut la 463,3913 lei. Recordul nu a rezistat decât până miercurea aceasta când prețul…

Super Promoție, aparate aer condinționat HISENSE NEW COMFORT funcție INVERTER, Control Wi-FI, 12.000 BTU

O instalație de aer condiționat modernă a devenit un accesoriu necesar în casele noastre și în orice alte spații, indiferent de anotimp.…

Precizări privind completarea și depunerea Formularului 230 pentru anul 2024

Prin Ordinul președintelui ANAF nr. 103/2025 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit pentru susținerea…

11 – 13 iulie: Făgăraș Fest revine în 2025 la Sebeșu de Sus, comuna Racovița

Făgăraș Fest revine în 2025 cu ediția a șasea, în pitorescul sat Sebeșu de Sus din comuna Racovița, județul Sibiu, în perioada…

AJOFM Argeș: 3,81% – rata şomajului pentru martie 2025

La sfârșitul lunii martie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș erau înregistrați 8.818 șomeri (din care 4.056 femei),…

Roadele Munților Făgăraș își reînnoiește identitatea vizuală și angajamentul față de natură și comunități

Brașov, 10 aprilie 2025. Roadele Munților Făgăraș, integrator de produse naturale și servicii provenite de la producătorii din jurul Munților Făgăraș, are,…

Cursul dolarului a scăzut la valorile de la începutul lui octombrie

Anunțul făcut miercuri de preşedintele Donald Trump privind o suspendare de 90 de zile a suprataxelor vamale „reciproce”, cu excepţia Chinei, în cazul căreia le-a…

Cum să îți crești vizibilitatea pe piața de capital pentru a atrage investitori?

Atragerea investitorilor către o companie listată sau aflată în proces de accesare a pieței de capital nu este întotdeauna un demers simplu.…

ISJ Argeș: Statistică rezultate Simulare – examen național de bacalaureat martie 2025

Inspectoratul Școlar Județean Argeș a comunicat statistica rezultatelor examenului de Simulare pentru sesiunea de bacalaureat 2025 Înscriși =  4485 Absenți Proba E.a)…

Good News

Only good and positive news.